Brutális karácsony, véres Valentin: 10 kegyetlen ünnepi horrorfilm, amit érdemes látnod

A Gore-szakértő Roth idei, Hullaadás című alkotásával egy újabb olyan bejegyzést szállított az ünnepi horrorfilmek sorába, amit érdemes volt megnézni 2023 során.

Azonban, aki még több filmet keres ebből a műfajból, amelyben az év leghangulatosabb, legbékésebb és legszebb napjai igazi rémálommá válnak, itt megtalálhatja a számítását!

Összeszedtünk tíz olyan ünnepi horrorfilmet, amit minden műfajrajongónak látnia kell. Ha tehát idén inkább véres karácsonyt ünnepelnél, mint békésen kandallóba merengőset, és amúgy sem tudtál soha semmit sem kihozni a Valentin-napból, akkor itt van néhány megfelelő javaslat egy baljós alternatív programhoz mindkét ünnepre.

#10

horror | thriller

A horror igazi mestereként számon tartott John Carpenter egyik klasszikusának főszereplője egy szellemileg visszamaradott férfi, Mike Myers, aki 1963-ban bestiális kegyetlenséggel... több»

Haddonfield, 1963: A hatéves Michael Myers Halloween éjszakáján megöli tizenéves húgát - és egy szanatóriumban köt ki, ahol Dr. Sam Loomis (Donald Pleasence) pszichiáter gondozza. Ám az immár felnőtt Michaelnek sikerül megszöknie. Hová? Haza - ahol hamarosan folytatja a vérontást... John Carpenter nem az első, de talán a filmtörténet leghíresebb slasherét alkotta meg a Halloweennel - amely nemcsak a műfaj egyik leghosszabb (és legabszurdabb) filmsorozatát indította el, és Jamie Lee Curtis személyében megalapozta az egyik par excellence sikolykirálynőt, de egy kicsit félelmetesebbé is tette a legijesztőbb ünnepeket. Mindezt mindössze 300 000 dolláros minibüdzsével és egy fickóval, aki egy festett William Shatner-maszkban szó nélkül levadászik pár tinédzsert - és ezzel valósággal beindította a modern slasher-mozit.
#9

79 Fekete karácsony  (1974)

(7) (21)

horror | misztikus | thriller

A karácsonyi szünetben egy lánykollégium ott maradt lakóit egy ismeretlen férfi hívogatja és obszcén szavakat suttog. A pszichopatának azonban ennyi nem elég és elkezdi... több»

A Fekete karácsonyban minden egy pszichopata körül forog, aki karácsonykor egy diákkollégium terrorizálásával van elfoglalva. Bob Clark horrorfilmjét ma már az észak-amerikai slasher mozi egyik alapművének tartják, és nem csak a hihetetlenül hangulatos rendezéssel (különösen Reginald H. Morris operatőri munkája egészen kiemelkedő) szerez pontot. Attól a módtól, ahogyan a "gonosszal" foglalkozik, még ma is libabőrösek vagyunk: A borzalom itt a társadalom mélyéből tör elő - és ezért a borzalomért minden érintett felelős, mert a múltban túl tudatlanok, túl arrogánsak és túlságosan érdektelenek voltak embertársaik iránt.
#8

78 Szörnyecskék  (1984)

(22) (22)

fantasy | horror | vígjáték

Billy (Zach Galligan) új kiskedvence az apró és aranyos Gizmó. A fiúnak három szabályt kell betartani a jövevény és saját érdekében: nem érheti nedvesség a testét, távol... több»

A Szörnyecskék igazi karácsonyi film. Az ünnepi környezetet néhány hátborzongatóan sokkoló pillanatra (Szörnyecske a karácsonyfán) és mindenféle csínytevésre is felhasználják a zöld káoszlényekkel. A gonosz koboldok például sztárénekesként járnak házról házra, miközben terrorizálják a környéket. A Joe Dante rendezte filmben rengeteg szív és melankolikus családi pillanat is van - olyannyira, hogy a horrorfilmet gyakran a művészeti ágat tökéletesen elsajátító, de itt csak producerként feltűnő Steven Spielberg munkásságának tulajdonítják. Ha tehát egy kis elgondolkodtató karácsonyi hangulatra és egy kis kaotikus horrorra vágysz, akkor ez a kultikus klasszikus pont neked való.
#7

