Ma ünnepli 49. születésnapját Matt Damon, melynek kapcsán galériás cikkünkben végivesszük a színészi pályájának egyes állomásait, filmenként egy képpel!

Matt Damon bostoni születési hollywoodi színész, forgatókönyvíró és producer, aki már fiatalon elkötelezte magát a színészet melett. A középiskolai színdarabok után több színház deszkáin is megfordult, mire 1988-ban debütált a Pizzavarázsban.

Karrierjében azonban csak a tíz évvel később bemutatott Good Will Hunting hozott áttörést, melynek forgatókönyvéért Ben Affleck-kel megkatpák az Oscar-díjat, de az Akadémia a legjobb főszereplő kategóriában is jelöltek az aranyszoborra.

Hollywood csakhamar a lábai előtt hevert, remek szerepválasztásainak köszönhetően pedig sikert sikerre halmozott. A Ryan közlegény megmentése után után A tehetséges Mr. Ripley , a Dogma és Martin Scorsese Oscar-díjas krimije, A tégla.

Pályája csúcsára a kétezres évek első felében ért fel a mára kultikussá vált Bourne-trilógia filmjeivel. 2010-ben az Invictus - A legyőzhetetlenben nyújtott alakítása kapcsán ismét Oscarra jelölték, majd 2016-ban a Mentőexpedícióval is esélyes volt, de végül nem tudta díjra váltani a jelölését.

Damon korunk szinte összes rendezőóriásával dolgozott együtt, beleértve Steven Spielberget, Martin Scrosese-t, Christopher Nolant, Clint Eastwoodot és Ridley Scottot.

Matt Damon a filmezés a producerkedés mellett számos jótkékonysági kampány arca és vezéralakja.

A galériáért kattints a fenti fotók valamelyikére, ha pedig még többet szeretnél tudni Damonról, kattints ide, és böngészd át a színész teljes filmográfiáját. 

#1
Matt Damon

Matt Damon

szül. 1970. 10. 08. (53 éves)
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Matt Damon 1970-ben született Massachusettsben. A Cambridge Rindge and Latin Schoolban érettségizett le, egyetemi tanulmányait a Harvardon folytatta. 2005 óta házas, felesége Luciana Bozán Barroso, három gyermeket nevelnek.   Több kisebb szerepet követően karrierjében az áttörést a Good Will Hunting (1997) hozta meg. A film... több»