Bármikor meg tudnám nézni ezeket a magyar filmeket. Mindegyiket kedvelem, szeretem. Azt vettem észre, hogy nem fog rajtuk az idő, mivel ezek a remek darabok már kiállták az idő próbáját. Tizenéves koromban láttam magam, ahogy futok egy kamera előtt valamilyen ifjúsági kalandfilm jelenetben. Zagyva álom volt, de visszatérő, és ez volt a lényege: drámai futás. Ez pedig az Osztálykiránduláson gyakorlatilag meg is valósult, az utolsó snittben begipszelt kézzel miután elestem, a Vidámparki tó mellett ücsörögve... Szóval itt akár abba is hagyhattam volna az amatőr filmezést... Viccet félretéve, a mozi és a film mindig is része volt az életemnek. Barátom édesapja Székesfehérvárott a Művelődési Házban amatőr filmklubot vezetett, én pedig ott ücsörögtem a moziban, amikor csak lehetett. Anno Jancsótól, Tarr Bélától, Xantus Jnostól, Tímár Pétertől néztünk filmeket – ráadásul mi voltunk az első évfolyam, rengeteget ücsöröghettünk napokig a filmarchívumban és nézhettem ezeket a régi klasszikus műveket. Így lettem én mozi rajongó, a magyar filmek szerelmese...

#12

83 Kontroll  (2003)

(40) (14)

dráma | krimi | romantikus | szatíra | thriller | vígjáték

Ki ne érezte volna már úgy egy adott pillanatban, rövid vagy hosszabb élete során, hogy ki kell lépnie megszokott környezetéből. El kell bújnia a világ elől. Menekülni a múlt... több»

Közel húsz év után is az egyik legerősebb atmoszférával rendelkező magyar film a Kontroll, ráadásul még mindig azon kevés hazai produkciók egyike, amelyben az akciójelenetek valóban kifogástalanul működnek és feszítik meg az idegszálainkat. Antal Nimród videóklipek rendezésén edződve alkotta meg első nagyjátékfilmjét, amely azonnal hatalmas közönségsikert aratott. Jól adagolva keverte össze a vígjátékelemeket az akció-thrillerrel úgy, hogy aztán az egészből mégis valami szerzői film szülessen. Ezt az egyveleget akkoriban többen is kritizálták, de ma már pont ettől tűnik egyedinek és izgalmasnak.
#11

91 Fehér tenyér  (2006)

(5)

dráma | sportfilm

Filmio

A tíz éves Dongót szülei és keménykezű edzője élsportoló tornásznak szánják. Akárcsak edzőtársainak, ez élete és nappala, teste pedig tele van a fegyelmezéshez... több»

Briliáns film a Fehér tenyér. Akár sportfilm-besorolást is kaphatna, mégsem ott lenne a legjobb helyen, hiszen jóval többet mutat a vér és a verejték keveredésénél, a testet és lelket is alaposan megtépázó, győzelemért folyó küzdelemnél. Hajdu Szabolcs a sportfilmes klisék helyett saját és testvére tornászmúltját hívta segítségül, hogy a magányról, a fizikai-lelki bántalmazás és a kiszolgáltatottság kitörölhetetlen nyomairól meséljen el egy szűkszavú történetet.
#10

83 Egészséges erotika  (1986)

(9) (8)

szatíra | vígjáték

Filmio

A kelet-európai szocializmus víg végjátéka a pusztaság közepén álló "lada" (szemmel láthatólag: láda) melléküzemágban játszódik, ahol nejlonpongyolás nők szegelik össze,... több»

