Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
65%

Határeset (2018)

Gräns
Filmadatlap
 
29
Szereplők
4
Vélemények
16
Képek
5
Videók

Galéria (16)

Videók (5)

 
Berto49   2019. 04. 17.

legújabb vélemény

0
Lemaradt jelőltek

Találó címe van ennek a filmnek, mivel szerintem a nézhető és a nézhetetlen határán billeg. Addig elmegy, amíg egy olyan történetet mesél el amelyben a határellenőr „kiszagol” minden szabályokat áthágó utast, de amikor túllépve a fantasy határait trollokat szerepeltet, számomra nézhetetlenné vált. Csak a csodálkozás maradt, hogy két színész (Eva Melander – Tina és Eero Milonoff – Vore szerepében) mit volt képes eltűrni a maszkmesterek átalakító tevékenységéből. A beavatkozók szerepeltek is az Oscar-díj legjobb smink/maszk/haj kategóriájában, de lemaradtak az „Alelnök” mögött. A döntés jogosságát sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom, mert a nyertes filmet – az érdeklődésem teljes hiánya miatt – nem láttam és egész biztos, hogy nem is fogom megnézni. Azon viszont nagyon csodálkozom, hogy több filmes oldalon is a tetszési index megközelíti a „jó” átlagot. Igaz, hogy a fantasy filmek kedvelőitől mi mást is várhatnánk.(Nem ítélem el őket, hiszen mindenkinek szíve joga az, hogy milyen filmeket kedvel, lelkük rajta.) Viszont ebből a megjegyzésemből kiderül, hogy az említett műfajt erősen kerülöm, ennél a filmnél is csak az tévesztett meg, hogy a thriller is szerepelt. Máskor jobban oda kell figyelnem!

 
Attila G.   2019. 04. 16.

a nap véleménye

0
Lélekromboló, mégsem feltétlenül rossz alkotás, mely igazán megérdemelte volna az Oscar szobrocskát

Felemás érzésekkel vártam ezt a filmet. Különösképp a hazánkban is egyre népszerűbb skandináv krimik irányították évekkel ezelőtt Svédországra a figyelmem. Ezek között is a Millennium-könyvek keltették fel az érdeklődésemet, természetesen mind az 5 e... teljes kritika»

 
luba323   2018. 10. 12.

0

Ez a film úgy zseniális, ahogy van. Engem tökéletesen lenyűgözött, nagyon szoktatlan, nagyon váratlan élményt nyújt, de egy olyat, amit egész biztosan sokáig nem fogsz elfelejteni. Némi nyitottság kell azért hozzá, de ha ez megvan, akkor semmiképp se hagyd ki.

 
miki   2018. 10. 11.

0

Romantikus természetfeletti noir fantasyt láttál-e már? És olyan, amiben vegyülnek a horror elemek, aktuális problémákról szól igen intelligens módon, és úgy ötvöz minden eddig említett műfajt, hogy az összes szabályukat áthágja? Én nem, illetve, a Határeset után igen! Még most is a hatása alatt vagyok! Kihagyhatatlan!

A film összbevétele 771 930 dollár volt (imdb.com).

 

Bár a Határeset Ali Abbasi mindössze második egészestés filmje, a rendezőt eddig rövid pályája során a világ legnívósabb fesztiváljain jelöltéki díjakra, egyebek mellett Münchenben, Berlinben és Cannes-ban, de Shelley című 2016-os alkotásáért debütáló filmesként jelölték a skandináv Oscarnak nevezett Bodil-díjra is.

(hp)
 

A mondák, melyek szerint a trollok félnek a fénytől és a vihartól skandináv pogányságból eredeztethetők.

(hp)
 

A film alapjául Ajvide Lindqvist azonos című rövid elbeszélése szolgált, mely a "Let the Old Dreams Die" című antológiakötetében jelent meg.

(hp)
 

Svédország hivatalos jelöltje a 91. Oscar-gálára a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

(hp)
 

A cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásának fődíját nyerte.

(hp)
 
Kíváncsi vagy, milyen a trollszex? Most megtudhatod! több»