17 horror, amit nem akarsz újranézni

Mitől jó egy horrorfilm? Ha hiteles és el tudod képzelni, hogy a szörnyűségek veled is megtörténhetnek? Attól, ha teljesen elrugaszkodik a valóságtól és egyébként elképzelhetetlen borzalmakat mutat be? Esetleg attól, ha a végén valami nagy csattanóval zárul? Vagy egész egyszerűen akkor jó egy horrorfilm, ha olyan ijesztő, hogy soha többé nem néznéd meg?

A BuzzFeed magazin ezúttal utóbbi kategóriára koncentrált, vagyis megpróbálták összegyűjteni azokat a horrorfilmeket, amelyek olyan szörnyűek, hogy a nézők inkább soha többé nem akarják megnézni őket. Mint minden hasonló toplista, ez is erősen szubjektív, biztosan mindenki hozzá tudna még tenni egy-két filmet, illetve levenne róla párat.

Az mindeneserte tény, hogy mindenki fel tudna sorolni olyan maradandó és húsba vágó filmélményeket, melyeket nem szívesen ismételne meg, ahogy az is, hogy ezek többsége jó eséllyel a horror műfajából kerülne ki. 

És az is igaz, hogy a listán szereplő alkotások többsége valóban kellően hátborzongató, de legalábbis tökéletesen alkalmas arra, hogy az embert kizökkentse a nyugalmából. Nem akarunk spoilerezni, de aki látta például a 2008-as Mártírok, az ugyan biztosan egy remek horrorfilmmel 'gazdagodott', ugyanakkor kötve hisszük, hogy újra belevágna. De persze nem csak a sokkhatás miatt dönthet valaki úgy, hogy semmi esetre ne nézze meg még egyszer az adott produkciót, hanem azért is, mert annyira végtelenül nyomasztó (lásd az Antikrisztust), és bizony ilyenekből is jutott az alábbi rangsorra, melyeknél a felhasználóink a mafabra írt véleményeit hívtuk segítségül.

Ti mivel egészítenétek még ki a listát, és melyik film volt az a számotokra, melyet egyszer is bőven elég volt látni?

#17

62 Annabelle  (2014)

(46) (11)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Az Annabelle a Démonok között (2013) folytatása, mely azt meséli el, ami a korábbi filmből kimaradt. John Form egy csodálatos, régi babával lepi meg terhes feleségét, Miát.... több»

A film, amit azért nem akarnak újranézni a horrorok rajongói, mivel hatalmas csalódás volt. Sabnock Sanatory nevű felhasználónk semmitmondónak nevezte a történetet, de szerinte a CGI sem stimmelt, ráadásul még csak ijesztő sem lett a film.
#16

62 Deadgirl  (2008)

(5)

horror

Két barát betör egy elhagyatott menedékhelyre, ahol egy leszíjazott nőt találnak, aki képtelen meghalni. Egyikük szexuális játékszerként használja a nőt és később az... több»

Egy horror, ami alaposan megosztotta a nézőket. Guszti nevű felhasználónk szerint jól indult a dolog, az alapötlet kellően eredeti, csak az a baj, hogy végül érdektelenségbe fullad.
#15

63 Mi  (2019)

(47) (13)

horror | misztikus | thriller

Egy család nyaralni indul a tengerparti házukba, hogy néhány napot pihenéssel és kikapcsolódással töltsenek barátaik körében. Az anyát régi, gyermekkori traumái kísértik az... több»

Jordan Peele már megmutatta, hogy tud horrort készíteni, de a Mi nem igazán jött be a nézőknek. JRD azt írta róla a mafabon, hogy voltaképpen csak hallgatta és nem nézte, mert annyira nem tudta lekötni őt a film.
#14

65 Apostol  (2018)

(4)

dráma | fantasy | horror | misztikus | thriller

Netflix

Thomas Richardson egy remeteszigetre érkezik, hogy kiszabadítsa húgát, akit egy rejtélyes szekta tagja ejtettek fogjul. A cselekmény során azonban egyre több fény derül Thomas... több»

