Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
31
Szereplők
102
Vélemények
35
Képek
8
Videók

Érdekességek: Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 315 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Ez volt az első olyan film, amelynél közel 100 millió dolláros költségvetés volt.

(Laca//Ho/rr/oR//)
 

Csak Arnold Schwarzenegger volt képes az egész stábból arra, hogy felemelje CyberDyne irodaházban való lövöldözős jelenetnél a gépágyút.

(Laca//Ho/rr/oR//)
 

A film költségvetése 102 millió dollár volt és jelenleg 521 millió bevételnél tart világszerte.

(Bob)
 

Annak ellenére, hogy az Akadémia 1991-ben még csak elvétve jutalmazta a Terminátor-féle látványfilmeket, az Ítélet napja összesen négy szobrocskát zsebelt be: legjobb hang, legjobb hangvágás, legjobb smink és speciális effektusok kategóriákban).

(ArpiHajdu és Réci )
 

A film gyártói más befejezést szántak a filmnek, olyat, amely megkönnyíti a folytatást. James Cameron azonnal meggyőzhetetlennek bizonyult.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A forgatás a tervezettekhez képest elhúzódott, 8 hónapra. Ez több problémát is okozott, ugyanis a tizenéves Edward Furlong nagyon megnőtt a film elejéhez és végéhez képest, valamint a producerek tartottak attól is, hogy az így is jelentős büdzsé tovább fog emelkedni. Így Arnold Schwarzeneggert kérték fel, hogy beszélje le James Cameront egyes jelenetek leforgatásáról. A színész azonban a rendező mellé állt.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A helikopteres jelenet előtt a kameraman felmondott, ugyanis túl veszélyesnek találta a jelenetet. Így James Cameronnak kellett beülni a kamera mögé.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Robert Patrick a T-1000-es fejmozgásához állítólag a kopaszfejű sastól lesett el mozdulatokat.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A T-1000-es kidolgozásakor James Cameron korábbi filmjét, A mélység titkát vették alapul, amelyben egy vízkígyóra emlékeztető lény is szerepet kapott.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A CGI 1991-ben még eléggé gyerekcipőben járt, James Cameron azonban már akkor is ügyesen használta a technika által nyújtott lehetőségeket. Mindössze 16 percnyi anyagot utómunkáztak a filmben számítógépes effektekkel, s ezek többsége a T-1000-es képességeihez voltak szükségesek.

(ArpiHajdu és Réci )
 

James Cameron a T-1000-es szerepét először Michael Biehnre akarta osztani, aki az első filmben Kyle Reese-t alakította. A producerek azonban figyelmeztették a direktort, hogy ez túlzottan összezavarná a nézőket, így végül Cameron lemondott eredeti tervéről.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Az első Terminátor filmet forgalmazó Hemdale csődközelbe került a második film készítése előtt, így nem tudta kigazdálkodni egy ekkora költségvetést igénylő mozi anyagi forrásait (James Cameron 75-80 millió dolláros büdzsével számolt). Így végül a projekt az akkor Andy Vajna és Mario Kassar által vezetett Carolcohoz került.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Terminátor 2-ben számos olyan elem fedezhető fel (mint például a T-1000-es használata, vagy a Cyberdine felrobbantása), amelyet James Cameron már az 1984-es első filmben fel akart használni, ám végül ki kellett őket hagynia költségvetési okok miatt.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Terminátor második része, bekerült a legtöbb hibával vagy bakival rendelkező filmek közé, körülbelül 90 kisebb hiba található a filmben.

(Archívum)
 

A film végén a Terminátor mondja John Connornak, hogy dobja bele az izzó vasba a Cyberdyne Systemstől elhozott mikrochipet és fémkart azért, hogy ne kísérletezzenek rajta ismét a tudósok. Majd maga is beleereszkedik a vasba. Arról viszont megfeledkeztek, hogy amikor a Terminátor a T-1000-essel harcolt, satuba fogta a karját és az a kar leszakadt, ott maradt az üzemben.

(Zénó)
 

Edward Furlong 14 évesen kapta meg John Connor szerepét. Ez volt egyébként a színész első mozifilmes szerepe.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Terminátor 2 egyike a legtöbb filmes bakival rendelkező filmeknek: A szemfülesek összesen 89 hibát találhatnak a filmben.

(phanzetomox)
 

Schwarzenegger a filmben egy doboz rózsa közé rejti fegyverét a bevásárlóközpontban, ami a film betétdalát író Guns N' Roses együttesre utalás.

(mamiéstöti2 )
 

Az acélöntödés jelenetben a sminkeseknek kellett izzadságcseppet varázsolni a szereplők homlokára, mert egyáltalán nem volt meleg.

(mamiéstöti2 )
 

1990-ben a legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2 )
 

Robert Patrick a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb negativ színészének járó díjára.

