Johnny Depp testén számos tetoválás van, melyeket ruhával, illetve faszénnel lepleztek a filmben.
Szó volt róla, hogy Jim Carrey kapja meg Jack Sparrow karakterét.
Eredetileg csak A Karib-tenger kalózai volt a film címe, de a készítők bízva a folytatásban kiegészítették azt.
Az egyik éjszakai jelenet felvételét követően, a hajó, melyen Keira Knightley tartózkodott, léket kapott és süllyedni kezdett. Csupán hárman tartózkostak rajta, senki nem sérült meg, azonban a későbbiekben a hasonló jeleneteket már stúdióban vették fel.
Tortuga sziget neve magyarul: a teknős.
Isla de Muerta sziget neve magyarul azt jelenti, a „holtak szigete”.
A „Vár ránk a horizont” mondat hangzik el utolsóként a filmben, ezt maga Johnny Depp találta ki.
Olyan nagy sikernek örvendett a film, hogy a Disney a Pirates of the Caribbean attrakcióját mind Disneylandben, mind pedig Disney Worldben lezáratta, hogy felújítsák. Disneylandben 2006. június 26-án, Disney Worldben pedig a második rész mozis bemutatásának napján, július 7-én nyílt meg a felújított látványosság.
A Karib-tenger kalózai széria első része.
Minden idők 30 legsikeresebb filmje közöztt van.
653 913 918 dolláros bevételt generált. 140 millió dollárból jött létre.
Geoffrey Rush az a mániája, hogy a moziban az emberek úgy nézik a filmet, mint ahogy olvasnak, azaz balról jobbra, ezért minden alkalommal a képernyő bal oldalán igyekezett megjelenni.
A kovácsműhelyben ahol Sparrow elfújja Willt forgáccsal, a forgács a valóságban csokoládépor volt.