A Netflix horrorja tipikusan az a film, ami nagyon érdekesen kezdődik, de a végén már ott marad a hiányérzet. Erről írt elekm90 nevű felhasználónk is a véleményében, aki nagyra értékelte az ötletes és véres jeleneteket, éppen csak azzal volt a baj, hogy a sztorira nem sok energiát fecséreltek a filmesek.
#13

62 Kabinláz  (2002)

(9) (14)

horror

Egy ötfős középiskolás csoport vakációjuk alatt egy elhagyatott hegyi faházban keres menedéket. Hirtelen egy ismeretlen ellenség üti fel a fejét, és egyiküket húsevő... több»

Itt egy horror, amit valószínűleg a legtöbben a brutalitása miatt nem néznének meg újra. Respect the movies nevű felhasználónknak alapvetően bejött a film, de rendkívül gusztustalannak találta, és bár ő bevállalta még egyszer, de már közel sem volt rá akkora hatással.
#12

63 Antikrisztus  (2009)

(19) (6)

dráma | horror | kísérleti film

A középkorú házaspárt egy nap szörnyű tragédia éri. Gyermekük kizuhan a szoba ablakán és szörnyethal. A feleség nem tud megbirkózni a gyásszal, intézetbe kerül. Férje... több»

Lars von Trier filmjéért ugyanúgy lehet rajongani, mint gyűlölni. Msfini nevű felhasználónk ez utóbbi csoportba tartozik, aki unalmas, gusztustalan művészfilm jelzővel illette az Antikrisztust. Tény, hogy elég beteg a film, sokak gyomrának valószínűleg túlságosan is, nekik pedig valószínűleg egyszer is túl sok volt.
#11

70 Fehér éjszakák  (2019)

(44) (11)

dráma | horror | misztikus | thriller

Cinego | Telekom TVGO

Az Ari Ater rendezésében készült folk horror egy baráti társaság viszontagságait követi nyomon, akik egy 90 évente megrendezésre kerülő fesztiválra érkeztek Svédországba. Az... több»

Ez a film kapott hideget és meleget egyaránt. A kritikusok nagyon bírták, a nézők viszont már némileg kevésbé. Laca//Ho/rr/oR// nálunk 5 csillagra értékelte a filmet. Kétségkívül igaza van abban, hogy egy idegtépő, brutális és gyomorforgató filmről van szó, de a többségnek valószínűleg éppen elég egyszer is átélni ezt az élményt.
#10

70 Anyám!  (2017)

(50) (17)

dráma | horror | misztikus

HBO Max | SkyShowtime

Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle... több»

Veterán tagunk, HE7EDIK nem igazán tudta hova tenni a filmet, leginkább azért, mert semmiről nem szól. Szerinte az Anyám! beteg és megosztó film, és messze nem ő az egyetlen, akinek nagyon nem volt ínyére Jennifer Lawrence mozija.
#9

70 Ideglelés  (1999)

(46) (30)

horror | misztikus

HBO Max | Netflix

1994-ben egy októberi napon három egyetemista elhatározza, hogy filmet készítenek a hírhedt Blair-i boszrokányról, azonban nyom nélkül eltűnnek az erdőben. A kézkikamerájuk egy... több»

Egy újabb megosztó kultfilm, amit Deku nevű felhasználónk biztos nem fog újra megnézni, legfőképp azért, mert már mindent az elején ellőttek. Bár a found footage műfaját feltámasztotta, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne kritikával illetni.
#8

72 A boszorkány  (2015)

(40) (7)

horror | misztikus

HBO Max | SkyShowtime

New England, 1630: William és Katherine keresztény értékrend szerint neveli öt gyermekét a vadon szélén. Amikor újszülött fiuk rejtélyes körülmények között eltűnik, a... több»

Robert Eggers filmjét nagyon sokan kedvelik, de mint sok más hasonló horror, ez is megosztotta a nézőket. Dulkap szerint jól indul a film, az atmoszféra nagyon a helyén van, de aztán szinte semmi nem történik, ráadásul az igazi horror jegyeket is hiányolta belőle. JRD is hasonlóan látta, szerinte elnyújtott és elnagyolt a film, viszont a véleménye végén egy remek meglátással zárta: a legjobb az, ha megnézed, és eldöntöd magad.
#7

70 Örökség  (2018)

(44) (8)

dráma | horror | misztikus | thriller

Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony... több»

