10 film, ami egy egész életre szóló sebet üt rajtad

A legtöbb horrorfilm általában csak addig borzolja a kedélyeket, amíg az ember nézi őket, aztán legkésőbb másnap reggelre már mindegyik emléke matinévá szelídül. Vannak azonban olyan mértékben brutális vagy sokkoló filmek is, amik megnézése után az ember egyszerűen képtelen szabadulni az azokban látottak gondolatától. Ezek akár egy életre nyomot hagyhatnak az ember lelkén.

Most mutatunk tíz olyan filmet, amit a fentiek tekintetében érdemes óvatosan kezelni. Persze ez teljesen szubjektív, hiszen ha képesek vagyunk észben tartani, hogy csupán egy megrendezett filmről van szó, amelyben senkinek sem esett bántódása, akkor könnyebb lehet a helyükön kezelni a látottakat. Viszont ha valaki tényleg érzékenyebb lelkületű, annak érdemes lehet az alábbi filmeket olyan messzire elkerülni, amennyire ez csak lehetséges.

#10

73 Motel  (2005)

(21) (17)

horror

HBO Max

Paxton (Jay Hernandez) és Josh (Derek Richardson) amerikai egyetemisták, akik hátizsákkal járják az öreg kontinenst. Összetalálkoznak egy izlandi sráccal, és együtt folytatják... több»

A 2005-ben mozikba került horror az egyik legerősebb a nyers emberi kegyetlenséget bemutató filmek közül. Pár mit sem sejtő turista valahol Kelet-Európában egy gyilkos társaság fogságába kerül, akik jó pénzért a legkegyetlenebb szórakozást kínálják ügyfeleiknek: szó szerint azt tesznek áldozataikkal, amit csak akarnak. És ők ezt könyörtelenül ki is használják.
#9

63 Antikrisztus  (2009)

(19) (6)

dráma | horror | kísérleti film

A középkorú házaspárt egy nap szörnyű tragédia éri. Gyermekük kizuhan a szoba ablakán és szörnyethal. A feleség nem tud megbirkózni a gyásszal, intézetbe kerül. Férje... több»

A film egy gyereküket gyászoló házaspárról szól. A feleség képtelen megbirkózni a veszteséggel, ami lassan az őrületbe kergeti. A férj ezért megpróbálja visszazökkenteni a nőt a normális életbe azzal, hogy elviszi fiatalkoruk boldogságának helyszínére, egy erdei házikóba. Itt azonban minden csak még rosszabbra fordul, amit a film különös nyersséggel ábrázol. Willem Dafoe és Charlotte Gainsbourg is nagyot alakít a filmben.
#8

82 Gyilkos kilátások  (2008)

(42) (3)

horror | thriller

Egy fiatal pár, Jenny (Kelly Reilly) és Steve (Michael Fassbender) elhatározzák, hogy a hétvégét mindentől távol, kettesben töltik az Eden-tónál. Steve szeretné megkérni Jenny... több»

Csak egy könnyed kempingezésnek indult egy gyönyörű tó partján. Ám a fiatal pár hamarosan összeakaszkodik egy csapat helybéli tinivel, akik számára szó szerint ismeretlen a könyörület és az empátia. A békés pihenés kétségbeesett menekülésbe csap át a kegyetlen tinik elől. A film nagyon érzékletesen mutatja be, milyen lehet, ha egy csapat még éretlen gyerek körében kontrollálatlanul elszabadulnak a szadista hajlamok.
#7

75 Mártírok  (2008)

(31) (5)

horror

Egy fiatal nő igazi bosszúra szomjazik azok ellen, akik gyerekkorában elrabolták és megkínozták. Az élő pokolba tartó utazására elkíséri egy barátnője, aki szintén... több»

Az egyik legdurvább film a listán, amely két fiatal nőről szól, akik bosszút esküsznek azok ellen, akik gyerekkorukban bántalmazták őket. Ez így leírva még nem tűnhet túl erősnek, hisz ilyen filmből rengeteg van. De a Mártírok olyan szintre emeli a pszichológiai hatást, ami szó szerint napokig nem ereszti el az embert.
#6

45 Inside  (2016)

horror | thriller

Egy állapotos nőt elkezd zaklatni egy idegen, aki a meg nem született csecsemők megszállottja. több»

