William Holden közel 40 éves filmes karrierje alatt (1939-1981) rengeteg kasszasiker filmben szerepelt, amelyek közül 21-et többféle Oscar-díjra is jelöltek. Ezeket a filmeket tekinthetjük át a listában időben előre haladva. Minden filmnél láthatjuk a díjra váltott és a díjra nem váltott jelölések arányát (Összes jelölés/megnyert díjak) és listáját, illetve néhány kiegészítő információt (színészek, rendezők, dalok) is. Érdekesség, hogy több olyan év volt, amikor William Holden egynél több filmben volt érintett a díjkiosztón (1940, 1950, 1953, 1955), de az abszolút rekordot 1954-ben érte el, amikor is négy Oscar-díjra jelölt film fűződött a nevéhez. Holden, mint az egyik "legkooperatívabb"-nak nevezett színész mellett összesen 7 színésznőt és 3 színészt jelöltek főszereplőnek járó Oscarra, akikből ketten-ketten meg is kapták a díjat. Aki végignézi a lista filmjeit, nemcsak William Holden csodálatos alakításaiban és kisugárzásában lelheti élvezetét, de négy évtizednyi filmtörténeti utazást is tehet a Hollywood-i filmek világában.

#21

74 Golden Boy  (1939)

(1) (27)

dráma | romantikus | sportfilm

Joe Bonaparte (William Holden) a tehetséges, ifjú hegedűművész bokszoló szeretne lenni, hogy felnézzenek rá az emberek és több pénzt keressen. Bonaparte apja (Lee J. Cobb) a fiút... több»

1/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb eredeti filmzene
#20

63 A mi kis városunk  (1940)

(1) (12)

dráma | romantikus

Thornton Wilder híres színdarabjának filmes adaptációjában egy New Hampshire-i kisváros két családjának, a Webb és a Gibbs családnak a 20. század eleji életét követhetjük... több»

6/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb film, legjobb női főszereplő (Martha Scott), legjobb látványtervezés/díszlet, legjobb hangvágás, legjobb eredeti filmzene, legjobb filmzene
#19

71 Arizona  (1940)

(1) (17)

western

Phoebe Titus (Jean Arthur) egy kemény pionír nő az 1860-as évekbeli Arizonában, aki a szarvasmarha kereskedelemben próbál szerencsét és ennek érdekében felveszi a harcot egy... több»

2/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb látványtervezés/díszlet (fekete-fehér film), legjobb eredeti filmzene
#18

71 I Wanted Wings  (1941)

(1) (14)

dráma | háborús

A film három katona kiképzését és életét követi nyomon, akik az USA légi erejében próbálnak szerencsét. Egy gazdag család sarja, Jeff (Ray Milland), egy gépszerelő fiú, Al... több»

1/1 Díjra váltott jelölések: legjobb vizuális effektusok
#17

85 Alkony sugárút  (1950)

(11) (49)

dráma | szatíra

A film az ötvenes évek Hollywoodjában játszódik. Norma Desmond (Gloria Swanson) a némafilmek idejében híres filmsztár volt, mára jószerivel elfeledték. A nő a komornyikjával,... több»

11/3 Díjra váltott jelölések: legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb látványtervezés/díszlet (fekete-fehér film), legjobb eredeti filmzene Díjra nem váltott jelölések: legjobb film, legjobb férfi főszereplő (William Holden), legjobb női főszereplő (Gloria Swanson), legjobb férfi mellékszereplő (Erich von Stroheim), legjobb női mellékszereplő (Nancy Olson), legjobb rendező (Billy Wilder), legjobb operatőr (fekete-fehér film), legjobb vágás
#16

79 Born Yesterday  (1950)

(2) (30)

dráma | politikai | romantikus | szatíra | vígjáték

A butácska szőke szépséget politikai karrierre vágyó, újgazdag szeretője egy jóeszű újságíróhoz küldi, hogy "kikupálódjék". Amikor a lány befejezi a tanulást, igen... több»

