2021.09.28 14:13 F79 Olvasottság: 538x
2

Önmagunk fogságában

Ha Twin Peaks városába látogatunk, az égig érő duglászfenyők ölelte festői tájon, ahol a folyó zuhatagban végződik, egy barátságos névtábla köszönt bennünket az út szélén. A helybeliek udvarias vidéki emberek, akik legfőképpen a maguk dolgával törődnek. A béke és nyugalom szigetére érkezünk. A kicsiny városka Amerika egy kis ékszerdoboza is lehetne.

Ahogy szétnézünk a városban, és megismerkedünk a lakóival, különös érzésünk támad. Mintha mindenki titkolna valamit. Mintha mindenki a saját kis játszmáját játszaná, amibe mi, kívülállók nem lettünk beavatva. Amikor pedig egy helyi gimnazista lány holttestét veti partra a víz, baljós előérzetünk támad.

Önmagunk fogságában

Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy itt senki sem az, akinek mutatja magát. Itt bizony mindenki valamilyen módon önmaga elől menekül. Ki a beteges hajlamaival való szembesülése okán, ki a múltban elkövetett bűnei által érzett bűntudata miatt, ki a félresiklott élete miatt, de mindenki egy nagy, kollektív alternatív valóságban él.

Ebbe a furcsa, szürreális, képzeletbeli világba lép be Dale Cooper FBI ügynök, aki a gyilkossági ügy miatt érkezik a városba. A nyomozó feltűnően gyorsan alkalmazkodik a számunkra furcsának ható közeghez, mintha ő is ide tartozna. Mintha ő is egy eltitkolt múlt elől menekülve otthonra lelne ebben az elszigetelt, mindentől távol eső, határ menti kisvárosban.

A sorozat nagyszerűen tárja fel az egyes szereplők valódi személyiségét, önmagukhoz és egymáshoz való viszonyukat. A történet lényegében emberi sorsok és tragédiák érzékeny, misztikus köntösbe bújtatott megközelítése, amely arról szól, hogy Twin Peaks lakói nem mernek szembenézni emberi gyarlóságukkal, ezért egy elképzelt világban ragadnak, amelyben önmagukat pusztán a jó és a gonosz erők játékszereinek tekintik, ezzel elhárítva a saját felelősségüket a sorsuk alakulásában. Aki pedig nem képes önmagát megismerni, elfogadni, korábbi döntéseinek következményeivel szembenézni és tevékenyen alakítani a sorsát, az örökre a "Fekete Barlang" foglya marad (ahol mindig szól a zene).

92 Twin Peaks  (1989)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Twin Peaks egy kis város, tele látszólag átlagos, jóindulatú polgárokkal, valahol az amerikai-kanadai határ közelében. Egy napon a város melletti folyó a partra mossa egy fiatal... több»

2