77 My Bloody Valentine  (1981)

(4) (12)

horror | misztikus | thriller

A My Bloody Valentine című film története egy bányászvárosban történt robbanással indít, melynek egyetlen túlélője volt csupán. Egy év kezelés után a túlélő visszatér,... több»

Hat bányász meghal egy bányaszerencsétlenségben 1960-ban Valentin-napon. Az egyetlen túlélő a bányaaknában töltött hetek után megőrült - és egy évvel később lemészárolta a felelősöket. Most, 20 évvel később, először rendeznek nagy Valentin-napi bulit - és az álarcos figura csákányával akarja emlékeztetni az ünneplő csőcseléket a múltra. A My Bloody Valentine a Halloween - A rémület éjszakája és a Péntek 13. nyomán született. Mint ebben az alműfajban oly gyakran, ez a slasher sem a kreativitásról szól. Ehelyett George Mihalka egy kiadós B-filmes bulit szabadít el, amely nem ejt foglyokat, ha erőszakról van szó. Ez a horrorfilm határozottan rángatja az idegeinket, és ez ebben az esetben szó szerint értendő. Nem egy mestermű, de ha valaki kedveli a kiadós, zord, brutális mozit, akkor jó helyen jár.
#6

70 Fehér éjszakák  (2019)

(44) (11)

dráma | horror | misztikus | thriller

Cinego | Telekom TVGO

Az Ari Ater rendezésében készült folk horror egy baráti társaság viszontagságait követi nyomon, akik egy 90 évente megrendezésre kerülő fesztiválra érkeztek Svédországba. Az... több»

A Szentivánéj néhol az év egyik állami ünnepe. Így van ez Svédországban is. Így aligha meglepő, hogy Ari Aster rendező oda helyezte a Midsommar című pogány horrorsikerét - és megalkotta az utóbbi évek egyik horrorisztikus csúcspontját. Már az elején sikerül megismertetnie a nézőt ezeknek az ünnepeknek a varázsával. Vidám emberek táncolnak a mezőkön és réteken, látszólag eggyé válva a természettel. Ez egyszerűen túl szép ahhoz, hogy igaz legyen - egészen addig, amíg a hangulat hirtelen gyökeresen meg nem változik, és a nézőket nem ragadja el egy rémálomszerű őrület, amelyből nincs menekvés. A Magyarországo forgatott Fehér éjszakák talán a legszebb és legintenzívebb film ezen a listán - egy olyan élmény, amely minden érzékszervedet próbára teszi, és amelynek intenzív képei sokáig megmaradnak a fejedben.
#5

78 Adsz vagy kapsz  (2007)

(15) (10)

horror | vígjáték

Október 31-e, Halloween a boszorkányok és szellemek ünnepe. A felnőttek töklámpásokat faragnak, a gyerekek maskarába öltözve járják a házakat és azt mondogatják: Adsz vagy... több»

A remek halloweeni horror folytatását már jó ideje ígérik nekünk, hiszen a film 2007-es megjelenése óta nagy rajongótáborra tett szert. És joggal, hiszen a lazán kapcsolódó novellagyűjtemény egy humoros és hátborzongató ügy, amely azoknak a horrortörténeteknek a varázsával bír, amelyeket az emberek Halloweenkor a tábortűz körül mesélnek egymásnak. Mivel a novellák mindegyikét Michael Dougherty (Godzilla II: A szörnyek királya) rendezte, ezért olyan érzésünk van, mintha egyetlen öntőformából öntötték volna őket - és az egyes epizódok ingadozó minősége gyakran az ilyen típusú filmek Achilles-sarka. Az álruhás cukorkagyűjtő Sam (Quinn Lord) személyében a filmnek megvan minden idők egyik legaranyosabb horror-karaktere is, aki mellesleg emlékeztet minket a legfontosabb halloweeni szabályokra.
#4

horror | thriller

A Télapó alapfelszerelése általában az ajándékokkal csurig megpakolt puttonyból, valamint egy rénszarvas meghajtású szánból áll. Fejszét már jóval ritkábban látni nála,... több»