– Főnök, mi történik, ha valaki azt mondaná…szarok a szociolistára? – Üzemi bizottság! Fegyelmi! Kirúgás! – És ha csak gondolná? – A szarást? Ha nincs mondva, retorzió nincs se. – Na, akkor gondolva van.” Nemigen van még egy olyan szatíra, amely olyan nyelvi és képi csavarral, szinte dadaista bátorsággal mer hozzányúlni a paternalista hatalom és a tabusítás kérdéséhez, mint Tímár Péter első filmje. Nem véletlen a fenti rövid dialógust, mert az nagyjából a tömör összefoglalója is lehetne annak, amiről a film szól: az elnyomó rendszerben az igazságot kimondani nem, leginkább csak gondolni lehet, a szavaknak és mögöttük lévő gondolatoknak gyakran közük sincs egymáshoz. Tímár úgy érezte, ezt a tudathasadásos állapotot egy provokatív és abszurd formába öntve lehet a legjobban érzékeltetni, ráadásul úgy, hogy a szocialista rendszer idiotizmusára a kelet-európai pornográfia esztétikájából merít ihletet.
#9

76 Testről és Lélekről  (2017)

(42) (18)

dráma | fantasy | misztikus | romantikus

Filmio

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként.... több»

„Én belehalok, annyira szeretem magát.” Milyen egyszerű lenne, ha két ember egyetlen ilyen mondaton keresztül is eljutna egymáshoz, de nem Enyedi Ildikó 2017-es nagyjátékfilmjében, amely szigorú mércével mérve is óriási nemzetközi siker lett. Oscar-díjra jelölték, Berlinből elhozta az Arany Medvét, Borbély Alexandra pedig megkapta a főszerepért a legjobb színésznőnek járó Európai Filmdíjat.
#8

88 Eldorádó  (1988)

(4)

dráma

Filmio

Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű, Európa-díjas alkotása felvázolja az író-rendező generációját, és ezen belül az unoka szemszögéből 1956 őszének gyermekkori... több»

A Teleki téri piac királya, a mindig jó helyen lévő, jól döntő főpiacos Monori (Eperjes Károly lehengerlő alakítása) hol megzsarol, hol megfélemlít, hol megfizet, hol lefizet embereket, és így majdnem mindent túlél. Csak majdnem, mert amikor a pénz elveszíti értékét, akkor megváltozik a világ, számára pedig összeomlik minden. Míg korábban az aranyért a halálból is vissza tudta hozni az unokáját (a diftériás gyereket a hullaházból hozzák ki, hogy egy lefizetett orvos még megpróbáljon valamit tenni érte – sikerrel), őt, amikor vakbélgyulladással küzd, az unokája már nem tudja aranyrudakért sem megmenteni, nem talál orvost, aki ellátná. Az arany elveszti értékét, Monori elveszti életét.
#7

76 Régi idők focija  (1973)

(2) (2)

vígjáték

Filmio

Minarik Ede mindene a foci, még mosodáját, egyetlen megélhetési forrását is képes feladni, hogy támogahassa kedvenc csapatát, a Csabagyöngye SC-t abban, hogy bejuthasson az első... több»

Kell egy csapat! Az, hogy a labdarúgás Magyarországon több, mint sport, nem újdonság. Sándor Pált Mándy A pálya szélén című kisregénye ihlette meg, ebből készítette el a húszas években játszódó groteszk, szürreális, drámai, néhol álomszerű filmjét a labdarúgás hőskoráról. Persze, a Régi idők focija nem csak a sportról szól, pontosabban úgy szól a sportról, hogy az csak dobbantó az általánosabb kérdésekhez. A Régi idők focija szerelmeslevél az ántivilághoz. Ráadásul nem is egyszerű vallomás, hanem legalább három az egyben. Egyfelől hódolattal adózik a mozi hőskora előtt – ennek a tartalomnak ad formát a film számos technikai megoldása (operatőr: Ragályi Elemér), többek közt a némafilm hőskorát, a burleszket idéző motívumok. Másrészt a labdarúgás korai évtizedeinek félig még bájosan amatőr, de már részint profizálódó világa előtt emeli meg a keménykalapot és a cilindert. Végül, de nem utolsó sorban, megemlékezik a külvárosokról és a kisemberek világáról, ám szerencsére kerüli a proli- és a kispolgári lét romanticizálását, helyette valami szeretettel vegyes keserédesen kontextusban tálalja fel a filmnek ezt a rétegét.
#6

dráma | történelmi

Filmio

Az első világháború utáni Magyarországon szinte kiskirályként éli mindennapjait a HENTES, mígnem egy nap újra feltűnik a színen korábbi üzleti partnere, az egykori... több»

