Ugyebár Hannibal kérelmezte áthelyezését Baltimorba. Eredetileg Lekter narancssárga öltözékben lett volna. Azonban Hopkins ötlete alapján teljesen fehér ruhát viselt. Úgy gondolta, hogy így sokkal nyugtalanítóbb és beteges hatást ér el – nem tévedett. (Ijesztő, fehér ruhás orvosokra asszociált, ugyanis ő fél tőlük – tudtommal főleg a fogorvosoktól). Az ehhez hozzáadott modorával lett teljes a tudat alatti rettegést is kiváltó képlet.
A nézők többsége kedvét lelte a Clarise és Hannibal közti izgalmas beszélgetésekben, jóformán a zöme imádta őket együtt. Pedig, ha jól tudom, akkor csupán 4 közös jelenetük van, de ha tévednék, akkor sem sokkal több.
Jodie Foster is alaposan felkészült a szerepre. Quanticoban töltött el 4 egész hetet, és részt vett egy FBI kiképzésben is. Láthatóan hiteles alakítást eredményezett ez a látogatás. Nem mellékesen ezen tettével tisztelgett is a nyomozónők munkássága előtt. Jodie Foster amúgy egy nagyon művelt, intelligens nő.
Állítólag azt a részt, amikor Starling egy vaksötét szobában van Buffalo Billel, akin egy éjjellátó szemüveg van, és játszadozik Starlinggal, bő 22 órán át forgatták.
Ted Levine (Buffalo Bill) saját maga választotta ki azt a zenét, ami akkor szól, amikor ő a tükör előtt táncol. Egyébként azt a táncot teljes egészében improvizálta. Úgy vélem, ez is egy ikonikus jelenet.
A Brooke Smith által megformált karakter a szenátor lánya, akit Buffalo Bill elrabol és fogva tartja embertelen körülmények között. Brooke Smith is igyekezett komolyan venni szerepét, ez okból több órára bezárkózott egy kicsi szekrénybe. Érezni akarta, milyen bezárva lenni, s ezzel akarta hitelesebbé tenni a kútban való fogva tartását.
Johnatan Demme rendező messze nem kívánt elindulni a gore irányba, ugyanis egy film inspirálta őt, mégpedig Alfred Hitchock Psycho c. filmje, amelyben többször is kényelmetlenül érezte magát a néző. Demme is ezt akarta, s célja volt egy erőteljes suspense érzést belevinni. Úgy vélem, hogy ennek ízére olyan jól ráérzett, hogy sikeresen megvalósította.
Több verzió is van arra vonatkozóan, hogy Hopkins miért pislogott feltűnően keveset, szinte alig. Ő azt állította, azért ügyelt erre tudatosan, hogy minél hátborzongatóbb legyen, mert ezzel a technikával elérte azt a hatást, hogy tekintete minél érzelemmentesebb maradjon. Szerintem ezt mindegyik filmben mindvégig sikeresen teljesítette. Csupán egyszer csukja be hosszasan a szemét, mint aki megértőn átéli, és vizuálisan látja: amikor Clarice édesapja haláláról mesél.
Sir Anthony Hopkins tudom, hogy mennyire elszánt, ha számára újszerű szerepet kell valósághűen eljátszania. Mindent elkövetett annak érdekében, hogy karaktere minél hitelesebb legyen. Nem elégedett meg azzal, hogy sorozatgyilkosokat tanulmányozott, ahogy Ted Levine (Buffalo Bill) is így cselekedett, hogy felkészüljön a szerepére. Hopkins fokozta ezt: vette a bátorságot, fogta magát, és börtönökbe látogatott el, ahol vérbeli gyilkosokkal beszélgetett.
Jodie Foster (Clarice Starling) a forgatási helyszíneket pont olyan rémísztő hatásúnak vélte, mint amilyenek a valóságban, s többször is előfordult, hogy Hopkinst ijesztőnek találta, és a pletykák szerint ezért többször elkerülte.
A filmnek létezik egy vágatlan rendezői változata is, ami közel 25 perccel hosszabb az ismert filmnél. A legismertebb verzió 114 perces, de létezik egy 119 perces is.
A film rendezője, Jonatham Demme, miután elolvasta Thomas Harris regényét, mindenképp meg akarta filmesíteni.
A filmet eredetileg már 1990 októberében kiadhatták volna, viszont a forgalmazó stúdió, az Orion Pictures szándékosan késleltette 1991-re egy másik Oscar-díj várományos filmje, a Farkasokkal táncoló miatt.
Rengeteg színészt jelöltek Dr. Hannibal Lecter szerepére, többek közt: Dustin Hoffman, Christopher Lloyd, Patrick Stewart, John Hurt, Jeremy Irons, Robert De Niro.