Netflix: A 7 legjobb film a platformon, amit nem lehet sírás nélkül végignézni

Van valami szép a "csúnya", arcot eltorzító, őszinte sírásban. Ez után a katartikus, kíméletlen felszabadulás után egyszerűen jobban embernek érezhetjük magunkat - és valószínűleg ez megmagyarázza, miért szeretjük olyan sokan a szomorú filmeket. 

A tragikus románcoktól kezdve a szomorú korszakos darabokon át az igaz történetek szívszorító feldolgozásaiig a legjobb könnyfakasztó filmek a szomorúsággal együtt a jót is magukkal hozzák: empátiát, hálát, új perspektívákat és vigaszt, ami abból fakad, hogy kevésbé érezzük magunkat egyedül a saját nehézségeinkkel. 

Ha egy jó kis sírásra vágysz, akkor a legjobb helyen jársz. Ebben a 7 filmben egymásnak feszülő szerelmesek vagy épp a körülmények szerencsétlen áldozatai szerepelnek, és mind készen állnak arra, hogy megríkassanak és a szívedre rárúgják az ajtót.

Fogd a zsebkendőt és az érzelmi komforttakaródat, mert szükséged lesz rá.

#7

68 Mennyit ér egy élet?  (2020)

(8) (2)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

Washington DC egyik legsikeresebb ügyvédje felveszi a harcot a cinizmussal, a bürokráciával és a politikával szemben, hogy segíthessen a szeptember tizenegyedikei terrordámadások... több»

Képzeljük el, hogy egy ember életéhez egy dollárnyi összeget kell rendelni. Aztán képzelje el, hogy ezt több ezerszer kell megtennie. Ebben a 2020-as életrajzi filmben Michael Keaton alakítja Kenneth Feinberget - a szeptember 11-i áldozatok kártérítési alapjának kezelésével megbízott ügyvédet. A film azt a kétéves folyamatot követi nyomon, amelyen Feinberg, társa, Camille Biross (Amy Ryan) és csapatuk végigment, hogy meghatározzák az alap paramétereit, és rávegyék az áldozatok családjait, hogy aláírják a megállapodást. A 9/11 áldozatainak és túlélőinek életszerű történeteivel és színészi teljesítményével teli film az elejétől a végéig komoly érzelmi élményt nyújt. Ráadásul fontos emlékeztetőül szolgál arra, hogy egy ember értékét nem lehet a jövedelem és az algoritmusok alapján meghatározni.
#6

75 Roma  (2018)

(6) (4)

dráma

A film egy középosztálybeli mexikói család mindennapjait követi nyomon egy éven keresztül, a hetvenes években. több»

Alfonso Cuarón író-rendező első mexikói filmje, amely elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, a fekete-fehér dráma Mexikóváros Colonia Roma nevű negyedéről kapta a nevét. A hetvenes évek elején, a belpolitikai és politikai zűrzavarok idején egy Cleo nevű házvezetőnő (Yalitza Aparicio) itt dolgozik egy felső-középosztálybeli családnál. Az apa, Antonio (Fernando Grediaga) állandóan "üzleti úton van", ami arra készteti az anyát, Sofíát (Marina de Tavira), hogy viszonyra gyanakodjon. Eközben Cleo is gyanút fog, mégpedig azt, hogy terhes. De amikor elmondja a barátjának, Fermínnek, a férfi elhagyja őt. Az intenzíven személyes és vizuálisan lenyűgöző Roma számos elismerést gyűjtött be a bemutatását követően, és 10 Oscar-jelölése a legjobb rendezésért és operatőri munkáért járó díjat is meghozta. 
#5

84 Pieces of a Woman  (2020)

(9) (5)

dráma

Netflix

A Fehér Isten díjnyertes magyar rendezője és az Oscar-díjas Martin Scorsese alkotása, a Pieces of a Woman egy fiatal nő intim és megrendítő története a fájdalomról olyan... több»

Martha (Vanessa Kirby) és Sean (Shia LaBeouf) első gyermeküket várják, de amikor eljön a szülés ideje, a szülésznőjük nem ér rá, és egy másikat, Eva-t (Molly Parker) küldi maga helyett. Az otthonszülés során megtörténik a kimondhatatlan, és a baba szívmegállásban meghal. A traumatikus következményben a gyász elhatalmasodik a páron, és kiterjed Martha édesanyjára, Elizabeth-re (Ellen Burstyn) is. Most a családnak kell kitalálnia, hogyan lépjen tovább - egymással vagy egymás nélkül. Az eredetileg színdarabból készült Darabok egy nőből című filmet a film rendezője, Mundruczó Kornél és forgatókönyvírója, Wéber Kata alkotta, akik maguk is egy vetélést átélt házaspár. Tisztelői közé pedig nem más tartozik, mint Martin Scorsese, aki annyira meghatódott, amikor meglátta a filmet, hogy executive producerként szerződött be.
#4

77 A látszat ára  (2021)

(4) (3)

dráma | thriller

Netflix

Két középiskolás barátnő hosszú évek után ismét találkozik, új kapcsolataik azonban teljesen megváltoztatták mindkettőjüket. több»

