Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
31
Szereplők
24
Vélemények
49
Képek
6
Videók

Vélemények: Zöld könyv - Útmutató az élethez (2018)

Láttad a filmet? Oszd meg a véleményed a közösséggel!
 
Filmelemző   2019. 02. 28.
Könnyeden a rasszizmusról

Lehet könnyedén beszélni és alkotni rasszizmusról? Peter Farrelly bebizonyitotta, hogy igen: készített egy erős filmet a témáról drámával, humorral, társadalomkritikával és csipetnyi szarkazmussal. Az eredmény a Zöld könyv lett és az idei, 2019-es Oscar-gála legrangosabb díja a legjobb film kategóriában. Az alkotást Viggo Mortensen viszi a vállán, mint vagány alvilági figura kidobóember és testőr, aki a fajgyűlölettől izzó délen fuvarozza keresztbe-kasul a színesbőrű Dont (Mahershala Ali) hogy az zongoraművészként felléphessen a 70-es években kiadott "Zöld könyv" - azaz feketék által is használható szállások éttermek - állomásait érintve. Érdekes a téma, hiszen a rasszizmus ma is aktuális... több»

 
Berto49   2019. 01. 05.
Utazás Délre

A második, általam zseniálisra értékelt film az idén, és még csak január 5. van! Ezt a tendenciát tartva a 2019-es az igazán emlékezetes filmek éve lesz. Pozitívumai a nagyszerű történet, két fantasztikus színész, korhűség és nem utolsó sorban a rasszizmus elítélése. Szégyenletes múltja van a „nagy” Amerikának, hogy még a hatvanas évek elején is ilyen fajgyűlölő mentalitás uralkodott a déli államokban. Minden szöveg nélkül sok jelentéssel bír az a jelenet, amikor a felforrt hűtővíz miatt megállni kényszerült az autó és kiszállt belőle a zongora virtuóz, Don Shirley. A földeken robotoló színesek és a közte lévő mély, áthídalhatlan szakadék megjelenítése talán a legjobb részlete a filmnek. Tém... több»


 
indingo   2019. 02. 17.

Elképesztően jó film. Ismét egy igaz történet, remek alakításokkal. Mindkét főszereplő zseniális, csak úgy lubickolnak a szerepben. Remek a történet felépítése. Amellett hogy egy kőkemény dráma, a humor is kellő szerephez jut benne.

 
HETEDIK   2019. 02. 25.
Mindig tanulhatunk a másiktól

Nagyon örülök, hogy megnyerte a legjobb film díját az Oscaron, ennél jobban már csak annak örültem volna ha Viggo Mortensen is megkapja. Ugyanis minden rezdülése zseniális, én őszintén szólva ki sem néztem volna ezt belőle, eddig nem tűnt ki ilyen szintű alakítással, de Farrelly kihozta belőle. Ami pedig Farrelly-t illeti, én nem lepődtem meg hogy drámai vonalon is ilyet képes alkotni. Korábban tesójával már elkövettek egy bizonyos Nagyon nagy őt, ami ugyanúgy tele van drámával, amellett hogy pokoli vicces. Itt adott egy olasz származású kidobó meg egy fekete zongorista, teljesen más világokból és háttérből, mégis folyamatosan tanulnak a másiktól és lassan a legjobb barátok lesznek. És amell... több»

 
MidoD7   2019. 04. 05.

Csak annyit tudok mondani, hogy kár lenne kihagyni ezt a filmet. Aki szereti a mély érzelmekre erősen ható filmeket, annak mindenféleképp tudom eme remek alkotást ajánlani.

 
MMcFly2015   2019. 03. 08.
Kiszámíthatósága ellenére, szerethető és szórakoztató alkotás

Az idei Oscar szezon apropóján külön figyelmet kapott a Zöld könyv, ami ugyan egy szívmelengető, igen jól sikerült road movie, még is az 5 Oscar jelölés (köztük a legjobb film) számomra túlzó. Igaz történet alapján készülő, karakterfejlődésben gazdag és összebarátkozós filmeket láthatunk évente akár többet is, éppen ezért nem tartom különösen egyedinek a Zöld könyvet, főleg, hogy már a beharangozója is a szintén díjazott Miss Daisy sofőrjével való hasonlóságra hívja fel a figyelmet. Ezekkel az állításokkal véletlenül sem akarom leírni a filmet, mert őszintén minden percét élveztem, de azt tisztázni szerettem volna, hogy szerintem nagy a hype a film körül (az Akadémia részéről). Viggo Mortens... több»

 
Hakker   2019. 02. 02.

