Portré: Elhunyt Christopher LeeA kép forrása: HanWay Films

Szarumán, Dooku gróf, Drakula, Sherlock Holmes és sok egyéb ikonikus karakter megformálója, Christopher Lee 93 éves korában hunyt el. Bár a színészlegenda vasárnap távozott az élők sorából, a család csak most hozta nyilvánosságra a halálhírét.

Christopher Frank Carandini Lee 1922. május 27-én született Londonban. Előkelő család szülötte, édesanyja, Estelle Marie Carandini di Sarzaro grófnő, akinek szépségét számos festmény és szobor örökítette meg. Édesapja, Geoffrey Trollope Lee ezredes, a 60th King’s Royal Corps katonája, több katonai érdemrend birtokosa.

Mivel a szülei fiatal korában elváltak, édesanyjával és testvérével Svájcba költözött, ahol a Miss Fisher’s Academy diákja volt. Az iskola diákjaként játszotta első színházi szerepét.

Néhány évvel később visszaköltöztek Londonba, édesanyja pedig feleségül ment a bankár Harcourt Rose-hoz, a James Bond regényeiről híressé vált Ian Fleming nagybátyjához. Christopher Lee diákként is kitűnt a kortársai közül, kiválóan tudott görögül és latinul, ennek köszönhetően pedig számos versenyt nyert. Mindezek mellett a különböző sportokban is jeleskedett.  

A második világháború kitörésekor önkéntes katonai szolgálatot vállat. Szolgált a Home Guardnál, a RAF-nál (Királyi Légierő), tagja volt a Special Operations Executive-nak, valamint a Long Range Desert Patrolnak, és több ütközetben is részt vett. Öt év szolgálat után a Királyi Légierő repülőszázadosává nevezték ki. 1946-ban tért vissza Londonba, ahol számos állásajánlatot utasított vissza, köztük egy egyetemi tanári pozíciót is. Unokatestvére, Nicoló Carandini beszélte rá, hogy a színészszakmában próbáljon szerencsét, és édesanyja tiltakozása ellenére, aki azt állította, hogy Lee a maga 196 centiméterével túl magas a szakmához, mégis színésznek állt.

Még ebben az évben hétéves szerződést kötött a Rank Organisation nevű filmgyártó céggel. A következő években több kisebb szerepben tűnt fel, de szerepet kapott Laurence Olivier Oscar-díjas Shakespeare-adaptációjában, a Hamletben (1948) is. Az áttörés előszobáját a Hammer Film szerződése jelentette a színész karrierjében, hiszen széleskörű ismertségre tett szert Drakula gróf figurájával, akit később számos alkalommal alakított a filmvásznon (Drakula – 1958, A sötétség hercege – 1966, Dracula A.D. 1972 – 1972). Több Sherlock Holmes moziban is feltűnt, melyekben a detektív bátyját, Mycroftot (A sátán kutyája – 1959), valamint magát Holmest is alakíthatta (Az ördög menyasszonya – 1968).

1973-ban a színész szerepet kapott Richard Lester nagyköltségvetésű, Alexander Dumas A három testőr című regénye alapján forgatott kétrészes kalandfilmjében (A három testõr, avagy a királyné gyémántjai),  de Rochefort gróf szerepében feltűnt a film 1989-es folytatásban is (A testőrök visszatérnek). A számtalan kiváló alakítás után karrierje új fordulatot vett a 2001-ben Peter Jackson rendezésében bemutatott J.R.R. Tolkien adaptációval, mely A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége címmel került a mozikba. Az eredeti elképzelések szerin Lee játszotta volna Gandalfot, azonban végül mégis Szarumán szerepét kapta meg. Lee a film mindkét folytatásában szerepelt (A Gyűrűk Ura: A két torony – 2002, A Gyűrűk Ura: A király visszatér - 2003), de feltűnt A hobbit: Váratlan utazásban (2012) is. A továbbiakban olyan kasszasikerekben is láthatta őt a közönség, mint a Star wars III. rész: A Sith-ek bosszúja (2005), a Charlie és a csokigyár (2005), az Alice Csodaországban IMAX 3D (2010), A leleményes Hugo(2011), melyeknek köszönhetően a fiatalabb korosztály körében is óriási népszerűségre tett szert.

Christopher Lee a kiválóan megformált negatív szerepeinek, és elképesztő munkabírásának köszönhetően generációjának egy legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott színésze volt. 1961-ben vette feleségül a dán modellt, Birgit Kroencke-t, akivel azóta is egy párt alkottak. Egyetlen gyermekük, Christina Erika 1963-ban jött világra.

A színész 2015. június 7-én hunyt el. Nyugodjék békében!