Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
13
Szereplők
11
Vélemények
28
Képek
4
Videók
 
indingo   2018. 07. 11.

Az élet nagyon érdekes történeteket tud írni. A Sodródás is megtörtént eseményeket dolgoz fel. A fiatal amerikai lány évek óta utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken jár és csak élvezi az életet. Ő teszi jól mindezt a nyolcvanas években. Tahitire érkezik semmilyen terv nélkül, tök egyedül, minden munkát elvállal. Megismerkedik egy brit fiúval és jön a szokásos love story egy darabig. Minden happy és idilli, akár itt véget is érhetne a film, de az élet közbeszól. Kapnak egy ajánlatot, hogy vitorlázzák át a tengert és vigyenek egy hajót vissza Amerikába, amiért cserébe még szép fizetést is kapnak. Ki mondana erre nemet? A probléma csak akkor adódik, amikor egy hatalmas hurrikánba keverednek a nyílt vízen, amely tönkreteszi a hajót, sőt még a fiú is eltűnik, majd megkerül. A legeslegnagyobb poént nem akarom lelőni, de hihetetlen, hogy az emberi agy mennyire meg tudja tréfálni a tulajdonosát. A filmet lélegzetelállító helyeken készítették, csak ámul az ember és reménykedik, hogy egyszer eljut hasonló tájra. Szinte érzi az ember a lába alatt a forró, hófehér homokot. Víz alatti, szépen megkomponált felvételekben is bővelkedik a film. Van egy kis természetfilm jellege. A már-már kultikusnak számító citromsárga esőkabát is megjelenik, ilyet viselt Georgie Stephen King AZ című filmjében, de a német Dark című sorozatban is ilyen volt az eső ellen védő köpönyeg. Érdekes volt, hogy a baleset után megjelenik egy galamb a fedélzeten, ami a békét, a megnyugvást, és a reményt jelképezi. Belegondolni is borzalmas, hogy több mint 40 napig hánykolódjon az ember a tengeren, semmi remény nélkül. Ami még így utólag érdekes volt, hogy sok minden előre elhangzik a filmben csak akkor még nem fókuszál rá az ember. A legeslegelső jelenetben például megmutatják a legnagyobb titkok, végig ott volt az orrunk előtt. A főszereplők alakítása is tetszett, nagyon természetesek voltak. És a történtek ellenére a túlélő(k) a mai napig imádják a tenger és a vitorlázást. Érdemes utána olvasni még a történteknek a neten. Aki szereti a kalandfilmeket, amik ráadásul igaz történetet dolgoznak fel nem fog csalódni.

 
ArpiHajdu és Réci   2018. 07. 12.

Már amikor először láttam a Sodródás előzetesét, akkor felkeltette a figyelmemet. Egy újabb film, amelynek történetét az élet produkálta, Hollywood pedig pontosan tudja mihez érdemes hozzányúlni. Arról, hogy egy a nyílt tengeren hajótörést szenvedő pár történetét bemutassuk-e a filmvásznon vagy sem, nem kellett túl sokat gondolkodni. A megvalósítást már sokkal több kritika éri, amelynek egy részével még egyet is értek, de az összhatás tekintetében én egyáltalán nem csalódtam a filmben. Kellő mértékben elegyíti a romantikát a katasztrófával, s közben bemutatja a két főszereplő különleges lelki kapcsolatát, amelyet a felvezető történetben talán valóban olykor szirupos jelenetekkel illusztrál, na de egy ilyen helyszínen miért is ne tenné? Létezik-e a Fidzsi-szigeteken forgatott romantikus történet naplementés jelenetek nélkül? Bár minden bizonnyal tény, hogy a felvezetésből kissé túl hosszan kapunk. Tami és Richard megismerkedésének története az egzotikus helyszín, na meg persze a közösen átélt tragédia miatt érdekes igazán. A karakterek kalandvágyuk és spontaneitásuk miatt izgalmasak ugyan, de talán kevesebb képkockával is megteremtődhetett volna a kettejük közötti erőteljes kapcsolat bemutatása. Ha lineárisan kapnánk meg a végkifejletet ez sokkal nagyobb problémát okozott volna, az időszálak mozgatása miatt azonban nem volt annyira zavaró. Különleges szerkesztésbeli megvalósítást választott a rendező, így a csavar a film végén sokkal nagyobb hatással tudott működni, s bár több utalást is elejtenek ezzel kapcsolatban a film első felében, engem még is meg tudott hatni, nem éreztem túl kiszámíthatónak.