Az idei jelöltek közül, a Hidegháború mellett, nekem ez a film a befutó. Nagyon imponáló volt számomra, hogy azzal az igencsak elgonlkodtató témával, nem rontott ajtóstul a házba. Az előítéletek értelmetlenségére mutat rá. Zseniális a zenéje a filmnek.

 
Filmdoki   2019. 03. 02.
Jól fűszerezett film

Peter Farelly nem csinált egyebet, mint levette a polcról a nagyi receptgyűjteményét és kiválasztott belőle egy olyan fogást, mely után a család minden tagja megnyalja mind a tíz úját. Patikamérlegen mérte ki a hozzávalókat, és talán a szirupnál kicsit megbillent a keze, de a többi összetevő tökéletes egyensúlyban van. A Zöld könyv egy olyan témával foglalkozik, melyet már rengetegen érintettek. Farelly azonban nem egy könnyfakasztó drámaként adja elő a történéseket, hanem egy emberközeli vígjátékba burkolva tanítja a nézőket. A bő két órás játékidő semmiféle meglepetést nem tartogat, - a néző nagyjából a film első harmadában megmondja hová fog kifutni az egész - azonban a forgatókönyv ügyes... több»

 
Timcsi   2019. 02. 28.

Az idai Oscar-felhozatal legjobbja. Mindig aktuális téma, remek kivitelezés és színészek.

 
Milanman   2019. 01. 08.
Gyógyító utazás

Peter Farrelly eddig jobban, vagy kevésbé sikerült vígjátékairól volt híres, amik elsősorban a humor egyszerűbb formáját fogták meg és többnyire (al)testiséggel próbáltak nevetést kicsikarni a nézőkből. Ezért is különösen meglepő, hogy a Zöld könyvvel a rendezőnek 2018 egyik legszebb (tan)meséjét sikerült megalkotnia. Már a történet felütése is parádés. A 60-as évek elejének Amerikájában járunk. Tony Lip (Mortensen pályafutásának egyik legjobb alakítása) a new yorki éjszakai életben dolgozik, igazi italo-amerikai figura, nagy családdal, hangzavarral, de sok-sok szeretettel körülvéve. Munkahelyének időleges bezárása révén lehetőséget kap, hogy legyen sofőrje, kísérője az afro-amerikai zong... több»

 
petraszab   2019. 04. 20.

Ennyire hibátlan filmet, amibe nem tudok belekötni, rég láttam moziban. Kezdve a történetével, a mondanivalóval, a szereplőkön át minden pazar.

 
Csillagpor   2019. 03. 24.
Élet nagy hátulütőkkel

Nagyon jó film. Nagyszájú, provokatív, viszont csendes, nyugodt hangvételben. Gyönyörű a látvány, a régi kocsi, régies stílus. Véleményt nyilvánít sok sarkalatos dologban, meleg, rasszista irányvonalban is. Elgondolkodtató és éppen ezért is tetszett nagyon. Viggo pedig zseniálisan alakít, mint mindig.

 
Az amatőr   2019. 02. 23.
Megindító dráma vígjátèkban elbeszèlve

Nagyon tetszett ez a film,két órányi minőségi szórakoztatás.Mindenkinek csak ajánlani tudom.Megható,kissé elszomorító,de ugyanakkor nagyon szórakoztató és vicces.A zenék is jók voltak,igazi élmény volt hallgatni.A színészek pedig fenomenálisan játszottak.Az már csak hab a tortán,hogy igaz történet alapján készült.

 
Ms. Akárki   2019. 05. 12.

Nagyon jó film. Érdekes és izgalmas a régi kori színvilág, látvány és hogy milyen könnyeden görgeti a fonalát a történetnek, pedig igen komoly témákat villant fel, igaz nem igazán akarja boncolgatni. Rasszizmus, melegség, maffia, mind mind megjelenik a filmben az álszent gazdagokkal egyetemben, akik meg akarják hallgatni a híres néger zongoristát, viszont azt már nem akarják engedni hogy egy helyen étkezzenek.

 
iq.csabi   2019. 02. 25.
ZSENIÁLIS

Egy tökéletes alkotás. Tökéletes szereplőkkel és tökéletes karakterekkel! ZSENIÁLIS!!

 
Thirst0626   2019. 04. 22.

Fantasztikus film. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

 
Amanda   2019. 02. 27.
Év egyik legjobb filmje

Ez az a film amit nehéz lesz idén felülmúlni. Kiváló színészi alakítások bármikor bárkinek ajánlom. Nem véletlenül kapta meg az Oscar díjat. Végig lekötött. Viggo Mortensen és Mahershala Ali egyszerűen fergetegesen kiváló. Az pedig már csak egy plusz dolog, hogy megtörtént eseményeken alapul. Egyszerűen meg kell nézni. Kihagyhatatlan alkotás.