A film egy állapotos nőről szól, aki néhán hónappal korábban veszítette el autóbalesetben a férjét. Épp a kórházba készül, amikor otthonában egy fura idegen bukkan fel, aki csillapíthatatlan vonzalmat érez a még meg nem született csecsemők iránt. A film nem csak a kiszolgáltatottság érzése miatt nagyon erős, de a terhességgel járó megannyi jellemző félelemre is ráerősít.
#5

74 Visszafordíthatatlan  (2002)

(12) (14)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Három fiatal, Marcus, Alex és Pierre együtt indulnak el bulizni. Közben azonban Alex és Marcus összekülönböznek, a lány pedig úgy dönt, haza indul. Az aluljáróban azonban... több»

Egy fiatal nőt megerőszakolnak egy aluljáróban, a barátja pedig bosszút esküszik a tettes ellen. A film döbbenetes részletességgel ábrázolja mindezt. A rendezés és az időrend felrúgása, a szokatlan kamerahasználat ugyanakkor nehezen érthetővé és nézhetővé teszi a filmet, ami egyébként is piszkosul felkavaró.
#4

horror

Martin egy mentálisan zavart, egyedülálló férfi, aki édesanyjával és egy kopár építkezési területen, éjszakánként biztonsági õrként dolgozik egy földalatti... több»

Már az első Emberi százlábú film is végtelenül beteg volt, de a folytatásban sikerült erre nem, hogy egy lapáttal, de egy billenőskocsival rátenni. A film főhőse egy értelmileg igen csak korlátolt biztonsági őr, aki a céltalan életében végül csak talál magának egy célt. Megpróbálja felülmúlni kedvenc horrorfilmje, Az emberi százlábú őrült doktorának eredményeit és egy még hosszabb emberi százlábút létrehozni. Végtelenül és öncélúan kegyetlen és gusztustalan mozi.
#3

41 Srpski film  (2010)

(17) (7)

horror | misztikus | thriller

Milos, a visszavonult pornósztár békésen éli mindennapjait feleségével, Mariaval és 6 éves fiukkal, Petarral. A család anyagilag egyre nehezebb helyzetbe kerül, Milos pedig... több»

Ha valaki ezt a filmet képes végigülni, az olyan élménnyel lesz "gazdagabb", amitől soha életében nem fog tudni szabadulni. Egy kiégett pornósztár úgy próbál meg pénzt szerezni a családjának, hogy egyre durvább és az emberségességtől egyre távolabb eső filmeket vállal be. Végül mindez már olyan mértékű gusztustalanságba és kegyetlenségbe csap át, amit inkább le sem írunk. A film nem véletlenül olyan hirhedt, amilyen... 
#2

57 Nekromantik  (1987)

(3)

horror

A Nekromantik című horror történetének főhőse Rob, akinek az a munkája, hogy a különböző baleseteknél eltakarítsa a hullákat. Ez az állás tökéletes is számára, hogy... több»

Kevés ennél betegebb filmet lehet találni a világban, de ha van is, arról inkább tudni sem nagyon szeretnénk. Az, hogy nem ez került a listánk élére, egy már-már klasszikusnak számító őrületnek köszönhető. A Nekromantik a címével ellentétben sokminden, de nem romantikus. A film egy párról szól, akik beteges szexuális vonzalmat éreznek a halottak iránt. Szerencséjükre egyikük egy hullaházban dolgozik, szóval mindig tud szállítani alanyt az "édeshármashoz". És mi ezt kendőzetlen formában nézhetjük végig - ha bírjuk gyomorral és idegekkel.
#1

dráma | háborús | horror | szatíra

Az utolsó Pasolini-film De Sade márki nyomán: négy fasiszta egy villában a legváltozatosabb szexuális kínzásoknak veti alá a foglyokat. "A Saloval mindazokhoz fordulok, akik... több»

Nem is kerülhetne más film egy ilyen lista élére mint ez, nem is csoda, hogy számos országban tiltólistára került. A történet a második világháborúban játszódik, amikor négy olasz fasiszta egy villában nyolc fiatalkorú fiút és lányt 120 napon keresztül különféle fizikai, mentális és szexuális bántalmazásnak tesz ki. A filmet rendező Pasolini rejtélyes halálát sokan ezzel a filmmel is összekötik. Egy elmélet szerint azzal csábították a férfit egy félreeső tengerpartra, hogy ott pénzért visszavásárolhatja a film korábban ellopott kópiáit. Ám itt végül különös kegyetlenséggel végeztek vele.