79 éves korában meghalt Douglas Trumbull, a vizuális effektek igazi úttörője.

Trumbull 1942-ben született Los Angelesben, majd apja nyomdokaiba lépve a vizuális effektek szakértőjévé és a szakma úttörőjévé vált. A fiatalabb Trumbull illusztrátorként és művészként kezdte pályafutását a Graphic Filmsnél, amely az 1964-es New York-i világkiállításra készítette el a To The Moon And Beyond című filmet, amely felkeltette a legendás rendező, Stanley Kubrick figyelmét. Trumbull így került a 2001: Űrodüsszeia csapatába, és végül ő dolgozta ki a film ikonikus Csillagkapu-jelenetét.

Kubrick filmje mellett Trumbull többek között a klasszikusokon dolgozott, mint a Steven Spielberg rendezésében bemutatott Harmadik típusú találkozások az Űrszekerek és Ridley Scott kultikus sci-fije, Szárnyas fejvadász, miközben ő rendezte a Silent Running és a Projekt Brainstorm című filmeket is. Az utóbbi film körüli bonyodalmak és Natalie Wood gyanús halála miatt úgy döntött, otthagyja a szakmát, és csak Terrence Malick Az élet fája című filmjével tért vissza 2011-ben.

Trumbull öröksége azonban messze túlmutat az említett klasszikusokon végzett munkáján. Számos filmes eszközt és technikát talált fel és szabadalmaztatott, valami ahhoz is hozzájárult, hogy az IMAX széles körben elterjedjen.

1993-ban megosztva kapta meg az Akadémia tudományos és mérnöki díját a 65 mm-es mozgóképes filmek fényképezéséhez kifejlesztett CP-65 Showscan kamerarendszerrel kapcsolatos munkájáért. 2012-ben elnyerte az Akadémia Gordon E. Sawyer-díját, amely egy különleges Oscar-díj, amelyet "a mozgóképiparban tevékenykedő olyan személynek ítélnek oda, aki technológiai hozzájárulásával elismerést szerzett az iparágnak".

Trumbull a halála előtt rákbetegséggel, agydaganattal és egy agyvérzés következményeivel küzdött.

Alábbi listánkon az 5 legjelentősebb filmjével búcsúzunk a művésztől.

31 HÍRESSÉG, AKIT 2022-BEN VESZTETT EL A VILÁG

#5

89 2001: Űrodüsszeia  (1968)

(32) (29)

kaland | sci-fi

HBO Max

Az emberiség hajnalán az ősemberek egy fekete kőoszlopot találnak a pusztában. Ez a találkozás vezeti rá őket az eszközhasználat felfedezésére. Évezredekkel később, 2001-ben... több»

#4

dráma | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

Egy amerikai kisváros lakóinak életét rejtélyes, azonosítatlan repülő tárgyak érkezése zavarja meg. Akik kapcsolatba kerültek a világűrből érkező idegenekkel, furcsán... több»

#3

69 Űrszekerek  (1979)

(3) (61)

kaland | misztikus | sci-fi

SkyShowtime

Az üggyel-bajjal kijavított öreg csillagcirkálónak, az Enterprise-nak Kirk parancsnoksága alatt meg kell állítania egy energiafelhõt, nehogy összeütközzön a Földdel. A baj... több»

#2

91 Szárnyas fejvadász  (1982)

(30) (56)

sci-fi | thriller

HBO Max

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a... több»

#1

72 Az élet fája  (2011)

(18) (8)

dráma | fantasy

Jack O'Brien (Sean Penn) építész, immár megfáradt, megtört emberként egy sorsfordító szellemi utazásra indul mikor öccse halálának évfordulóján visszagondol gyerekkorára,... több»