10 tragikus forgatási haláleset

Bár a forgatásokon rengeteg szigorú szabályt és előírást kell betartaniuk a filmeseknek, a tragédiák sajnos még így is előfordulhatnak.

Az egész világot sokkolta tavaly, amikor Alec Baldwin a Rust forgatásán egy kelléknek használt fegyverrel halálos sérülést okozott a film operatőrének, és megsebesítette a rendezőt is. Az eset kísértetiesen hasonlított Brandon Lee halálára, az akkor történtek után senki sem gondolta volna, hogy akárcsak hasonló is előfordulhat valaha. 

Biztosak vagyunk benne, hogy a haláleset és a sebesülés elkerülhető lett volna, azonban vannak balesetek, melyek valóban elkerülhetetlenek. 2018 május elején vesztette életét a Cannes-ban Ezüst oroszlánnal díjazott operatőr, Carlos Carvalho. A dél-afrikai filmessel egy zsiráf végzett egy vadrezervátumban történt forgatás során. Rajta kívül sokan mások is tragikus körülmények között vesztették az életüket egy film munkálatai közben.

Az alábbiakban forgatási haláleseteket mutatunk be, melyek megrázták a világot, és melyek azt bizonyítják, hogy hiába tartanak be minden óvintézkedést a szakemberek, a tragédiákat nem lehet 100 százalékosan elkerülni.

#10

western

Egy 13 éves fiú, aki szülei 1880-as halála után egyedül marad az öccsével, menekülni kényszerül régóta elhidegült nagyapjával, miután akasztásra ítélték egy helyi... több»

Megrázta a világot, amikor Alec Baldwin a westernjének forgatásán két embert is megsebesített egy egy kelléknek használt fegyverrel. A rendező, Joel Souza kórházba került, azonban Halyna Hutchins operatőr életét már nem tudták megmenteni. Az ügyben jelenleg is zajlik a nyomozás, Alec Baldwin ellen a közelmúltban hivatalosan is vádat emeltek, valamint a lelőtt operatőr családja is beperelte a színészt.
#9

dráma | politikai | thriller

1987-ben a Szovjetunió egy ejtőernyős alakulatot küld Alaszkába, hogy szabotálják a kőolaj kitermelést. Az incidens azonban teljesen elharapódzik, így a világ rövidesen a... több»

A televíziós rendező 1981-ben a World War III forgatásán belesétált egy helikopter farokpropellerébe, mely olyan súlyos nyaki sérüléseket okozott, hogy már nem tudták megmenteni az életét. Egy korábbi forgatáson egy hasonló eset kis híján már a vesztét okozta, azonban akkor a lába amputálásával még sikerült megmenteni.  
#8

66 Tolvajtempó  (1974)

(2) (1)

akció | dráma | krimi | thriller

Maindrian Pace kettős életet él, míg napközben biztosítási ügynök, addig a szabadidejében egy autólopásra specializálódott banda vezetője. Azonban most szorul a nyaka körül... több»

Toby Halicki halálát egy elszakadt acélsodrony okozta, mely kitépett a földből egy telefonpóznát, ami rázuhant a kaszkadőr-rendezőre.  
#7

56 Steel  (1979)

akció | dráma | kaland | krimi

Egy felhőkarcoló építése versennyé válik az idővel, és próbára teszi az építésvezető és csapata józan eszét. több»

A.J. Bakunas kaszkadőr kilenc sikeres ugrást hajtott végre a film forgatásán egy toronyházból. A tizedik próbálkozása azonban tragédiával végződött, amikor 185 kilométer per órás sebességgel becsapódott a légzsákba, ami az ütés hatására kiszakadt. A 22 emelet magasról történő zuhanás másnap a kaszkadőr halálát okozta.  
#6

51 Pénzmánia  (1987)

misztikus | vígjáték

Utazók csoportja egy étteremben üldögél, távol mindentől, amikor egy férfi szívrohamot kap és meghal. Kiderül, hogy körözött személy, aki több millió dollárt lopott. A... több»

Egy kaszkadőr, aki 19 éves pályafutása során egy csontját sem törte, egy rutinmunka során motorkerékpárjával egy szakadékba hajtott. Az orvosi stábot korábban hazaküldték, így már esély sem volt megmenteni Dar Robinson életét.    
#5

84 A 22-es csapdája  (1970)

(5) (12)

dráma | háborús | szatíra | vígjáték

Olaszország, 1943. Cathcart ezredes folyton emeli az amerikai bombázópilóták bevetésének számát. Yossarian kapitánynak és társainak nincs más lehetősége, minthogy... több»

John Jordan, a film második kamera asszisztense kizuhant egy repülőgépből négyezer láb méter magasból.  
#4

84 A holló  (1994)

(35) (22)

akció | dráma | fantasy

TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Eric Draven (Brandon Lee) egy évvel azután, hogy őt és menyasszonyát brutálisan meggyilkolták, rövid időre visszatér az élők sorába. A fiatal rockzenész halhatatlan... több»

 A holló forgatásán egy pisztolylövés által okozott hasi sérülés okozta Brandon Lee halálát. A jelenetben Lee karaktere besétál a lakásába, ahol menyasszonyát megverik és megerőszakolják, és a Michael Massee színész által alakított gengszter egy Smith & Wesson Magnum revolverrel rálőtt. A végzetes jelenetet megelőző forgatáson a kellékként használt pisztolyt (egy valódi revolvert) nem megfelelően elkészített mű-lövedékekkel töltötték meg. A stáb azonban elmulasztotta eltávolítani a gyújtószerkezetet a töltényekből. Bár lőpor nem volt benne, a meggyulladt gyújtószerkezet energiája elég volt ahhoz, hogy bekövetkezzen a tragédia.  
#3

72 Homályzóna  (1983)

(3) (5)

horror | sci-fi

A kultikus TV-sorozat négy félelmetes epizódjának felújítását egy tragédia is emlékezetessé tette: a forgatás közben helikopter-baleset áldozata lett az egyik kulcsszereplő,... több»

A forgatáson egy helikopter pilótája elvesztette a gép felett az uralmát, és rázuhant Vic Morrow-ra, aki két gyermeket cipelt a kezében. A balestben mindhárman életüket vesztették.  
#2

84 Vámpírnaplók  (2009)

(58) (51)

dráma | fantasy | horror | misztikus | romantikus | thriller

HBO Max

A Mystic Falls Gimnázium egyik diákja, Stefan Salvatore egy vámpír, ezt azonban senki sem sejti. A fiú beleszeret Ellába, aki a közelmúltban elhunyt szüleit gyászolja. A két... több»

Sarah Jones, a Vámpírnaplók asszisztense egy Georgia-állambeli Wayne megye egyik vasúti hídján forgatott, amikor egy váratlanul érkező tehervonat magával sodorta, és több stábtagot súlyosan megsebesített a Midnight Rider forgatásán.  
#1

91 Gladiátor  (2000)

(77) (44)

akció | dráma | kaland

Netflix | HBO Max | SkyShowtime

Maximus (Russell Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus... több»

A film sztárja, Oliver Reed egy eldurvult máltai kocsmázás során kapott szívinfarktust. A színész állítólag több liter tömény alkoholt és 8-10 sört fogyasztott el.