5/1 Díjra váltott jelölések: legjobb női főszereplő (Judy Holliday) Díjra nem váltott jelölések: legjobb film, legjobb rendező (George Cukor), legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb jelmeztervezés (fekete-fehér film)
#15

90 A 17-es fogolytábor  (1953)

(5) (38)

dráma | háborús | vígjáték

A színhely a 17-es német hadifogolytábor a II. világháború idején: J. J. Stetson kivonja magát a tábor közösségi életéből, és amikor csak teheti, másokon élősködik.... több»

3/1 Díjra váltott jelölések: legjobb férfi főszereplő (William Holden) Díjra nem váltott jelölések: legjobb rendező (Billy Wilder), legjobb férfi mellékszereplő (Robert Strauss)
#14

72 The Moon Is Blue  (1953)

(1) (22)

romantikus | vígjáték

A sikeres építész, Donald Gresham (William Holden) az Empire State Building tetején felszedi a fiatal és csinos lányt, Patty O'Neill-t (Maggie McNamara) és elviszi a lakására. A... több»

3/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb női főszereplő (Maggie McNamara), legjobb vágás, legjobb eredeti dal ("The Moon Is Blue")
#13

69 Vezetői lakosztály  (1954)

(1) (20)

dráma

Egy mamutkonszern vezére szélhûdés következtében váratlanul meghal, és egy elbizonytalanodott igazgatótanácsot hagy hátra, amelynek tagjai közül valakit utóddá kell... több»

4/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb női mellékszereplő (Nina Foch), legjobb operatőr (fekete-fehér film), legjobb látványtervezés/díszlet (fekete-fehér film), legjobb jelmeztervezés (fekete-fehér film)
#12

84 Sabrina  (1954)

(3) (37)

dráma | romantikus | vígjáték

A Sabrina elbűvölő, humoros és Hollywood legnagyobb csillagaival tündököl. Humphrey Bogart, Audrey Hepburn és William Holden a főszereplői ennek a Hamupipőke történetnek, melyet... több»

6/1 Díjra váltott jelölések: legjobb jelmeztervezés (fekete-fehér film) Díjra nem váltott jelölések: legjobb női főszereplő (Audrey Hepburn), legjobb rendező (Billy Wilder), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb operatőr (fekete-fehér film), legjobb látványtervezés/díszlet (fekete-fehér film)
#11

83 Vidéki lány  (1954)

(3) (19)

dráma | zenés

Frank Elgin egykor népszerű énekes-színész volt a Broadwayen, de ma már csak árnyéka önmagának, és alig emlékeznek rá az emberek. Egy fiatal rendezõ, Bernie Dodd azonban mindig... több»

7/2 Díjra váltott jelölések: legjobb női főszereplő (Grace Kelly), legjobb adaptált forgatókönyv Díjra nem váltott jelölések: legjobb film, legjobb férfi főszereplő (Bing Crosby), legjobb rendező (George Seaton), legjobb operatőr (fekete-fehér film), legjobb látványtervezés/díszlet (fekete-fehér film)
#10

76 Toko-ri hídjai  (1954)

(2) (17)

dráma | háborús | romantikus

Korea területén légi háború zajlik. Harry, aki tartalékos tiszt, hazalátogat családjához, majd parancsot kap a Toko-Ri melletti hidak megsemmisítésére.

2/1 Díjra váltott jelölések: legjobb vizuális effektusok Díjra nem váltott jelölések: legjobb vágás
#9

dráma | életrajzi | háborús | romantikus

A szerelem nagyon ragyogó dolog című film története az ötvenes években játszódik. Egy elvált amerikai riporter beleszeret egy kínai orvosnőbe. Kapcsolatuk szépen fejlődik... több»

8/3 Díjra váltott jelölések: legjobb jelmeztervezés, legjobb eredeti dal ("Love Is a Many-Splendored Thing"), legjobb eredeti filmzene Díjra nem váltott jelölések: legjobb film, legjobb női főszereplő (Jennifer Jones), legjobb operatőr (színes film), legjobb látványtervezés/díszlet, legjobb hangvágás
#8

