5 kötelező film a 9/11-es terrortámadásokról és azok utóéletéről

A világ végérvényesen megváltozott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. A 21. század legborzalmasabb, civilek ellen elkövetett, a nyugati világot sújtó terrorcselekedetét és annak utóéletét az elmúlt huszonegy évben számtalan egészestés és dokumentumfilmben dolgozták fel. A támadások 21. évfordulója alkalmából 5 remek filmmel emlékezünk, melyek mind-mind más aspektusból dolgozták fel a történteket.

#5

dokumentum

HBO Max

Az élet, veszteség és túlélés krónikái New Yorkból. Megismerhetjük 20 év történetét a terrortámadástól egészen napjaink járványhelyzetéig. több»

Rendező: Spike Lee
Egy friss, két részes dokumentumfilm az Oscar-díjas Spike Lee rendezésében, aki a legkülönbözőbb New York-i emberek életére fókuszálva mutatja be, miként befolyásolta az életüket a World Trade Center tornyai ellen elkövetett merénylet egészen napjaink járványhelyzetéig.
#4

68 Mennyit ér egy élet?  (2020)

(8) (2)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

Washington DC egyik legsikeresebb ügyvédje felveszi a harcot a cinizmussal, a bürokráciával és a politikával szemben, hogy segíthessen a szeptember tizenegyedikei terrordámadások... több»

Az új Netflix-film a terrortámadások huszadik évfordulójának évében debütált a streaming szolgáltató kínálatában. A történet ezúttal is valós eseményeken alapszik, a főhőse Ken Feinberg, egy ügyvéd, akinek azt a feladatot kapja, hogy találja meg a módját, miként kárpótolhatók a terrortámadásokban elhunytak családtagjai. Egy remekül megírt dráma a kulisszák mögül a rendszerszintű cinizmusról és bürokráciáról Michael Keaton főszereplésével.
#3

dráma | thriller

Egy kiváló CIA-ügynököből álló csoport teljes titokban megöli az Egyesült Államok elsőszámú közellenségét, Oszama bin Ladent. Az Oscar-díjas Kathryn Bigelow a... több»

Az Oscar-díjas Kathryn Bigelow nem a 9/11-es terrortámadásokra, hanem azok utóéletére fókuszált a filmjében, melynek főhőse a CIA elemzője, aki mindent elkövet, hogy kézre kerítse és likvidálja a támadások kitervelőjét, Oszama bin Ládent. A Zero Dark Thirty egy rendkívül feszes és izgalmas thriller, mely a terroristavezér utáni nyomozás részleteit tárja fel.
#2

dráma | katasztrófafilm | thriller | történelmi

HBO Max | SkyShowtime

Amikor végre mégis megjelenik a regénye, úgy tűnik, Angel történetei saját életében is valóra válnak. Ám a hirtelen jött hírnév és gazdagság a lány fejébe száll. Vidéki... több»

Oliver Stone öt tűzoltó történetén keresztül mutatta be az eseményeket, akik a World Trade Centerben ragadtak, amikor az épület összeomlott. A Nicolas Cage és Michael Peña főszereplésével készült film egy megrázó alkotás azokról, akik az életüket áldozták a tragédia napján. 
#1

72 A United 93-as  (2006)

(8) (6)

dráma | katasztrófafilm | thriller | történelmi

2001 szeptember 11-én, az elmúlt idők egyik legszörnyűbb tragédiája, a World Trade Center elleni terrortámadás napján a terrorakció részeként az Al-Káida tagjai eltérítik a... több»

A négy eltérített gép közül a United 93-as volt az egyetlen, mellyel a terroristák nem tudták végrehajtani a tervezett támadást. Paul Greengrass azoknak a civil hősöknek a történetét mutatta be, akik visszafoglalták a gépet, és ezzel rengeteg életet mentettek meg. Sajnos a sajátjukat már nem tudták. A United 93-as egy rendkívüli dráma, melytől összeszorul az ember szíve.