Hihetetlen, de ez a 10 horror idén már 20 éves

2023 "véresen" jó évnek ígérkezik a horror műfaj rajongói számára, hiszen néhány nagyszabású franchise új részekkel jelentkezik, köztük jön egy új Evil Dead - Gonosz halott film, egy új Sikoly és egy Az ördögűző: A hívő reboot is.

Ezek mellett számos rendkívül eredeti és érdekes filmre számíthatunk, köztük az Végtelen víztükörra és a szörnyen félresikerült családi nyaralásról szóló történetre, valamint a hihetetlenül feszültnek tűnő pszichológiai horrorra, a Kopogás a kunyhóbana. De ha beugranánk egy időgépbe, és visszamennénk 20 évet, akkor is hasonlóan izgalmas időszakot élhetnénk át a horror műfajában.

2003-ban a heavy metal sztár Rob Zombie átnyergelt a filmrendezői pályára, melyen azóta is brillírozik, valamint több, mára már közkedvelt franchise is elindult. Máshol a horror két legikonikusabb sorozatgyilkosa került szembe egymással, Franciaországban pedig a kialakulóban lévő "Új francia szélsőség" alműfaj a romlottság új szintjeit érte el.

Az alábbiakban 10 horrorfilmre tekintünk vissza, amelyek idén töltik be a 20. életévüket.

#10

66 Freddy vs. Jason  (2003)

(13) (6)

akció | horror

A Rémálom az Elm utcában, és a Péntek 13 gyilkos szörnyetegei pokoli küzdelemben csapnak össze. A hokimaszkos halálosztót, Jason Voorheest Freddy Krueger küldi Springwoodba, hogy... több»

Az emberek szeretik Freddy Krueger-t, igaz? Az emberek szeretik Jason Voorhees-t, igaz? Miért nem rakják őket egy filmbe? Egyesek számára ez úgy hangzik, mintha egy horror álom (vagy rémálom) válna valóra; mások számára ez egy szemérmetlen pénzbehajtásnak tűnik. A kritikák vegyesek voltak, de a Freddy vs. Jason elég nagyot szólt a kasszáknál ahhoz, hogy folytatást kapjon, és inspirálta az Alien vs. Predator sorozatot. Bár a történetnek nem sok értelme volt, a vér, a zsigerek és az akció rajongói legalább némi örömüket lelték abban, ahogy kedvenc horror ikonjaik megküzdenek egymással, miközben egy rakás civilt is elintéznek.
#9

horror | krimi | thriller

Netflix

Csaknem 50 évnyi bujkálást követően a texasi láncfűrészes visszatér, hogy egy csapat tinit terrorizáljon, akik megzavarják békés nyugalmát egy félreeső városkában. több»

A texasi láncfűrészes mészárlás sorozat ötödik darabja volt az első remake. Egy olyan elismert és tisztelt filmet, mint az eredeti A texasi láncfűrészes mészárlás, mindig is nehéz feladat volt újraforgatni. Természetesen lesznek ellenzők és ez teljesen érthető - ahogy mondani szokták: ha nem romlott el, ne javítsd meg. Ezeket a véleményeket a kritikusok egy része is osztotta, hiszen a Rotten Tomatoes-on elég kiábrándító 37 százalékot ért el, sokan úgy érezték, hogy feleslegesen egészíti ki a kánont. Maga a film azonban nem volt rossz; jól sikerült, hogy megragadta az eredeti film lényegét, miközben kissé felfrissítette azt a modern generáció számára. Nem szabad elfelejteni, hogy mivel a filmet közel 30 évvel korábban mutatták be, sokan talán nem látták az eredetit, vagy akár el is riadtak a 70-es évek esztétikájától. Ez megmagyarázza ennek az iterációnak a lenyűgöző kasszasikerét.
#8

75 Underworld  (2003)

(15) (8)

akció | fantasy | thriller

A Vámpírok és a Lycanok évszázadok óta viszálykodnak. Amikor azonban egy vámpír harcos, Selene tudomására jut, hogy ellenségei a létezésüket sem sejtő emberek közül... több»