(mamiéstöti2 )
 

Edward Furlong a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színészének járó díjat.

(mamiéstöti2 )
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Linda Hamilton a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb női főszereplőnek járó díját.

(mamiéstöti2 )
 

Arnold Schwarzenegger a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díját.

(mamiéstöti2 )
 

1991 legjobb nyitóhétvégével rendelkező filmje Amerikában.

(mamiéstöti2 )
 

A film világszerte 519,843,345 dollárt termelt.

(citizenfour99)
 

Arnold Schwarzenegger-nek kb. 21,429 dollárt fizettek minden egyes kimondott szaváért. Összesen egyébként hozzávetőleg 700 szava volt.

(Bogi87)
 

Brad Fiedel a Terminátor-főcímtémában két csavarkulcsot ütögetett egymáshoz, így hozta létre a fémes hangokat,tehát a hangeffekt nem szintetizátor eredménye.

(kissjanos21)
 

A T-1000-es által "megszemélyesített" rendőrt Joe Austinnak hívják, bár ez egyszer sem hangzik el a filmben, viszont a névtábláján néha lehet látni a vezetéknevét. A film egyik producerét hívják Stephanie Austinnak, de Robert Patrick lányának is Austin a keresztneve.

(kissjanos21)
 

A csatornás jelenetet a filmben 180°-kal megtükrözve láthatjuk, mint ahogy eredetileg felvették, ezért az utómunkák során a háttérben látható feliratokat (pl. Plummer) vissza kellett fordítani.

(kissjanos21)
 

A csatornás jelenetnél, amikor a kamion leugrat úgy oldották meg, hogy a teherautót kábeles áttételek segítségével két másik jármű vontatta.

(kissjanos21)
 

A filmnek abban a jelenetében amikor a T-1000-es leugrat a kamionnal a csatornába, a jobb első kerék elég jól láthatóan kitörik.

(kissjanos21)
 

A film híres filmzenéjében szereplő fémes hangok nem szintetizátor eredményei, hanem a zeneszerző két fém lábast ütögetett egymáshoz.

(ZeroHero)
 

A CyberDyne irodaházban folyó lövöldözésben használt gépágyút egyedül Arnold Schwarzenegger tudta felemelni az egész stábból.

(dulkap)
 

A Terminátor második része volt az első olyan film, amelynek a költségvetése meghaladta a 100 millió $-t.

(dulkap)
 

James Cameron először Billy Idolt szerette volna a T-1000 szerepére.

(dulkap)
 

Bár a rendőr nevét egyszer sem mondják ki a filmben, a névtáblája több alkalommal is látható, melyen a Joe Austin név szerepet.

(pisti18)
 

Edward Furlong a film forgatása alatt kezdett el mutálni, ezért különösen fontos volt, hogy utólag szinkronizálja magát. Az 'eredeti' hangja mindössze egy jelenetben hallható, amikor John és a Terminátor arról beszél, miért sírnak az emberek. Ez James Cameron ötlete volt, ugyanis szerinte a párbeszéd így sokkal drámaibban hangzik.

(pisti18)
 

A fim egyes jeleneteiben Linda Hamilton dublőrét ikertestvére, Leslie Hamilton Gearren játszotta, de őt hívták segítségül, amikor két Sarah Connort láthattunk a filmvásznon.

(Beke Gábor)
 

Robert Patrick komoly állóképességi edzéseket végzett, hogy úgy tűnjön, kifulladás nélkül nélkül tud futni.

(Beke Gábor)
 

A speciális effektusok szakértője, Stan Winston és csapata több órányi nukleáris tesztrobbantás felvételét tanulmányozták, hogy minél élethűbben adják vissza Sarah Connor (Linda Hamilton) rémálmát. 1991-ben az amerikai szövetségi nukleáris kutatóintézet több munkatársa is azt állította, hogy ez volt a legvalósághűbb nukleáris robbantás, amit mozifilmen láttak. A rémálomban elpusztuló város jeleneteihez megépítették Los Angeles miniatűr modelljét, amelyet minden egyes felvétel után átlagosan két napig tartott újjáépíteni.

(Beke Gábor)
 

A forgatás során egy női járókelő besétált a motoros klub díszletébe, mert olyan valódinak tűnt, még annak ellenére is, hogy a parkoló kamionok között elsétált az összes kamera és lámpa mellett. Amikor meglátta Arnold Schwarzeneggert alsónadrágban, nagyon meglepődött, és nem tudta mire vélni a helyzetet. A színész ekkor azt mondta, férfi sztriptíz estet tartanak.

(Beke Gábor)
 

A mini-gun, amelyet Arnold Schwarzenegger használt a filmben, ugyanaz volt, amelyet a szintén a színész nevével fémjelzett Ragadozóban is láthattuk.

(Beke Gábor)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.