2021.09.27   olvasottság: 80926x   szerző: GGS   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

A horrornak is van ezernyi alfaja és változata. Hol csak az emberek jó érzésével játszadoznak, hol literszám öntik a vért a képernyőre, máshol meg a legbelső emberi fóbiákat hozzák a felszínre. Mindenkinél más hat és máshogy hatnak ezek a filmek. De még a horror műfaján belül is vannak bizonyos ki nem mondott szabályok, bizonyos meghúzott határok, amiket a filmkészítők általában nem lépnek át.

10 film, ami durván átlépte azt a bizonyos határt

Nos, az alábbi lista pont nem az ilyen filmkészítők alkotásairól szól, sőt! Olyan filmeket találtok a listán, amik így vagy úgy, de átlépték ezt a bizonyos lélektani határt. Mindegyik másképp és mással, de egy dologban mind megegyeznek: nyomot hagynak a nézőben és nem feltétlenül a jó értelemben.

#10

60 Cannibal Holocaust  (1980)

(14) (20)

horror | kaland

1979-ben négy dokumentumfilmes eltűnt a Dél-Amerikai dzsungelben miközben filmet forgattak a kannibalizmusról? Hat hónappal késõbb a New York Egyetem és a Pan American Broadcasting... több»

Igazi botrányfilm volt a maga idejében, amelyet úgy állítottak be, mint egyfajta dokumentumfilmet. De nem is ezzel lépte át a határt. A filmben sok az ügyesen beállított kamu jelenet, ám van, ami igazi: méghozzá az állatok leölése: pók, kígyó, majmok és egy disznó is a forgatás áldozata lett csak a látvány kedvéért...
#9

dráma | horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy anya két lányával éppen beköltözik örökölt házukba, amikor idegenek támadják meg őket. Mindhárman szerencsésen megmenekülnek, ám az idősebb lány nem tudja elfeledni a... több»

Pascal Laugier (aki még szerepelni fog e listán) filmje több okból is túlment azon a bizonyos határon. A film végig a nők bántalmazására épít, a benne szereplő ijesztő karakterek pedig nem többek sztereotípiáknál. Arról nem is beszélve, hogy az egyik főszereplő színésznő az egyik jelenetben mély vágást szenvedett az arcán, ami akár az egész pályafutását is tönkreteheti.
#8

90 Ragyogás  (1980)

(74) (21)

dráma | horror

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

A film igazi horror legenda, de már a forgatása is számos legendát szült. Stanley Kubrick rendező a 13 hónapos forgatás alatt végig semmibe vette Shelley Duvall színésznőt, és arra kötelezte a stáb többi tagját, hogy hasonlóan tegyenek. Az embertelen körülmények hozták ki a színésznőből azt a játékot, amit a filmben láthatunk. De ettől még átlépték ezzel a határt. Nagyon is. A baseball-ütős jelenetet 127-szer vették fel egymás után, így a színésznő kiborulása teljesen igazi a jelenetben.
#7

73 Égi tűz  (1993)

(5) (4)

dráma | életrajzi | fantasy | misztikus | sci-fi

Az Égi tűz című film főhőse Travis Walton, aki egy nap eltűnik, majd öt nappal később váratlanul felbukkan a semmiből. A férfi sokkos és félholt állapotban van. Állítása... több»

Az egész film lényegében egyetlen iszonyú durva jelenet köré épül. A néző egy sima UFO emberrablásos sablonsztorit sejt, ami szép lassan csordogál. Az emberek nem hisznek az áldozatnak, aztán egyszer csak a semmiből jön az idegenek kísérletét bemutató jelenet a maga nyers valójában, mindenféle finomkodás nélkül. Lehet, hogy nem a legdurvább dolog, amit valaha forgattak, de ebben a kontextusban igenis gyomorforgató.  
#6

79 A szomszéd lány  (2007)

(11)

dráma | horror | krimi | thriller

A Jack Ketchum bestselleréből készült film igaz történetet dolgoz fel egy testvérpárról, akik szüleik halála után nagynénjükhöz kerülnek, ahol eleinte minden rendben megy, de... több»