Igazi gyöngyszem, igaz történet alapján. Szerintem szenzációs. A hozzászólás cselekményleírást tartalmaz! Egy megtört kurva, Mária (Gryllus Dorka) és egy menekülni kényszerülő, sok bűnnel rendelkező, mégis valamelyest jó lelkű katonatiszt, Gusztáv (Nagy Zsolt) románca. A túlélés és egy boldogabb élet reményében próbálnak pénzt szerezni egy Döbrögi-szerű hentestől, Kodelka Ferenctől (Hegedűs D. Géza), aki kiskirályként él egy olyan szegény vidéken, ahol mindenki az ő hentesüzemére és jóindulatára van utalva. Kodelkát azonban megbabonázza Mária szépsége, és a párt állandó ajánlatokkal bombázza: egyre több pénzt ígér egyetlen éjszakáért cserébe. Aztán beindul a véres tragédiába torkolló történet.
#5

78 Megáll az idő  (1982)

(5)

dráma

Filmio

A film kezdete az 56-os forradalmat idézi. Köves és Bodor egy éjszaka elássák fegyvereiket. Köves elmenekül az országból, hátrahagyva feleségét és két fiát, Gábort és... több»

Meseszép film, gyönyörű lányokkal, lélekbe markoló zenével és egy szomorú történettel. Ízig-vérig magyar film.
#4

80 Rocktérítő  (1988)

(3)

dokumentum | musical

Dokumentumfilm a Neurocit zenekarról és annak frontemberéről, Pajor Tamásról. A film bepillantást nyújt a 80-as évek underground világába. Megmutatja, hogyan éltek, mit... több»

Méltatlanul hanyagolt és elhallgattatott zenekar volt anno Neurotik együttes, frontemberével, Pajor Tamással. Erről készített egy hihetetlenül jó filmet Xantus János. Ez a film egy igazi kordokumentum is egyben. Hálát adok a sorsnak, hogy annak idején két elő koncertjükön jelen lehettem. Később derült ki, hogy akit feleségül vettem, az szintén ott volt az egyik koncerten barátnőjével. Szép az élet. :-)
#3

89 Az ötödik pecsét  (1976)

(26) (8)

dráma | háborús

Filmio

Baráti társaság beszélget egy kocsmában. Kívül javában zajlik a magyar fasiszta nyilas párt terrorja, miközben a szovjetek bombázzák Budapestet, de Király, a sznob... több»

Ikonikus darab. A magyar filmtörténet egyik, ha nem a legjobb alkotása.
#2

dráma

Filmio

Marinak nagy tehetsége van ahhoz, hogy elcsábítsa a férfiakat. Laci jóhírű zongorista, aki miután megismeri a lányt, mindent és mindenkit otthagyva kezd bele, hogy Mariból híres... több»

A film főszereplőjébe, Méhes Mariettába, a fahangú énekesnőbe kamaszkoromban nagyon szerelmes voltam. Vagy százszor megnéztem ezt a filmet, és sok kazettám is van a Trabant zenekartól, illetve egy bakelit kislemez. Ezt a filmet is, csakúgy mint a Tanút, bármikor meg tudnám nézni, mert annyira szeretem.
#1

89 A tanú  (1981)

(61) (10)

dráma | politikai | szatíra | vígjáték

Filmio | TV-ben (Humor+, csütörtök 01:33)

A Bacsó Péter rendezte kultfilm számos szállóigét adott nekünk, miután egy évtizeddel elkészülte után egyáltalán végre bemutathatták. A személyi kultuszt kiparodizáló,... több»

Kultikus film, kötelező darab. Na és nem fog rajta az idő. Bármikor meg tudnám nézni. A zene is fenomenális, Vukán György és Fényes Szabolcs szerzemények.