10 felkavaró film, melyet nem akarsz újranézni (2000-)

Biztosan Ti is ismeritek az érzést, amikor végignéztek egy filmet, de még egyszer nem vállalkoznátok az élményre. Figyelem, sok film a listán messze túlmegy a jóízlés határán, és bizony akad köztük olyan, amit soha, senkinek nem lenne szabad látnia. Ha azt mondod, a Te gyomrodat semmi nem fekszi meg, rendben, de a listánkkal spórolunk egy kis időt a többieknek, amit az alábbiak közül valamelyikre szánnának.

Az elmúlt húsz évben rengeteg nagyszerű filmet láthattunk, a kedvenceinket ezek közül akárhányszor újra tudnánk nézni. A másik oldalon azonban ott vannak azok a súlyos, gyomorforgatóan brutális, nehéz és felkavaró 'alkotások', melyek, köszönjük szépen, de egy életre is elegendő élményt okoztak, és egész biztosan nem szeretnénk újra átélni. Listánkban tehát ezúttal 10 olyan, az ezredfordulót követő filmből készítettünk összeállítást, melyeket a világért sem néznénk meg ismét.

A Srbski filmtől a Maniacig igen széles a spektrum, de egy dolog mindegyik filmre igaz: egy megtekintés bőven elegendő volt.

Ha egy filmet kéne mondanotok, melyet soha nem szeretnétek még egyszer megnézni, melyik lenne az?

#10

77 Insidious  (2010)

(36) (8)

horror | misztikus | thriller

Renai és Josh kisfiukkal együtt új otthonba költöznek. Nem sokkal később a fiú balesetet szenved, és kómába esik. Kiderül, hogy démoni erők dolgoznak a háttérben, aki lelkét... több»

Messze nem a legbrutálisabb, de bizonyos szempontból itt van a helye. Ez a film egy olyan család furcsa (és átkozottul hátborzongató) történetét követi nyomon, akiket egy természetfeletti lény kísért, aki úgy tűnik, mindenhova követi az apát. Elég tipikusan hangzik, igaz? Azért többről van itt szó. Egyrészt, a film tele van jump scare-ekkel, és ne feledkezzünk meg a filmtörtént egyik legfélelmetesebb démonjáról sem. Ez a film annyira meg fog ijeszteni, hogy kétszer is meggondold, hogy újranézd-e…    
#9

75 Az utolsó ház balra  (2009)

(14) (2)

horror | thriller

Netflix

Aznap este, hogy megérkeznek az elhagyatott helyen fekvő tóparti házba, Marit és barátait elrabolja egy szökött rab és a bandája. Az ezt követő borzalmak után a rémült és... több»

Az eredeti, az 1970-es években készült film kult-klasszikusnak számít. A hírhedtsége azonban meglehetősen nyugtalanító: a remake és az eredeti is egy hosszú és grafikus nemi erőszak jelenetet tartalmaz. Mikor az erőszaktevők 'igazságszolgáltatást' kapnak (a remake sokkal brutálisabb, mint az eredeti film), elégedettség érzése fog eltölteni, de könnyen undorodhatsz magadtól amiatt, hogy miért voltál olyan boldog, hogy szemtanúja voltál a brutális kínzásnak. Maradjunk annyiban: egyszer elég látni.
#8

75 Maniac  (2012)

(4) (9)

horror | thriller

Egy őrült sorozatgyilkos nőket vadász le, öl meg, skalpjaikkal pedig a boltjában tárolt próbababákat "öltözteti"... több»

Ez egy viszonylag új horrorfilm egy fiatal férfiról (Elijah Wood alakítja, karrierjének talán legerősebb alakítása), aki sokkal jobban megszállottja a bolti próbababáknak, mint kellene. Ó, igen, és ő egy sorozatgyilkos, komoly problémákkal. Ami ezt a sorozatgyilkosos filmet olyan egyedivé teszi, hogy a közönség az egész filmet a gyilkos szemével látja. Csak tükrökben vagy fényes felületeken mutatják az arcát. A szörnyű gyilkosságok (amelyek többsége skalpolást tartalmaz) ilyen ábrázolása odaszegezi a nézőket a székbe, de a végén ott lesz benned az érzés: jó volt ez, de csak egyszer. 
#7

dráma | horror

Egy problémás, zavarodott, kitaszított tinédzser lány szélsőséges módszerekkel igyekszik elnyerni hideg és szigorú anyja szeretetét.