Azon túl, hogy valós eseményeken alapul, a film emberkínzós jelenetei teljesen indokolatlanul olyan durvák. Az egész csak a megbotránkozást szolgálja, azt mondjuk nagyon jól. Még az esetet leíró könyv is csak finoman bánik bizonyos cselekményekkel, amiket a film nyersen bemutat.
#5

86 Tortúra  (1990)

(33) (9)

dráma | thriller

Paul Sheldont (James Caan), a népszerű amerikai írót tragikus autóbaleset éri a coloradói havas országutak egyikén. A balesetet sikerül túlélnie, a biztos haláltól egy nő,... több»

Azon túl, hogy egy remek horror regény remek filmadaptációja, ez is képes volt átlépni bizonyos határokat. A film lassan csordogál, Annie Wilkes lassan formálódó mániája mesterien fokozza egyre a feszültséget. Hogy aztán abban a bizonyos jelenetben valósággal a néző arcába robbanjon a brutalitás. Zseniálisan megkomponált jelenet, ugyanakkor sokaknál kiverheti a biztosítékot.
#4

64 Megan Is Missing  (2011)

(4)

dráma | horror | thriller

Megan (14) és Amy (13) két átlagos tinédzser, akik egy különösen beteg és veszélyes "internetes ragadozó" csapdájába esnek. A film megtörtént eseményekre épül, és Megan... több»

Egy ezerhuszonharmadik talált felvételes horrornak tűnik, és lényegében az is. Eltűnik valaki, aztán valaki más nyomozni kezd, mi pedig végignézhetjük, ahogy a főszereplő ugyanabba a nyilvánvaló csapdába sétál bele, mint az, aki után nyomoz. De a film vége az, ami igazán felforgatja az ember jóérzését. Mindenféle értelemben.
#3

77 Kamerales  (1960)

(2) (7)

dráma | horror | thriller

Michael Powell filmje a voyeurizmus egy ritka kegyetlen válfaját mutatja be egy pszichopata operatőr gyermekkori traumáin, szexuális problémáin és felnőttkorban jelentkező gyilkos... több»

A '60-as években még nem igazán volt felkészülve a világ az ilyen filmekre. A nőkre vadászó sorozatgyilkos története valósággal megbotránkoztatta a nagyérdeműt. Persze a mai horrorfilmekhez képest semmi extrát nem mutat, de akkor a gyilkolás nyers ábrázolása csak azért, hogy a haláltusájukat vívó nőket filmre tudja venni a gyilkos, elég sokakat sokkolt.
#2

80 Hullajó!  (1992)

(10) (7)

horror | vígjáték

Egy majom harapásának köszönhetően elszabadulnak a húsevő zombik Új-Zélandon. Egyedül Lionel képes szembeszállni velük, akinek házsártos anyja is a zombikórt terjesztő... több»

Elég csak annyit mondani, hogy sokáig Peter Jackson horror-komédiája vagy zombiparódiája birtokolta az egy jelenetben elhasznált legtöbb művér kétes értékű díját. Igazi kultuszfilm lett belőle, amelyben fűnyíróval darabolják az életre kelt zombikat, akik előtte még gyereket is csináltak maguknak. A groteszk ábrázolás miatt azonban csak tényleg a legerősebb gyomrú nézők képesek végigülni.
#1

73 Mártírok  (2008)

(28) (5)

horror

Egy fiatal nő igazi bosszúra szomjazik azok ellen, akik gyerekkorában elrabolták és megkínozták. Az élő pokolba tartó utazására elkíséri egy barátnője, aki szintén... több»

Mondjuk, hogy Pascal Laugier visszatér még e listára. E filmje még annál is betegebb. Embereket rabolnak el, hogy aztán azt kutassák, mennyi fájdalmat képes kiállni az emberi test, mennyi szenvedés kell ahhoz, hogy valaki előtt megnyíljon a mennyek kapuja. És mivel mindezt "egy nagyobb jó érdekében" teszik, még célt is adnak a filmben szereplő karakterek végtelen és elképzelhetetlen mértékű kínjának.