2020.05.28   szerző: GGS   hozzászólások: 0

A nyári hónapokban mindig is rizikós volt új filmeket bemutatni. Bár a legtöbben ilyenkor mennek szabadságra, és így elvileg több idejük is lenne moziba menni, de az emberek többsége inkább választja valamelyik tó partját a teremmel szemben. Éppen ezért sokszor előfordul, hogy egy-egy film méreteset hasal a kasszáknál a nyári hónapokban.

Ezek minden idők legnagyobb nyári mozis bukásai

Vannak persze tuti receptek a sikerre. A folytatásfilmek például szinte mindig jól szerepelnek még nyáron is. De az újdonság esetében sosem lehet előre tudni, hogy végül mi sül ki belőlük. Az idei nyár talán kilóg majd a sorból, mivel a járvány minden szokást megváltoztatott. Így még az is lehet, hogy idén minden nyári premier kasszasiker lesz, hiszen az emberek örülnek, hogy újra kinyitnak a mozik.

Most viszont álljon itt néhány olyan film, amelyek sorsa attól a perctől kezdve meg volt pecsételve, hogy a május és augusztus közti időszakra lőtték be a bemutatójukat! Ezek minden idők legnagyobb nyári mozis bukásai.

A sort kezdjük a 2005-ös Lopakodóval, amely mindössze 13 millió dollárral nyitott, majd összesen 32 milliót hozott a konyhára a tengerentúlon. Ez a 135 milliós gyártási költségekhez mérten elég siralmas. És még a kritikusok se kímélték.

A A 13. harcos igaázból nem egy rossz film, épp csak a Columbia stúdió rontotta el körülötte a dolgokat. A film eredetileg nagyjából 80 millióból el is készült, de aztán még legalább ennyit elköltöttek rá, hogy egy rakás jelenetet újraforgassanak. Ezt pedig már nem hozta vissza, a készítők jó 100 milliót buktak rajta.

A Final Fantasy: A harc szelleme elég nagy felhajtás közepette került a mozikba 2001-ben, mivel az animációs film látványvilága elég meggyőző volt, ráadásul egy videojátékos körökben piszok népszerű franchise-ról volt szó. Mégis elhasalt. Hiába az akkoriban lélegzetelállító látvány, ez 137 millióba került, de a közönséget így sem érdekelte, ami nagyjából 126 milliós buktát eredményezett.

Egy másik animációs film, a Titan - Időszámításunk után sem jutott jobb sorsra. Ez is kb. 137 milliós bukást hozott a Foxnak, akik ezután be is zárt az animációs stúdióját, sőt, még a film optimistán megjósolt sikerét meglovagoló videojátékot is inkább kukázták.

A Háború a Földön volt John Travolta karrierjének egyik mélypontja. A film nem meglepő módon a kasszáknál is arcon landolt: 101 millió dollár röppent ki miatta a készítők ablakán a semmire. De ettől is nagyobb gond, hogy a film tényleg borzalmas volt...

A Gengszterrománc a legjobb példa arra, hogy még az olyan nagy nevek, mint Al PacinoBen AffleckJennifer Lopez vagy Christopher Walken sem mindig garancia a kasszasikerre. A film végül 93 millió dolláros bukás lett, mivel mindössze 7 millió dollárt hozott a konyhára. Az nem túl sok.

Az előző színészekhez hasonlóan Johnny Depp is nyúlt mellé néha. Ilyen mellényúlás volt a A magányos lovas, amely 250 millió dollárból készült el, de végül 200 milliót ebből sosem hozott vissza. Talán mert Johnny Depp-nek jobban áll a kalózszerep az indiánnál...

Eddie Murphy sem az már, akit a '80-as és '90-es években megismertünk, a 2000-es években bukást bukásra halmozott. De ezek közül is kiemelkedik a Pluto Nash - Hold volt, hol nem volt..., amelyen a készítők 126 milliót buktak. Érdekesség, hogy ez volt még a legjobb eshetőség, mivel már előre látták, hogy a Murphy fejében már a '80-as években megszületett filmötletből semmi jó nem sülhet ki (akkor mégis miért csinálták meg?!), ezért nem is nagyon költöttek a reklámokra. De így is 126 milliót dobtak ki rá az ablakon...

És végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a Star Wars I. rész - Baljós árnyakat is! Rajongók milliói várták messiásként a filmet, ám az finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem is azért szerepel ebben af elsorolásban, mert anyagilag sikertelen lett volna (mert nem volt az), hanem éppen azért a csalódásért, amit rajongók millióinak okozott. Amit az első három film (vagyis a negyedik, ötödik és hatodik) felépített, azt sikerült egyetlen előzményfilmmel szinte teljesen romba dönteni. Mi ez, ha nem minden idők legnagyobb mozis bukása? Ami történetesen nyáron történt...

#9

60 Lopakodó  (2005)

akció | kaland | sci-fi

Az amerikai haditengerészet új szuperpilótáját nem anya, hanem számítógépprogram szülte. EDI-nek, azaz mesterséges intelligenciával rendelkező Automatikus Harci Repülőgépnek... több»

#8

75 A 13. harcos  (1999)

akció | kaland | történelmi

Ahmed Ibn Fadlant (Antonio Banderas), az udvaroncot Bagdadból a messzi északra küldik egy mondva csinált megbízatással. A kiküldetés valódi oka, hogy Ahmed a rossz lányba szeretett... több»

#7

akció | animáció | fantasy

2055-öt írunk, az általunk ismert világ pedig nem létezik többé. A földet gyilkos űrlények, a fantomok szállták meg, akikkel szemben képtelenek voltunk felvenni a küzdelmet. Az... több»

#6

akció | animáció | családi

Cale szereti a kalandot, a szabadságot azonban még jobban. Apja szerkezetének a segítségével képes újjá teremteni a Földet, amit a gonosz drejek elpusztítottak. Cale nem is sejti,... több»

#5

akció | kaland | sci-fi

A Háború a Földön című kalandfilm a 2000-es évek elején játszódik, amikor a pszikló faj megtámadja a Földet és gyakorlatilag azonnal le is törik az emberiség ellenállását.... több»

#4

32 Gengszterrománc  (2003)

krimi | romantikus | vígjáték

Larry Gigli (Ben Affleck) maffiózónak készül, de sajnos nem örökölte apja tehetségét. Főnöke megbízza egy kaliforniai vizsgálóbíró testvérének az elrablásával. Gigli el... több»

#3

72 A magányos lovas  (2013)

akció | kaland | western

Egy csapat ranger a minden hájjal megkent bandita, Butch Cavendish bandája után ered, azonban csapdába  esnek, és mindegyiküket kivégzik. John Reid a fehér szellemlónak hála... több»

#2

akció | sci-fi | vígjáték

Pluto Nash nemet mond Rex Carter tízmillió-dolláros ajánlatára, amellyel az üzletember magához kívánja venni Pluto menõ éjszakai klubját. A klub a válasz után alig két perccel... több»

#1

akció | fantasy | kaland

A Star Wars I. rész: Baljós árnyak a legendás trilógia első előzményfilmje, amelyből megtudhatjuk, hogy Palpatine szenátor miként növeli politikai befolyását a Kereskedelmi... több»