Streaming tipp: A 10 legjobb film, amit decemberben otthonról nézhetsz

Az év a végéhez közeledik, de nem anélkül, hogy néhány jelentős eredeti film ne debütálna a Netflixen, a Prime Videón és más top streaming platformokon.

Legyen szó akár potenciális új ünnepi klasszikusokról (a Prime Video ebben a hónapban mutatja be Eddie Murphy Karácsonyi fénytusa című ünnepi vígjátékát), akár potenciális új franchise-okról (Zack Snyder visszatér a Netflixre a Rebel Moon 1. rész: A tűz gyermeke című űropera-sagával), a streamingszolgáltatók ebben a hónapban rengeteg eredeti filmet kínálnak, amelyeket olyan sztárok erősítenek, mint Bradley CooperNatalie Portman vagy Julia Roberts.

A Disney+ májusban már az első négy Indiana Jones-filmet is felvette streaming-könyvtárába, de most érkezik az ötödik rész, az Luokkakokous, amely Harrison Ford utolsó fellépése az ikonikus régész és kalandor szerepében.

A Netflix animációs versenyzője a Csibefutam: A csirkefalatok hajnala is debütál a hónapban.

Nézd meg az alábbiakban a 2023 decemberében a streamingre érkező legnagyobb új filmeket! Ha pedig van előfizetésed, csak kattints a film mafab adatlapján található streamer ikonra és máris élvezheted a kedvencedet!

#10

77 Oppenheimer  (2023)

(57) (11)

dráma | életrajzi | történelmi

Mozikban | SkyShowtime | Telekom TVGO | TV-ben (Spektrum, csütörtök 01:33)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»

Telekom TVGO DECEMBER 6.-tól / A filmet 2021 szeptemberében jelentették be, miután a Universal Pictures megnyerte a Nolan forgatókönyvéért folytatott licitháborút, miután Nolan konfliktusba került a filmet régóta forgalmazó Warner Bros-szal. Az Oppenheimert 65 mm-es IMAX és 65 mm-es nagy formátumú film kombinációjával forgatták, beleértve - első alkalommal - IMAX fekete-fehér filmfelvételen felvett jeleneteket is. Korábbi munkáihoz hasonlóan Nolan is széleskörűen használta a gyakorlati effekteket, és csak minimális számítógépes képalkotást használt az előbbiek tökéletesítésére. A vágásért Jennifer Lame felelt, a filmzenét pedig Ludwig Göransson komponálta. A film Nolan negyedik filmje, amely R-besorolást kapott az Egyesült Államokban, a Following (1998), a Memento (2000) és az Insomnia (2002) előzte meg.   Az Oppenheimer az első forgatókönyv, amelyet Nolan egyes szám első személyben írt, mivel azt szerette volna, hogy a narratívát Oppenheimer szemszögéből közvetítse. A film "textúráját" úgy írta le, hogy "hogyan lép kölcsönhatásba a személyes a történelmi és a geopolitikai kérdésekkel", azzal a szándékkal, hogy elrettentő történetet csináljon belőle.[53][65][66] A forgatókönyv kidolgozását a Tenet befejezése után kezdte el, és mindössze néhány hónap alatt írta meg; már több mint 20 éve gondolkodott azon, hogy filmet készítsen Oppenheimerről.[53] A cselekmény egyik fő eleme Oppenheimer válasza tetteinek hosszú távú következményeire. Nolan a késleltetett reakciók jelenségét szerette volna feltárni, mivel úgy érezte, hogy az emberek "nem feltétlenül a pillanatban szembesülnek [tetteik] legerősebb vagy legrosszabb elemeivel".
#9

akció | kaland | sci-fi

SkyShowtime

Nem sokkal azután járunk, hogy Űrdongó megérkezett a Földre. A fenevadak korának története ez, amelyben az autobotok és az álcák leszármazottai, azaz a Maximálok és a... több»