Indingo nevű felhasználónk nem egyszerűséggel lapos misztikum jelzővel illette a filmet, ami egyébként is megosztotta a nézőket. Bár a film szerinte jól építkezett az elején, de a későbbiekben már nem győzte meg. "Egyszer meg tudtam nézni, de nem érintett meg" - írta.
#6

70 A Babadook  (2014)

(22) (16)

dráma | horror

Hét év telt el a baleset óta, amelyben Amelia elveszítette a férjét, és amely során éppen a szülészetre tartottak, hogy világra az asszony világra hozza első közös... több»

A horrorfilm, aminek sokkal nagyobb volt a füstje, mint a lángja, és ezt HE7EDIK nevű felhasználónk sem gondolta másképp, aki szerint ez a film nagyon messze van az igazi horroroktól, ráadásul csak a jól ismert kliséket tudja hozni. Miért is akarná valaki ezek után újranézni?
#5

71 13 kísértet  (2001)

(11) (11)

horror

Ha egy szűkölködő család a rég nem látott nagybácsi végrendelete révén egy csodálatos házat örököl, a családtagok azt gondolják, legmerészebb álmuk valósult meg. Már ha... több»

Róbert Molnár nevű felhasználónknak első bejött a film, ezért végül úgy döntött, hogy újra megnézi bő 10 évvel később. Ekkor viszont már felfigyelt a hibákra, és gyenge színészi alakításokról, hiányérzetről és felesleges dialógusokról írt. "Egyszer nézhető kategória lett belőle számomra" - írta, és nem nehéz egyetérteni vele.
#4

72 A tökéletesség  (2018)

(10) (1)

dráma | horror | thriller

Netflix

Mikor a zenei tehetségnek számító, problémás Charlotte felkeresi Elizabeth-et, egykori iskolája jelenlegi sztárját, a két lány találkozása események olyan láncolatát indítja... több»

Csavaros történet, ami a bőröd alá kúszik - így kezdete a kritikáját Kóborló nevű felhasználónk. Egy beteges meglepetésekkel tarkított sztori, ami a végén üt igazán nagyot, viszont pont a csavarok teszik egyszer nézhetővé, hiszen másodszor már valószínűleg elveszne a hatás. Ha bírod a horrorokat, ennek mindenképp érdemes adnod egy esélyt.
#3

75 Mártírok  (2008)

(31) (5)

horror

Egy fiatal nő igazi bosszúra szomjazik azok ellen, akik gyerekkorában elrabolták és megkínozták. Az élő pokolba tartó utazására elkíséri egy barátnője, aki szintén... több»

Hú de beteg - írja a kritikája címében a mafabon MoviesChris, aki 4 csillagra értékelte nálunk a filmet. "Ez egy nagyon jó film a szó legrosszabb értelmében", írta, és ennél jobban ezt valóban nem lehet megfogalmazni. Ez a film összetöri az ember lelkét, de a hardcore horror rajongóknak egyszerűen kihagyhatatlan. Viszont ember legyen a talpán, aki újra nekifut.
#2

83 Sikoly  (1996)

(53) (18)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

Laca//Ho/rr/oR// fején ütötte a szöget, amikor azt írta, hogy ez Wes Craven második nagy húzása, mellyel újabb horror ikont teremtett. Borzongásból és fordulatokból nincs hiány, azt viszont már mi mondjuk, hogy az ütős meglepetések és a csavarok tényleg csak az első nézésnél működnek igazán. Akkor viszont nagyon.
#1

88 Hatodik érzék  (1999)

(78) (28)

dráma | misztikus | thriller

Disney+

Malcolm Crowe (Bruce Willis) kiváló gyermekpszichológus. Azonban egy este gyilkossági kísérlet áldozatává válik, mikor egy korábbi betege, akit nem sikerült meggyógyítania,... több»

Berto49 a lehető legjobb, 5 csillagos értékelést adta a filmre, akinek különösen bejött, hogy a végső csavart még csak sejteni sem lehet. Aki látta, pontosan tudja, miről van szó, és azt is, hogy ennek a csavarnak a tudtában már nem lesz meg a katarzis a második nézésre. Viszont, ha még soha nem láttad, feltétlenül pótold.