Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
31
Szereplők
24
Vélemények
49
Képek
6
Videók

Érdekességek: Zöld könyv - Útmutató az élethez (2018)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

 

Nick Vallelonga merész húzásra szánta el magát. Felkérte valódi családját, hogy ők alakítsák a filmbeli családját. Tervét úgy valósította meg, hogy Viggo-nak azt mondta, Farrelly vette fel őket, a rendezőnek meg azt állította, hogy Mortensen vállalja a felelősséget a színészi munkájukért. A turpisságra a sajtóturné első hónapja után jöttek rá.

(Thibo84 )
 

A forgatás előtt Viggo Mortensent meghívta Nick Vallelonga, hogy találkozzon a családjával - mindezt egy hat órán át tartó vacsorán.

(Thibo84 )
 

A film egyik írója Tony Vallelonga fia, Nick, aki könnyen hozzáférhetett az apja által anyjának írt levelekhez, s így ezek is szerves részét képezhették a történetnek.

(Thibo84 )
 

A film alapja valós történet. Tony Lip eredeti figurája Tony Vallelonga volt, a forgatókönyv pedig a vele készült interjúkon alapul.

(Thibo84 )
 

Viggo Mortensen javaslatára a film főcím nélkül kezdődik. Az alkotók ezzel azt a hatást szerették volna erősíteni a nézőkben, hogy úgy érezzék, mintha nem is egy filmet néznének.

(hp)
 

Nick Vallelonga egy interjúban elmondta, hogy sokszor megkönnyezte a forgatást, mivel a színészek, köztük Linda Cardellini, annyira emlékeztették őt a szüleire.

(hp)
 

Kris Bowers, a film zeneszerzője volt Mahershala Ali dublőre a zongorázós jelenetekben.

(hp)
 

Viggo Mortensen nagyjából 20 kilót szedett fel a szerep kedvéért.

(hp)
 

A Zöld könyv - Útmutató az élethez világpremierje 2018. szeptember 11-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Ezt követően bemutatták a New Orleans-i Filmfesztiválon, és AFI Festen és a BFI Londoni Filmfesztiválon is.

(hp)
 

A film remek kritikai fogadtatásban részesült. A Zöld könyv 223 szemlézett cikket követően jelenleg 82 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2019. január).

(hp)
 

Az Amerikai Filmintézet beválogatta a Zöld könyvet 2018 10 legjobb filmje közé.

(hp)
 

A filmet több tucat díjat nyert a legrangosabb filmfesztiválokon. A legjelentősebbek: Toronóti Nemzetközi FIlmfesztivál - Közönségdíj, The National Board of Review - Legjobb film, Golden Globe-díj - Legjobb film (musical és vígjáték), Golden Globe-díj - Legjobb forgatókönyv.

(hp)
 

A cím a múltban évente "Negro Motorist Green Book" elnevezéssel megjelenő útmutatót idézi, amely tanácsokat adott a színes bőrű utazóknak az amerikai Délen való biztonságos közlekedésről.

(Berto49 )
 

Don Shirley alakítója, Mahershala Ali, teljes nevén Mahershalalhashbaz Ali Gilmore (nevének jelentése: a Biblia leghosszabb neve, Hamar a zsákmányra!) az első iszlám vallású Oscar-díjas. A „Holdfény” című film legjobb mellékszereplőjeként lett díjazott.

(Berto49 )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.