SkyShowtime DECEMBER 15-től. / Transformers: Rise of the Beasts egy 2023-as amerikai sci-fi akciófilm, amely a Hasbro Transformers játékcsaládján alapul, és elsősorban a Beast Wars al-franchise hatása alatt áll. A film a Transformers-filmsorozat hetedik része, és egyben a Bumblebee (2018) önálló folytatása, valamint a Transformers (2007) előzményfilmje is.A filmet Steven Caple Jr. rendezte Joby Harold, Darnell Metayer, Josh Peters, Erich Hoeber és Jon Hoeber forgatókönyvéből. Michael Bay ismét producerként működik közre. A főszerepekben Anthony Ramos és Dominique Fishback, valamint Ron Perlman, Peter Dinklage, Michelle Yeoh, Pete Davidson, Liza Koshy, Michaela Jaé Rodriguez, Colman Domingo hangja szólal meg. Az 1994-ben játszódó filmben Noah Diaz volt katonai elektronikai szakértő és Elena Wallace műtárgykutatót követhetjük nyomon, akik segítenek az Autobotoknak és a Maximáloknak megvédeni a Transwarp Kulcs nevű műtárgyat a gonosz Terrorconoktól. A főforgatás 2021 júniusa és októbere között zajlott, a forgatási helyszínek között volt Los Angeles, Peru, Montreal és New York City.   Transformers: A fenevadak felemelkedése 2023. május 27-én mutatták be a szingapúri Marina Bay Sandsben, az Egyesült Államokban pedig 2023. június 9-én került a mozikba a Paramount Pictures által. A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, és 439 millió dolláros bevételt ért el világszerte a 195-200 millió dolláros gyártási költségvetéssel szemben; így a film pénzügyi csalódás volt, és a franchise legkevesebb bevételt hozó része.
#8

58 Halálos iramban 10  (2023)

(15) (7)

akció | kaland | krimi | misztikus | thriller

SkyShowtime | Telekom TVGO

Számos küldetés után és minden nehézség ellenére Dom Torettónak és családjának sikerült túljárnia az összes eddigi ellenfele eszén, kijátszani minden nehézséget és... több»

 skyshowtime dec 23  A Fast X premierje Rómában 2023. május 12-én volt, az Egyesült Államokban pedig május 19-én mutatták be a Universal Pictures forgalmazásában. A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, az akciójeleneteket és Momoa alakítását dicsérték, de az írással szemben kritikát fogalmaztak meg. A film világszerte 714 millió dolláros bevételt hozott, ezzel a 2023-as év ötödik legnagyobb bevételt hozó filmje lett. A film folytatása fejlesztés alatt áll, és a tervek szerint 2025. április 4-én kerül a mozikba.   A Rotten Tomatoes kritika-összesítő weboldalon a 310 kritika 56%-a pozitív, az átlagértékelés 5,7/10-es. A weboldalon a konszenzus így szól: "A Fast X ugyanolyan jóvátehetetlenül ostoba, mint amilyen kielégítően öntudatos, felpörgetheti a régi rajongók motorját, miközben sok újoncot semlegesen hagy".   Momoa alakítását a kritikusok széles körben dicsérték; Eric Eisenberg a CinemaBlend-től azt mondta, hogy Momoa "úgy játssza Dantét, mint [a] Fast & Furious Joker verziója", és arra a következtetésre jutott, hogy "elragadó" alakítása egy "vidám pszichopata". Liam Crowley a Comicbooktól csatlakozott ehhez a véleményhez, és "fergetegesnek" nevezte Momoa-t, míg Joseph Deckelmeier, a Screen Rant munkatársa szerint Momoa "varázslatos" alakítást nyújt, amely "árad a karizmából".[191] Vegyes kritikában Brian Truitt az USA Today-től szintén méltatta Momoa alakítását, de kritizálta a forgatókönyvet, mondván: "A fizika törvényeit hosszasan püfölik, és minden logikát kilőnek egy ágyúból [a] bizarr karakterválasztásokkal és döntésekkel". 
#7

akció | vígjáték

Apple TV+

A film egy külvárosi apuka történetét meséli el, akinek menekülnie kell a családjával, amikor a múltja utoléri. több»

