Biztos nem volt könnyű George Lucas számára a Star Wars jogaitól való megválás, különösen a legújabb fejlemények tükrében.

Mikor a Disney megvette a Lucasfilmet, és ezzel együtt a Star Wars franchise jogait, igen hosszútávú célokat tűztek ki maguk elé. Eszerint, ameddig van rá igény, minden évben bemutatnak majd egy, a sagához kapcsolódó filmet. A sorminta világos, a Star Wars - Az ébredő Erő bemutatása utáni évben jött a Zsivány Egyes, tavaly érkezett a hivatalos nyolcadik epizód, Az utolsó Jedik, idén kerül a mozikba a Han Solo-spinoff, jövőre pedig lezárul az új trilógia. Itt azonban még korántsem ér véget a történet, ugyanis időközben hivatalossá vált, hogy Az utolsó Jedik rendezője, Rian Johnsonönálló trilógiát készít, míg a Trónok harca alkotói további filmeket készítenek elő.

Mint kiderült, a spinoffok ötlete nem a Disney producereinek fejéből pattant ki először, ugyanis a Lucasfilm felvásárlása előtt George Lucas már javában dolgozott az önálló Han Solo-filmen, derült ki Az ébredő erő, A Birodalom visszavágA Jedi visszatér és a Solo forgatókönyvírójának, Lawrence Kasdan az Entertainment Weeklynek adott interjújából. Az író elárulta, hogy a Disney érkezése előtt már a végén járt a Geroge Lucas-féle Solo szkriptjének, azonban többet nem osztott meg a sztoriról. Így sajnos valószínűleg örökre rejtély marad, hogyan képzelte el a saga megálmodója a filmet.

Solo: Egy Star Wars-történet a májusi premier tükrében szokatlanul későn, csak múlt héten kapta meg első előzetesét, melyet nagy lelkesedéssel fogadtak a saga rajongói, egyetlen, ám annál fontosabb kivétellel: egyelőre nem igazán tudtak megbarátkozni a Harrison Ford nyomdokaiba lépő, a címszerepet alakító Alden Ehrenreich-vel. Esélyes, hogy ebben annak a pletykának/értesülésnek is szerepe volt, mely szerint Ehrenreich nem volt éppen a helyzet magaslatán, ami a színészkedést illeti, és külön színészvezetőt hívtak hozzá. Természetesen ezt egyik fél sem erősítette meg, de a források elég megbízhatónak tűntek ahhoz, hogy legyen igazságtartalma a dolognak.

A Solo: Egy Star Wars-történet május 24-től látható a hazai mozikban. A film rendezői székét Phil Lord és Chris Millerkirúgása után Ron Howard vette át, míg a főbb szerepeket Woody HarrelsonEmilia ClarkePaul BettanyThandie NewtonDonald GloverAlden Ehrenreich és Warwick Davis alakítják.