Egy gyomorforgató mese egy lányról, aki megszállottja a vérnek és a műtétnek. Nagyon sok olyan pillanat van, ami azonnali kikapcsolásra készteti a nézőt, de túlságosan 'magával ragadó' ahhoz, hogy levedd róla a szemed. A végéig látni kell, de ha eljutsz idáig, készülj fel, mert a lezárásban nem lesz sok köszönet. És ezt követően soha többé nem akarod majd még egyszer megnézni.
#6

62 Motel 2.  (2007)

(10) (11)

horror

HBO Max

Három lány az Egyesült Államokból Európába utazik, hogy a vakációjuk alatt művészettörténetet tanuljanak és felfedezzék a kontinenst. Beth, Lorna és Whitney jól érezik... több»

Bár ezt a filmet sokkal élvezetesebb nézni, mint az eredetit, a rendkívül hátborzongató (és grafikus) gyilkolós jelenetek miatt ez a film csak egyszeri megtekintésre alkalmas, hacsak nem élvezi valaki kimondottan azt nézni, ahogy az embereket nyilvánvaló ok nélkül kibeleznek, mint egy halat. A számtalan horrorfilmre jellemző 'nőgyűlölő hozzáállás' ebben a filmben mindenesetre felborul, de kötve hisszük, hogy van ember a Földön, aki kétszer is nekiugrott.
#5

63 Funny Games  (2007)

(2)

dráma | horror | krimi | thriller

Két erőszakos fiatal férfi túszul ejt egy családot, majd arra kényszerítik őket, hogy szadista játékokat járszanak velük, amin jókat szórakoznak a család nyaralójában. több»

Tisztázzuk is az elején, hogy itt egy remek filmről van szó, amit nem azért nem nézünk meg kétszer, mint a Srbski filmet. Mind az 1997-es eredetit, mind a remake-et Michael Haneke rendezte. A film két zaklatott fiatalemberről szól, akik megkínoznak és megölnek egy egész családot. Haneke nem alkalmaz sok döbbenetes és félelmetes erőszakot, de színészei brutálisan hitelesen alakítanak, a gyilkosságok képsorai pedig rendkívül realisztikusak. Amikor a főszereplők közvetlenül a nézőkhöz szólnak, akkor jön a bűntudat érzése, és ezt nem akarok még egyszer érezni.   
#4

horror

Lindsay és Jenny, a két amerikai lány Európában utazgat. Németországban autóznak, amikor egy erdőben gondjuk támad a kocsijukkal. Gyalog indulnak útnak, hogy segítséget... több»

Nem, hogy kétszer, egyszer is sok! A film egy szadista tudós tetteit követi nyomon, aki három áldozatot varr össze a szájtól a végbélnyílásig, hogy egyetlen hosszú emésztőrendszert hozzon létre. Amikor az egyik áldozatnak először széklete lesz, a néző nehezen tudja meggyőzni magát arról, hogy befejezze be a filmet, nem beszélve arról, hogy okot találjon arra, hogy még egyszer megnézze.  
#3

41 Srpski film  (2010)

(17) (7)

horror | misztikus | thriller

Milos, a visszavonult pornósztár békésen éli mindennapjait feleségével, Mariaval és 6 éves fiukkal, Petarral. A család anyagilag egyre nehezebb helyzetbe kerül, Milos pedig... több»

Őszinték leszünk, már a film visszhangja is elé volt ahhoz, hogy ne akarjuk megnézni. Láttuk valamicskét belőle, bőven elég volt, nem kívánjuk megismételni az élményt. Ennél ízléstelenebb és felkavaróbb (csecsemőerőszak?) film még nem készült. Csak akkor nézd meg, ha felkészültél arra, hogy kitörölhetetlen nyomot fog benned hagyni.  
#2

36 Mély harapás  (2007)

(4) (1)

fantasy | horror | thriller | vígjáték

A megrögzötten vallásos Dawn (Jess Weixler) makulátlan életet él, iskola után ifjúsági csoportoknak tart előadást a házasság előtti szex káros hatásairól. Nem esik nehezére... több»

Ezt a sötét vígjátékot egyes horror rajongó hölgyeknek igazi élvezet lesz megnézni – egyszer. A sztori a hüvelyében fogakkal rendelkező nő klasszikus történetén alapul. Ez az, amiről megértjük, ha valaki fantáziált már egy durva szakítás után, és egy rémálom, amelyről minden heteroszexuális férfi azt reméli, hogy soha nem kell átélnie. Ha férfi vagy, 100%-ban nyilvánvaló, hogy miért nem akarod soha többé látni ezt a filmet.
#1

37 The Bunny Game  (2011)

(2)

horror | kísérleti film

Egy kamionos felvesz, majd elkábít egy prostituáltat. Ezután a kamionnal egy félreeső helyre hajt, kiláncolja a nőt és egy sorozat értelmetlen és kegyetlen kínzást hajt végre... több»

Egy kamionos elrabol és megkínoz egy nőt, és a fizikai és szexuális bántalmazás brutális és szélsőséges formáitól sem riad vissza. Hogy mennyire beteg a film? Nos, az Egyesült Királyságban úgy vélték, hogy teljesen alkalmatlan a besorolásra, és a nyilvánosságra számára elfogadhatatlan.