 
Kritikus   2019. 03. 03.
Érdekes film, érdekes rendezés

Nagyon aktuális és érdekes a film témája: a kapcsolatokról szól és arról, hogy az USA déli államaiban egy színesbőrű zongoraművészt és fehér sofőrjét hogyan fogad a lakosság a 70-es években. Valós történéseken alapuló, remek rendezésű mozi. A sztori: 90%, a rendezés: 85%, a színészek: 70%, látvány: 65%. Összesítve a film értékelése nálunk: 80%

 
marypotter   2019. 02. 28.
A zöld könyv még létezik?

Amerika, 60-as évek. Egy fiatal fekete bőrű zongorista zseni elhatározza, hogy a triójával koncerteket ad az USA déli államaiban. A trió másik két tagja fehér bőrű. Úgy szintén az újonnan szerződtetett sofőr, aki mellesleg olasz bevándorló családból való. 2 hónap az út, karácsonyra vissza kell érkezniük. Ez a sztori. És a karakterek észbontóak. A két főszereplőről van szó. A fekete zongorista, aki rendkívül művelt, talán sznob is , nem tud megbirkózni az új sofőrje, Toni magatartásával. Toni, a maffia lóti-futi embere, mindent megcsinál, , amiért fizetnek, a pénz mindig kell, jó szövegű, jó lelkű, mindenki kedvence, probléma-megoldó , még, ha ököllel is...Szerethető típus. Teljesen más a zseni zongorista, aki pedáns, de olyan karót nyelt típus.Az utazáshoz szükségeltetik egy travel guide, a zöld könyv, ami a négerek számára ad útba igazítást, hol, melyik szállodában szállásolhatják el magukat. Egy utazási könyv, 100 évvel azután, hogy Lincoln felszabadította a néger rabszolgákat. Őrület! Hogy lesz ebből a két emberből jó barát a film végére, ahhoz nézzék meg a filmet! Lehet nevetni, sírni, csodálkozni, és közben jó zenét is hallunk, bejárjuk a Amerika déli államait, egy nagyon jól megcsinált film. Csak nézd meg! Jó szórakozást!

 
Viktor   2019. 02. 24.
Őszinte tükör

Bátran vállald és fogadd el magad, nem tudsz mindenkinek megfelelni. A film jól megmutatja számunkra, hogy az életünkben fellépő különböző helyzetekben hogyan próbálunk olykor magabiztosan, olykor esetlenül helytállni. Az ilyen küzdelmek aztán még nehezebbnek tűnhettek a 20. század közepének faji megkülönböztetéssel és egyéb "eltérésekkel" terhelt Amerikájában. Az alkotás jó lecke lehet a ma emberének is: vajon mi felismerjük, hogy mikor kell egy helyzetben alkalmazkodni vagy mikor kell az igazunkért (az igazságért) bátran kiállni. Friss élmények alapján azt kell hogy mondjam, nagyon jó kis film.

 
Markus   2019. 02. 27.
Az utazás, mint a történetmesélés eszköze.

Ebben a műfajban egy nagyon jó verziót kapunk. Van ahol úgy jellemezték mint az ellen Dumb- és Dumber filmet. Nagyon jó, magával ragadó.

 
vertigo   2019. 02. 19.

Bár sok van még hátra az évből, eddig magasan a Zöld könyv az idei kedvencem. Erős sztorija, a remek alakítások és a két főszereplő közti remek összhang (értsd: "kémia") és a rendezés egy igazán nagyszerű elegyet alkotott. Szerintem abszolút megérdemelné az Oscart, nálam egész biztos befutó, és abban is biztos vagyok, hogy idővel újra fogom nézni. Tényleg, a lehető legjobb szívvel tudom ajánlani, higgyétek el, megéri a mozijegy árát! :)

 
Durran   2019. 02. 15.

Ez az a film, amit egyszerűen látni kell. Nagyon emberi és nagyon lebilincselő. Az alakításokon túlmenően van valami a filmben, ami még a megnézése után is órákig dolgozik az emberben. Csakis ajánlani tudom mindenkinek!

 
majkymi   2019. 02. 14.

Nagyon elgondolkodtató film, bár megvan a cselekmény maga sajátos dinamikája, de érdemes türelmesnek lenni. Nem kell sok, ezt leszögezném azért. :) Minden esetre szerintem Vigo Mortensen ezzel az alakításával egy új szintet lépett. Igazán emlékezetes volt.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.