A 10 leggyomorforgatóbb sci-fi előtt jobb, ha egy falatot sem eszel

Vannak azok a sci-fik, amik kissé földhöz ragadtabbak, nem a világűrben repkedésről szólnak, hanem a nem oly távoli jövő viszonylag reálisnak ható ábrázolásáról. Aztán vannak azok a sci-fik is, amik már-már inkább fantasyk, ilyen a teljes Star Wars franchise. És bizony ott vannak azok a sci-fik is, amik inkább horrorba hajlanak, lásd az Aliens széria.

Utóbbiakból pedig vannak olyanok, amiktől egyesek akár szó szerint rosszul is lehetnek. Na, most ilyenből mutatunk nektek tízet. Ha tartotok az alábbi listából egy jóféle mozimaratont, előtte inkább ne egyetek semmit…

#10

84 A légy  (1986)

(17) (25)

dráma | horror | sci-fi

Disney+

Seth Brundle (Jeff Goldblum), a zseniális tudós azon dolgozik, hogy megvalósítsa álmát: egy olyan szerkezetet, ami képes élőlényeket teleportálni egyik helyről a másikra oly... több»

Seth Brundle, a zseniális feltaláló a teleportálással kísérletezik. Amikor a gépe elkészül, saját magán is kipróbálja, ám azt nem veszi észre, hogy egy légy is bekerült az egyik telehasba. A film ettől kezdve Brundle testének leépülését és lassú léggyé válását követi nyomon. David Cronenberg igazi gyomorforgató átalakulást vitt vászonra.
#9

71 Rémecskék  (1986)

(5) (10)

horror | sci-fi | szatíra | vígjáték

Ki ne imádná ezeket a kis pattogó, teniszlabdaszerű szörnyeket, akik mindenkit felzabálnak, akárcsak a kisgömböc? Ráadásul olyan gyorsan, hogy még sikítani sincs idõ... A... több»

Nem összekeverendő a Szörnyecskékkel, akik egy pontig még cukik is voltak. Ezek a földönkívüliek viszont cseppet sem cukik. Mindent felzabálnak, ami az útjukba kerül, legyen az tehén vagy épp egy rendőr. Mi pedig mindezt premierplán nézhetjük végig.
#8

89 Ragadozó  (1987)

(50) (44)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

Közép-Amerika dzsungelében eltűnik néhány kommandós. Mentőcsapatot küldenek utánuk, hogy felkutassák és kiszabadítsák bajtársaikat . A küldetés rutinfeladatnak tűnik a... több»

Egy kommandós és egy földönkívüli vadász harca a dzsungelben. Az egyik leghíresebb sci-fi, amely azonban nem fukarkodik a gyomorforgató jelenetekkel sem. Hol egy ember teljes gerincét és koponyáját tépik ki, hol embereket nyúznak meg. De maga a lény sem túl szép látvány.
#7

horror

Lindsay és Jenny, a két amerikai lány Európában utazgat. Németországban autóznak, amikor egy erdőben gondjuk támad a kocsijukkal. Gyalog indulnak útnak, hogy segítséget... több»

Már a cím is elég bizarr, hát még maga a film. Egy őrült orvos elrabol három embert, hogy aztán egyetlen nagy emésztőrendszerré varrja össze őket. A bemeneti nyílást a kimenetivel... Sci-finek talán kevésbé nevezhető, de a reggelid kiugrik a gyomrodból tőle, az biztos.
#6

87 A dolog  (1982)

(42) (34)

horror | misztikus | sci-fi

Miután az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai összetűzésbe keverednek két norvég kutatóval, befogadnak egy szánhúzó kutyát. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy az... több»

A mozitörténelem egyik legjobb sci-fi horrorja. Érdekes, hogy a film szinte végig azzal sokkol, hogy nem mutat semmit, hiszen bárki lehet az idegen. De amikor aztán a vége felé megmutatják nekünk, az egyik leggroteszkebb lényt láthatjuk, ami mozivásznon valaha megjelent.
#5

79 Halálhajó  (1997)

(21) (9)

horror | sci-fi | thriller

2047-ben egy csapat űrhajóst indítanak útnak, hogy járjanak utána, mi történt az eltűntnek hitt Event Horizon nevű űrhajóval. Az Event Horizonnek hét éve egyszer csak minden... több»

Hamisítatlan sci-fi horror, amely egy eltűnt űrhajó megmentéséről szól. Ám a mentőalakulat rájön, hogy a hajót valami földöntúli sötét erő szállta meg, ami lassan őket is a hatalmába keríti. A film bővelkedik a groteszk jelenetekben, szóval csak erős gyomrúaknak ajánlott.
#4

80 A bőr, amelyben élek  (2011)

(27) (7)

dráma | horror | thriller

Dr. Robert Ledgard (Antonio Banderas) egy igazi zseni, a múltja viszont  tele van tragédiákkal. A megtört tudós egy autóbalesetben elveszítette a feleségét, majd később a... több»

Különös spanyol sci-fi, ami úgy borzongat, hogy valójában alig van benne horrorelem. A sztori egy plasztikai sebészről szól, aki kikísérletezett egy mesterséges bőrt, ami ellenáll a tűznek és más sérüléseknek. Egy nőt tart fogva, hogy rajta kísérletezzen, ami persze sok kegyetlenséggel és műtéttel jár.
#3

74 Prometheus  (2012)

(46) (26)

kaland | misztikus | sci-fi

Disney+

Egy tudósokból álló csoport az emberiség eredetének felkutatására indul az univerzum egyik távoli, veszélyes vidékére. Azonban megkérkezvén olyan lények várják őket,... több»

Az Aliens franchise zabigyereke, amit az igazi rajongók szinte megvetnek. De ha elvonatkoztatunk, akkor nem is olyan rossz sci-fi thriller ez. Az emberiség eredetét kutató űrhajósok egy idegen parazitát találnak, amely az ő testüket használja szaporodásra. Ez több elég meredek jelenethez vezet.
#2

horror | sci-fi | vígjáték

Nem messze valamitől, ami leginkább egy meteor maradványaira emlékeztet, Grant (Michael Rooker) és Brenda (Elizabeth Banks) nyálkás és visszataszító "valamibe" botlik. Egyszer csak... több»

Komédiába hajló sci-fi horror egy idegen parazitáról, ami szaporodásra használja az emberi testet. Ez csak a szokásos maszlag, de amikor a testben a lárvák kifejlődnek, az ember groteszk csápos szörnnyé válik, ami elég gusztustalan látvány.
#1

75 Agyfürkészők  (1981)

(4) (2)

horror | sci-fi | thriller

HBO Max

Az Agyfürkészők című horror történetének középpontjában az agyfürkészők, vagyis a szkennerek állnak, akik telepatikus és telekinetikus képességekkel rendelkeznek.... több»

David Cronenberg 1981-es filmje olyan emberekről szól, akik telekinetikus képességekkel bírnak. Egy vállalat elfog egyet közülük, hogy kiderítse, mire képes, de azt még ő maga sem tudja. A film a rendezőre jellemző stílusban darálja az embereket, az egyik fejfelrobbanós jelenet miatt a maga idejében valósággal sokkolta a nézőket.