71 Piknik  (1955)

(2) (45)

dráma | romantikus

Hal Carter (William Holden), az egykori egyetemi focisztár, a Munka Ünnepén egy kansasi kisvárosban száll le a tehervonatról, hogy meglátogassa egykori évfolyamtársát (Cliff... több»

6/2 Díjra váltott jelölések: legjobb látványtervezés/díszlet, legjobb vágás Díjra nem váltott jelölések: legjobb film, legjobb férfi mellékszereplő (Arthur O'Connell), legjobb rendező (Joshua Logan), legjobb eredeti filmzene
#7

69 The Proud and Profane  (1956)

(1) (20)

dráma | háborús

A második világháború idején Új-Kaledónia szigetére érkezik a nemrég megözvegyült Lee Ashley (Deborah Kerr), hogy az amerikai vöröskeresztnél sebesült katonáknak segítsen.... több»

2/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb látványtervezés/díszlet (fekete-fehér film), legjobb jelmeztervezés (fekete-fehér film)
#6

86 Híd a Kwai folyón  (1957)

(15) (49)

dráma | háborús | kaland

Javában dúl a második világháború, és a Csendes-óceáni fronton brit hadifoglyok egy csapata nehéz döntés előtt áll. A japánok velük építtetnék fel a stratégiai... több»

8/7 Díjra váltott jelölések: legjobb film, legjobb férfi főszereplő (Alec Guinness), legjobb rendező (David Lean), legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb operatőr, legjobb vágás, legjobb eredeti filmzene Díjra nem váltott jelölések: legjobb férfi mellékszereplő (Sessue Hayakawa)
#5

63 Casino 007  (1967)

(7) (28)

szatíra | vígjáték

HBO Max

A helyzet egyáltalán nem fényes a brit titkosszolgálat számára. A Smersh bűnszervezet kezdi aláásni a globális stabilitást, a titkosszolgálatok számos ügynököt veszítettek,... több»

1/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb eredeti dal ("The Look of Love")
#4

76 A vad banda  (1969)

(5) (60)

akció | kaland | western

Pike és katonának öltözött társai rablóbandaként garázdálkodnak a vadnyugaton, s az erõszakos konkurens bandákkal vívott küzdelem egyre kegyetlenebbé válik. Thornton, aki... több»

2/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb eredeti filmzene
#3

85 Pokoli torony  (1974)

(6) (27)

akció | dráma | katasztrófafilm | thriller

San Franciscóban a világ legmagasabb felhõkarcolóját annak 135. emeletén tartott ünnepséggel avatják fel. A pusztító szerencsétlenség akkor kezdõdik, amikor a biztonsági... több»

8/3 Díjra váltott jelölések: legjobb operatőr, legjobb vágás, legjobb eredeti dal ("We May Never Love Like This Again") Díjra nem váltott jelölések: legjobb film, legjobb férfi mellékszereplő (Fred Astaire), legjobb látványtervezés/díszlet, legjobb hangkeverés, legjobb eredeti filmzene
#2

83 Hálózat  (1976)

(11) (57)

dráma | szatíra

Howard Baele (Peter Finch) egy korosodó tévériporter, aki hajdanán szebb napokat is látott. Miután a népszerűsége tovább zuhan, elbocsájtják a munkahelyéről. A rossz hírre... több»

10/4 Díjra váltott jelölések: legjobb férfi főszereplő (Peter Finch), legjobb női főszereplő (Faye Dunaway), legjobb női mellékszereplő (Beatrice Straight), legjobb eredeti forgatókönyv Díjra nem váltott jelölések: legjobb film, legjobb férfi főszereplő (William Holden), legjobb férfi mellékszereplő (Ned Beatty), legjobb rendező (Sidney Lumet), legjobb operatőr, legjobb vágás
#1

72 Az idő szorításában  (1980)

(3) (21)

akció | dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

A déltengeri sziget nyaralóhelyét ébredõ vulkán veszélyezteti. Mintha ez még nem lenne elég, az üdülõhely tervezõje és egy olajkitermelõ vég embere között háború dúl.... több»

1/0 Díjra nem váltott jelölések: legjobb jelmeztervezés