A horror és az akció mesteri keveréke, az Underworld felvette a Penge köpenyét, és futott vele, mivel a Penge-sorozat minden egyes részével kezdett csökkenni a minőségben. A Danny McBride által írt film középpontjában a likánok (vérfarkasok) és vámpírok titkos világa áll, amint az árnyékban harcolnak. A sötét és hangulatos atmoszférát gyors és stílusos akciójelenetekkel kombináló film az év egyik legnagyobb meglepetéssikerévé vált. A film főszereplői Kate Beckinsale, Bill Nighy és Michael Sheen voltak, és az Underworld-világ a pénzügyi sikernek köszönhetően azóta sikeres franchise-zá nőtte ki magát, amelynek elkötelezett rajongói vannak.
#7

70 Aki bújt, aki nem  (2001)

(16) (24)

horror | misztikus

TV-ben (Film Mánia, csütörtök 01:33)

Darry (Justin Long) és Patricia Jenner (Gina Philips) a tavaszi szünet egyik szép napján épp hazafelé tartanak, amikor egy furgon kis híján leszorítja őket az útról. Nem sokkal... több»

Ha képesek vagyunk elválasztani a művészetet a művésztől, akkor az Aki bújt, aki nem című szörnyes slasher-franchise az egyik legjobb horror-sorozat, amit az utóbbi időkben fejlesztettek, a második pedig a csúcsot jelenti. Sokak számára azonban a filmeket örökre beszennyezi az a felfedezés, hogy az író/rendező Victor Salvát a 80-as években néhány különösen csúnya szexuális bűncselekmény miatt elítélték. A vitákat félretéve, az Aki bújt, aki nem 2 minden bizonnyal eléri, amit kitűzött célul, és egyformán erőszakos és izgalmas, számos játékos utalással a 70-es és 80-as évek horrorjainak aranykorára.
#6

84 Végső állomás  (2000)

(66) (7)

horror | thriller

Alex (Devon Sawa) osztálykirándulásra indul Párizsba, de rossz előérzete miatt az indulás előtt néhány társával leszáll a repülőről. A repülő felszállás után kigyullad.... több»

A 2000-ben bemutatott eredeti Végső állomás némileg meglepetéssiker volt, és a vegyes kritikák ellenére a kasszáknál is sikeresnek bizonyult. A Végső állomás 2 is nagyjából ugyanez volt: miután egy hátborzongató előérzetnek köszönhetően megmenekültek egy szörnyű balesetből, a túlélők, akik minden igyekezetük ellenére sem tudtak elmenekülni a végzet elől, egytől egyig szörnyű véget érnek. Elég okos volt ahhoz, hogy elkülönítse magát a műfajt elárasztó "kínzópornó" filmek hordáitól, de elég véres ahhoz, hogy még a leglelkesebb vérmániások is elégedettek legyenek. Mostanra kultikus rajongótábor szerveződött a film köré amely a franchise-t négy további filmben folytatta, és a hírek szerint egy új darab is készül.
#5

78 Magasfeszültség  (2003)

(18) (5)

horror

Marie (Cécile De France) és barátnője, Alex (Ma?wenn Le Besco) egyetemisták. Két szemeszter közötti szünetben vidékre utaznak, hogy meglátogassák Alex szüleit. A ház a semmi... több»

A századfordulón a horrorfilmek egy teljesen új fajtája jelent meg, főként Franciaországból. Ezek a filmek nihilisztikusak és brutálisak voltak, és összeolvasztották a horror, az exploitation és a művészfilmek közötti határokat. A New French Extremity néven emlegetett Alexandre Aja Magasfeszültség című slasher-filmje az alműfajon belül a legtöbbet emlegetett filmek közé tartozott. A kritikusokat és a közönséget egyaránt megosztotta: sokan élvezték a feszültség és a brutalitás keverékét, és megdöbbentek a csavaros befejezésen, míg mások úgy érezték, hogy az erőszak felesleges, a csavar pedig hihetetlen. Bármelyik oldalon is álljunk a filmről alkotott véleményünkkel kapcsolatban, az emlékek biztosan sokáig megmaradtak bennünk a stáblista lepergése után is.
#4

79 Gothika  (2003)

(22) (11)

horror | misztikus | thriller

Netflix | TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

Miranda Grey pszichológus (Halle Berry) izgatott új munkája miatt, egy szigorúan őrzött börtönben kell dolgoznia. Egy baleset után azonban a börtönben mint elítélt tér... több»