        A családi terv (december 15. az Apple TV+-on)   Mark Wahlberg ismét akció-vígjáték üzemmódban van az Apple "Családi terv" című sorozatával. Dan Morgant alakítja, egy külvárosi férjet és háromgyermekes apát, akinek egyhangú élete autókereskedőként felborul, amikor kénytelen visszatérni titkos munkájához, mint magas rangú kormányzati bérgyilkos. Michelle Monaghan, Zoe Colletti, Van Crosby, Saïd Taghmaoui, Maggie Q és Ciarán Hinds is szerepel a filmben. A filmet Simon Cellan Jones rendezte David Coggeshall forgatókönyve alapján. Jones nemrég a következőket nyilatkozta a People-nek: "Tudom, hogy ő egy hatalmas filmsztár, meg minden, de Markkal elképesztően könnyű együtt dolgozni. Nyilvánvalóan megvan benne az a titkos szósz, természetes és ösztönös, szuper profi és nagyon jól felkészült".  
#6

animáció | családi | kaland | vígjáték

Netflix

Miután Ginger sikeresen megszökött Tweedy farmjáról, végre megtalálta álmát – egy békés szigeti menedékhelyet az egész csapat számára, távol az emberi világ... több»

Csirkefutás: (december 15. a Netflixen)   A 2000-es "Chicken Run" című stop-motion animációs vígjáték régóta várt folytatása ebben a hónapban végre bemutatkozik a Netflixen. A teljesen új szinkronhangokkal rendelkező "Chicken Run: Ginger (Thandiwe Newton), aki a gonosz Tweedy farmról való megszökése után békés menedéket hoz létre az emberek világától távol. Molly (Bella Ramsey) kikelésével Ginger és párja, Rocky (Zachary Levi) úgy tűnik, hogy boldogan élnek, amíg meg nem halnak, de békés világukon kívül egy új, szörnyű fenyegetés bukkan fel, amely a csirkefélékre leselkedik. Az Aardman Animations első játékfilmje, az eredeti Csirkefutás több mint 225 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál, és ezzel minden idők legtöbb bevételt hozó stop-motion animációs filmje lett. A Variety szakírója, Peter Debruge a folytatást "elragadó, évtizedekkel későbbi visszatérésnek nevezte az angol rajzfilmstúdió stop-motion gyökereihez".
#5

49 Karácsonyi fénytusa  (2023)

(5) (3)

fantasy | vígjáték

Amazon Prime Video

Egy férfi elhatározza, hogy megnyeri a környék éves karácsonyi dekorációs versenyét. Megállapodást köt egy manóval, hogy segítsen neki nyerni – és a manó olyan varázslatot... több»

  Cany Cane Lane (december 1. a Prime Videón)   Eddie Murphy a "Candy Cane Lane" című eredeti vígjátékkal indítja a Prime Video karácsonyi filmszezonját. A Reginald Hudlin által rendezett filmben Murphy egy apát alakít, aki elhatározza, hogy megnyeri a szomszédságában évente megrendezett karácsonyi házdíszítő versenyt. Véletlenül alkut köt egy manóval (Jillian Bell), hogy növelje esélyeit a győzelemre, és káosz alakul ki, amikor a manó olyan varázslatot alkalmaz, amely életre kelti a karácsony 12 napját. A forgatókönyvet Kelly Younger írta, és az El Segundóban, a Candy Cane Lane-en szerzett gyermekkori élményei ihlették. A film főszereplői Tracee Ellis Ross, Thaddeus J. Mixson, Ken Marino, Nick Offerman, Robin Thede, Chris Redd, Genneya Walton, Madison Thomas, D.C. Young Fly, Anjelah Johnson-Reyes és Nancy Lenehan.
#4

60 Távol a világtól  (2023)

(35) (3)

dráma

Netflix

Egy család kirándulása egy luxusházba baljós fordulatot vesz, amikor egy kibertámadás kiiktatja az eszközeiket, és két idegen jelenik meg az ajtóban, akik egy közelgő... több»

Bemutató: December 8. a Netflixen / A Netflix közelgő katasztrófafilmje, amely Rumaan Alam 2020-ban megjelent azonos című regényén alapul, az első fikciós film Barack és Michelle Obama Higher Ground Productions nevű cégétől. Barack a regényt felvette a 2021-es nyári olvasmánylistájára, és személyesen is részt vett a filmadaptáció tökéletesítésében, olyannyira, hogy forgatókönyvi jegyzeteket küldött Sam Esmail író-rendezőnek (aki leginkább a Mr. Robot és a Hazatérés alkotójaként ismert). A film főszereplői Julia Roberts és Ethan Hawke, akik egy Long Islanden nyaraló házaspárt alakítanak, amikor katasztrófa történik. Mahershala Ali alakítja a ház tulajdonosát, aki felbukkan, mikor a katasztrófa elől keres menedéket a lányával (Myha'la Herrold), így a két család kénytelen egymásban bízni, miközben a világ potenciálisan a végéhez közeledik. A Variety kritikusa, Peter Debruge "érdekes, használd a fantáziádat thrillernek" nevezte a filmet.
#3