Rebecca Hall rendezői debütálása, Nella Larsen 1929-es regényének adaptációja két világos bőrű fekete nő összefonódó életéről szól, akik képesek kaukázusi bőrűnek "átmenni" - ezt a cselekményt hangsúlyozza, hogy a filmet fekete-fehérben forgatják. Az 1920-as évek New Yorkjában Irene (Tessa Thompson) egy szálloda étkezőjében összefut gyerekkori barátnőjével, Clare-rel (Ruth Negga). Irene rájön, hogy Clare nemcsak fehér nőnek "adja ki magát", hanem hozzáment egy rasszista fehér bankárhoz, Johnhoz (Alexander Skarsgård). Johnnak fogalma sincs Clare faji identitásáról, de Clare hajlandó megkockáztatni, hogy megtudja az igazságot, hogy időt tölthessen Irene-nel, a férjével, Briannel (André Holland) és a fekete közösséggel, amely annyira hiányzott neki. A visszafogottan briliáns főszereplőkkel az Átjáró csendes, megbabonázó nézést nyújt egészen a crescendo végkifejletig, amely magával ragad. 
#3

62 First Match  (2018)

dráma | sportfilm

Netflix

Egy kamasz lány jelentkezik iskolája csupa fiúkból álló birkózócsapatába, ezzel pedig több bonyodalmat indít el, mint amennyit kezelni tud.  több»

Monique "Mo" (Elvire Emanuelle), a brooklyni Brownsville negyedből származó tinédzser egész életében egyik nevelőotthonból a másikba került. Most, hogy apja, Darrel (Yahya Abdul-Mateen II) kikerült a börtönből, Mo reméli, hogy hozzá költözhet. Amikor Darrel nemet mond, Mo elhatározza, hogy megváltoztatja a férfi véleményét azzal, hogy csatlakozik a fiúk birkózócsapatához, mivel tudja, hogy Darrel annak idején bajnok volt. A First Match című film a SXSW fesztiválon tartott bemutatóján elnyerte a közönségdíjat és a LUNA/Gamechanger-díjat is. Emanuelle a szőnyegen és azon kívül is dominál a kitartó Mo szerepében, míg Jharrel A. Jerome és Colman Domingo kiemelkedő alakítást nyújtanak Mo hűséges barátjaként, Omari és a kemény Castile edzőként. Részben inspiráló sportfilm, részben nyers családi dráma, és mindez egy sajnálatos igazságról szól - arról, hogy néha azok, akikért a legkeményebben küzdünk, nem akarják, hogy nyerjünk. 
#2

69 A remény turnébusza  (2020)

(6) (4)

dráma

Netflix

Egy optimista természetű, jó zenei érzékkel rendelkező középiskolás diáknak meg kell tanulnia elfogadni a segítséget a barátaitól, hogy túllépjen személyes nehézségein,... több»

Mindenki szereti Ambert (Auliʻi Cravalho), a középiskola végzős diákját, aki napfényes természetű, nagylelkű és arról álmodik, hogy zenés színházi tanulmányokat folytat a Carnegie Mellon Egyetemen, néhai édesapja alma materében. A hatalmas mosoly mögött azonban hatalmas titok rejtőzik: Amber és az anyja, Becky (Justina Machado) hajléktalanok, és abban az iskolabuszban élnek, amelyet Becky vezet a munkája miatt. Ahogy anyagi helyzetük egyre rosszabbá válik, Becky szívességeket kezd elfogadni egy bántalmazó exbarátjától, aki tovább súlyosbítja alkoholista hajlamait. Amikor a Carnegie Mellon meghívja Ambert a meghallgatásra, a lánynak, aki olyan sokat ad mindenkinek, meg kell tanulnia, hogy ő maga is elfogadja a segítséget. Megrendítő zenei előadásokkal és Fred Armisen és Carol Burnett édes cameójával a film reményteli véget ér - de, uhh, addig is átvisz a ló túloldalára. 
#1

dráma | romantikus

Netflix

Violet és Theodor története, akik amint egymásra találtak, máris megváltoztatták a másik életét. A két fiatal rengeteg mély lelki sebet hordoz magában, ám úgy tűnik, egymás... több»

A neve ellenére ez a coming-of-age dráma sötéten nyit. Finch (Justice Smith) futás közben rábukkan a látszólag öngyilkosságra készülő Violetre (Elle Fanning), aki egy híd szélén üldögél. A fiú lebeszéli a lányt, és a tizenévesek partnerek lesznek egy iskolai projektben, amelynek során felfedezik szülőföldjüket, Indianát. Miközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Finch megismeri Violet túlélő bűntudatát egy autóbaleset után, amelyben meghalt a nővére, Violet pedig felfedezi a szörnyű igazságot Finch magányos személyisége és időnként furcsa viselkedése mögött. Vajon az a fényesség, amit egymásban találnak, elég lesz-e ahhoz, hogy megmentse őket a bennük lévő sötétségtől?    A Jennifer Niven regényéből adaptált ATBP legfényesebb pontja talán az elkötelezett szereplőgárda - gyengéd, elgondolkodtató és persze könnyfakasztó alakításokkal.