A Gothika népszerű film volt, legalábbis a kasszáknál, hiszen 40 millió dolláros költségvetésből 141 millió dolláros bevételt ért el. A kritikusokat azonban nem nyűgözte le a film, amely a Rotten Tomatoes-on csekély 14 százalékot ért el. A lenyűgöző szereposztással - többek között Halle Berry, Robert Downey Jr. és Penélope Cruz - büszkélkedő film egy pszichiátert és a rejtélyt követi nyomon, amely azt övezi, hogyan kerül a börtönbe, ahol dolgozik, miután megvádolták a saját férje brutális meggyilkolásával. Talán kissé méltatlanul kezelték annak idején, a film elég feszültséget és fordulatot tartogat ahhoz, hogy a nézőket végig lekösse, csak ne várjunk semmi úttörőre.
#3

73 Nyílt tengeren  (2003)

(5) (4)

dráma | horror | kaland | thriller

Susan és Daniel fiatal házasok. Régi álmukat valósítják meg, amikor befizetnek egy búvárkodással egybekötött nyaralásra. A vakáció azonban hamarosan rémálommá válik: a... több»

A nagyrészt igaz történeten alapuló, csekély költségvetésből forgatott Nyílt tengeren 2003-ban került a filmfesztiválokra, majd a következő évben kasszasiker lett, így később két folytatása is megjelent. A film egy házaspárt követ, akik a tengeren ragadnak, miután a búvárcsapatuk rosszul számolja meg a résztvevőket, és visszaindulnak a partra. A filmet közelről és személyesen, remegő kamerák segítségével, a Blair Witch Project (Ideglelés) mintájára vették fel, a nézők úgy érzik, mintha ott lennének az akcióban, amikor a pár morálja kezd csökkenni, és a dolgok rosszabbra fordulnak, amikor egy csapat cápa nemkívánatos figyelmét vonják magukra. Még a kanapé biztonságából is mentálisan kimerítő az érzelmek hullámvasútja, amin keresztülmegyünk - csak elképzelni tudjuk, milyen lehetett volna ott lenni a nyílt vízen.
#2

73 Halálos kitérő  (2003)

(14) (13)

horror | thriller

TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Chris állásinterjúra indul, mikor bekerül egy dugóba. Hogy elkerülje a késést, úgy dönt, átvág a hegyeken a járatlan kerülőúton. Az úton haladva karambolozik egy másik... több»

2003 volt az az év, amely elindította a modern horror egyik legkedveltebb franchise-ját. A sorozat hetedik részéhez érkezett Halálos kitérő egyfajta Sziklák szeme egy új generáció számára. Eliza Dushku és Desmond Harrington főszereplésével egy csapat tinédzsert láthatunk, akik egy kempingtúra során rossz irányba fordulnak, és egy csapat torz kannibál terrorizálja és brutálisan leszedi őket egyenként. A film talán nem a legeredetibb alaphelyzettel dolgozik, de nem vette magát túl komolyan, megfelelően erőszakos volt, és szépen visszautal a múltbeli slashers filmekre.
#1

53 Az 1000 halott háza  (2003)

(3) (2)

horror

Két fiatal pár, Jerry, Mary, Bill és Denise azért indul útnak, hogy az utazásaik során megélt kalandokról könyvet írjanak. Egy benzinkútnál megismerkednek a bohóc jelmezes... több»

Ma már ugyanolyan szinonimája a horrornak, mint a heavy metalnak, nehéz elképzelni egy olyan világot, ahol Rob Zombie nem volt elismert filmes. 2003 és Az 1000 halott háza megjelenése előtt azonban Zombie tapasztalata a filmek világában csak néhány cameora és animációs munkára korlátozódott a Beavis és Butt-Head Do America című filmben. Micsoda belépő volt Az 1000 halott háza. A film pontosan azt teszi, amit a címlapon olvashatunk: a brutalitás kompromisszumok nélküli gyakorlata, amely számos új horror-ikonnal ismertette meg a világot, köztük a felejthetetlen Spalding kapitánnyal, akit a néhai Sid Haig alakított teljes meggyőződéssel.