Az óceánon való sodródás, a túlélésért folytatott harc képei remekül ábrázolják azt a hullámvölgyet, amelyet átélhet egy ember, ha ilyen mértékben ki van szolgáltatva az elemeknek. Shailene Woodley alakítása nagyszerű, Tamit hol tettre kész, küzdő és erős, a túlélésért mindent megtenni képes hősként, hol pedig összetört és gyenge figuraként ábrázolja, aki bármelyik pillanatban képes lenne feladni. Sam Claflin-ban még soha nem csalódtam, a súlyosan sérült Richard szerepében ugyan nem a legaktívabb szereplője a történetnek, nélküle mégsem lenne ilyen hatásos a végeredmény. És persze ha már igaz történet, nem hiányozhat a stáblista előtt néhány bejátszás a valódi szereplőkről.

Baltasar Kormákur szereti kitenni a színészeit a természeti erőknek (elég csak a 2015-ös Everestre gondolni), s ha első blikkre a romantikus és a túlélő film nehezen párosítható zsánereknek tűnnek, a történetszálakat egész jól mozgatta. Az elemekkel való küzdés mind fizikai, mind lelki síkon szépen bemutatásra került, s még ha helyenként át is megy a giccsbe, egyáltalán nem nevezném rossznak. Ami pedig külön pozitívum, hogy Woodley kisasszony bebizonyíthatta, képes (szinte teljesen) egyedül elvinni egy filmet a hátán.


 
TomÁcs   2018. 08. 07.

A gyönyörű környezetbe, helyenként kicsit belebóbiskol a néző. A története hihetetlen, meg hát így meséli a nő aztán kitudja hogy történt.

 
Lonka   2018. 08. 26.

Örültem, hogy az egysíkúságát megtörték egy mondjuk ki nem várt dologgal a végén. A története kicsit idilli az elején, amely tragédiába fulladt.

 
VvV   2018. 10. 30.

Miközben nézte az ember, úgy érezte, mintha maga is a tengeren lenne. A víz hullámzása, a nap égetése. A története nem mindennapi.

Shailene Woodley
Sam Claflin
Sam Claflin
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Sam Claflin
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Sam Claflin
Shailene Woodley
Sam Claflin
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Sam Claflin
Sam Claflin
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Sam Claflin
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Sam Claflin
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Sam Claflin
Shailene Woodley
Shailene Woodley
Sam Claflin
Shailene Woodley
 
Vajon tönkre tud tenni egy izgalmas túlélőfilmet a képeslap-romantika? Számomra ez volt a Sodródás legfőbb kérdése. több»
 
Igazságtalanok lennék a rendezővel, ha azt mondanánk, hogy könnyű dolga volt. Közel másfél hónap magányt és (hol kétségbe esett, hol reménykedő) várakozást a semmi közepén nehéz megfilmesíteni. Persze ettől még nem lesz jó a Sodródás. De azt el kell ismerni, hogy Kormákur nagy fába vágta a fejszéjét, így sok minden megmagyarázható. Az viszont nem a megbocsátható kategória, hogy a „18. fok északi hosszúság”, mint helymeghatározás, elhangzik a filmben. Bár ez lehet a fordító hibája is, akinek régen volt az a földrajz óra és kiment a fejéből: hosszúságból csak keleti és nyugati van. több»
 
A hajótörött, "kint vagyunk a tengeren egyedül, elhagyatva és túl kell élni" téma alapjában véve egy már ismert körülmény a könyves, filmes világban. ( Számkivetett, Öreg halász és a tenger, Pí élete... - Egyébként ez a film gyakorlatilag mindenben a Pí életére hasonlít, kivéve, hogy annak van ennek pedig nincs mély üzenete.) több»
 

Tamy Oldham Ashceaft 41 napig hánykolódott a tengeren.

(indingo )
 

Shailene Woodley és Sam Claflin már jóval a forgatások előtt elkezdtek diétázni. Több étkezést is kihagytak, s legtöbbször majdnem nyers tojást, párolt zöldséget és bárányhús szeleteket ettek minden nap. Ezért amikor a mogyoróvajas jelenetet forgatták, akkor az igazi érzelmeik köszöntek vissza, mert hónapok óta nem ettek édességet. A két színész a forgatási szünetekben palacsintáról és fagyiról küldözgettek egymásnak képeket.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A valóságban Tami Oldham Ashcraft 27 órával a tragédia után tért magához, s úgy beütötte a fejét, hogy 6 évig képtelen volt olvasni.A könyvét ilyen körülmények között írta meg.

(ArpiHajdu és Réci )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.