64 Maestro  (2023)

(6) (2)

dráma | életrajzi | romantikus | zenés

Netflix

Leonard és Felicia bonyolult szerelmi története, attól kezdve, hogy 1946-ban egy partin megismerkedtek, két eljegyzésen, 25 évig tartó házasságon és három gyermeken keresztül. több»

Bemutató: December 20. a Netflixen / Bradley Cooper filmjét a kritikusok elismeréssel fogadták a Velencei Filmfesztiválon, és széles körben úgy vélik, hogy a közelgő Oscar-díjátadó egyik főszereplője lesz. Cooper első rendezése az Egy csillag születik után a Maestro egy életrajzi dráma a híres zeneszerzőről, Leonard Bernsteinről, amely elsősorban a mester Felicia Montealegre-el való (Carey Mulligan) házasságára összpontosít. A Variety kritikájából: "Második rendezői filmjében Cooper magasra teszi a lécet, és olyan pointillista intimitással dolgozik, amely minden pillanatot lenyűgözően és meglepő módon tár elénk... ez egy lenyűgöző portré a művészről, mint egy karizmatikus nárcisztikusról, aki egy olyan házasság rabja, amelyben hisz, de nem tud teljesen megfelelni..."
#2

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi

Netflix

Egy galaxis népe elküld egy fiatal lányt, hogy más bolygóktól kérjen segítséget, hogy meg tudják védeni kolóniájukat egy zsarnoki hatalommal szemben. több»

Bemutató: December 22. a Netflixen / Zack Snyder ebben a hónapban visszatér a Netflixre űropera-franchise-ának indításával. A projektet eredetileg évekkel ezelőtt Star Wars filmként tervezték, de Snyder az R-besorolást és az eredeti karaktereket preferálta, így önálló történet lett belőle. A film két részben jelenik meg (bár természetesen nyitva áll az ajtó a folytatások és spinoffok előtt), az első rész közvetlenül karácsony előtt érkezik a streamingre. A Netflix vezetői biztosan remélik, hogy ez lesz az ünnepi streaming-sikerük. Sofia Boutella, Ed Skrein, Cleopatra Coleman és Cary Elwes a főszereplők a Rebel Moonban, amelynek középpontjában egy rejtélyes fiatal nő áll, aki egy békés kolónián él a galaxis peremén. Azt a feladatot kapja, hogy találjon olyan harcosokat, akik képesek elhárítani egy zsarnoki despota közelgő invázióját. A második fejezet 2024. április 19-én érkezik.
#1

akció | kaland

Disney+

1969-ben Indiana Jones döntő pillanathoz érkezik az életében. Miután több mint tíz éven át tanított a New York-i Hunter College-ban, a neves professzor és régész, aki szerény... több»

Bemutató: December 1. a Disney+-on / Annak ellenére, hogy erősen reklámozták, mint Harrison Ford utolsó Indiana Jones-alakítását, a hosszú ideje futó kalandfilm-franchise ötödik része, nem igazán hozta lázba a világot a nyáron. A film közepes kritikákkal nyitott, és világszerte mindössze 383 millió dollárt hozott a kasszáknál. Talán több rajongó fogja streamelni a filmet a Disney+-on. "A sors tárcsája középpontjában Indiana Jones kutatása áll, aki egy misztikus ereklye után kutat, amely képes visszaforgatni az időt. Összeáll keresztlányával, Helena Shaw-val (Phoebe Waller-Bridge), hogy felkutassák az eszközt. A vadászaton azonban a Mads Mikkelsen által alakított Jurgen Voller, egykori náci tudós is részt vesz. A Variety filmkritikusa, Owen Gleiberman így írt kritikájában: "Indiana Jones és a sors tárcsája úgy működik, hogy Indy régi, fenegyerekes buzgalmát átülteti abba a tiszta akaratba, amellyel most az ereklyére vadászik. Ahogy a film nemzetközi helyszínek közt ugrál, az akciót egyre konvencionálisabbnak és kevésbé "Indiana Jones-osnak" érezzük."