Billy mindössze nyolcéves, amikor szemtanúja lesz, ahogy egy karácsonyfának öltözött pszichopata meggyilkolja a szüleit. A súlyosan traumatizált kisfiú a többi gyerekkel ellentétben a karácsonyhoz nem valami szépet társít - hanem egy olyan drasztikus élményt, amely maradandó hatással volt az életére. Évekkel később az immár felnőtt Billyt (Robert Brian Wilson) megkérik, hogy segítsen Télapónak egy játékboltban - pusztító következményekkel... Egy Télapó, aki fejszét lóbálva vadászni indul? Ez a 80-as években igazi vitát váltott ki, olyannyira, hogy a "Csendes éj, halálos éj" című filmet a bemutató után néhány nappal az USA-ban le is vették a mozik programjáról. Ennek ellenére az ünnepi slasher teljesen megérdemli kultikus státuszát. Mert ami elsőre úgy tűnik, mint egy kevés pénzből gyártott, mészárlós orgia, nem csak bőven kínálja a slasherektől elvárható látványt - hanem egy megható, intenzív dráma is a traumákról és azok feldolgozásáról.
#3

horror | krimi | thriller

Szenteste Angela maradt utolsónak az irodában. Miután végzett, a kihalt parkolóházba siet, ahol a kocsiját hagyta. Az autója azonban nem indul. Szerencsére segítségére siet... több»

Az abszolút borzalom egy stresszes munkanap után: haza akarsz jutni a szeretteidhez, de az autó egyszerűen nem indul. Angela (Rachel Nichols) számára azonban a borzalom csak most kezdődik, mert szenteste teljesen egyedül marad a mélygarázsban - kivéve a furcsa parkolóőr Tomot (Wes Bentley), aki a sarkában van. Franck Khalfoun francia filmrendező nem ismeretlen a műfaj rajongói számára. A Maniac című filmmel minden idők egyik legjobb remake-jét szállította - és a P2 - című filmmel is bizonyíthatja, hogy van érzéke a hangulatosan sűrű feszültséggel teli forgatókönyvekhez. Még ha a film itt-ott kicsit túl sokat is időzik a nagyon egydimenziós karakterekkel, a horror-thriller végig lebilincselő, hangulatosan megrendezett.
#2

90 Cápa  (1975)

(51) (92)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

SkyShowtime

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

Martin Brody rendőrfőnöknek (Roy Scheider) most igazán nem erre van szüksége: Amity Island nyugodt tengerparti üdülőhelyét egy kiéhezett cápa szállja meg - éppen akkor, amikor a fürdőszezon megkezdődik, és a Függetlenség Napjára különösen sok nyaralót várnak! Brody Matt Hooper tengerbiológussal (Richard Dreyfuss) és a megrögzött tengerésszel, Quint-tel (Robert Shaw) együtt indul útnak, hogy leszámoljon a gyilkos cápával. Vaughn polgármesternek (Murray Hamilton) eközben esze ágában sincs bezárni a strandot - és így lemondani a nagy ünnepi hétvégi bevételről ... ... ha 1975-ben volt valaki, aki gondoskodott arról, hogy a strandok rosszul látogatottak legyenek, akkor az kétségkívül Steven Spielberg volt az első igazi hollywoodi blockbusterként ismert horror thrillerével. A Cápa csaknem 50 évvel később még mindig a suspense mozi szinte páratlanul elsőrangú példája - bár ebben a formában csak a véletlen műve. Ha a névadó cápa (aki egyébként Bruce névre hallgat) részt vett volna a forgatáson, sokkal többször és tisztábban láthattuk volna az állatot - ami valószínűleg sokat rontott volna a feszültségen.
#1

fantasy | horror | thriller

TV-ben (Filmbox, csütörtök 01:33)

Pontypool egy álmos kis kanadai város, ahol soha semmi rendkívüli nem történik. Egy hideg napon azonban a békés emberek megvadulnak és egymásra támadnak. A katonaság lezárja a... több»

A kanadai horrorfilm ugyan Valentin-napon játszódik, de ez a dátum valójában teljesen felcserélhető. A Pontypool azért is érdemel több figyelmet, mert tulajdonképpen egy teljesen új oldalát mutatja be a zombifilm műfajának. Itt a fertőzés nem a levegőn vagy a testnedvek cseréjén keresztül terjed, hanem hanghullámok útján. A fertőzöttek úgymond fülféregben szenvednek, amitől fokozatosan elveszítik az eszüket. A beállítás is emlékeztet Orsen Welles "A világok háborúja" című rádiókísérletére, amelyben 1938-ban a rádióban rendezett meg egy idegen inváziót, ami pánikot keltett a hallgatókban. A Pontypool teljes egészében egy rádióállomáson játszódik, így az állomáson kívüli káoszt csak élő adások formájában kapjuk meg. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, ez a (Valentin-napi) horrorfilm abszolút sikeres, és egyértelműen ajánlható minden műfajrajongónak.