Sok film van, amin jól el el lehet szórakozni, netán fogod is a hasad, annyit röhögsz. Most mégis inkább filmtörténeti csemegével jöttem. Olyan filmekkel, melyeket érdemes megnézni, akár rendezője, akár mondanivalója okán is. Távol áll tőlük a sablonosság. Mindegyik a maga nemében valahol egy eredeti alkotás. Szóval filmre fel, és jó szórakozást!

#10

87 Hair  (1979)

(48) (8)

dráma | háborús | musical | romantikus | vígjáték

HBO Max

Az volt a Vízöntő kora. Az volt az önfeledt szabadság, a tánc, a dal és az LSD kora. De az volt a vietnámi háború kora is. A felesleges katonásdié és az értelmetlen, kegyetlen... több»

Talán felesleges is bőlére eresztenem, hogy miért került fel a listára. Akik ismerik a filmet, azok úgyis tudják, akik nem, nos nekik csak ajánlani tudom. Szerintem, miközben nézik beugrik nekik, hogy Hoppá ezt a számot ismerem! Meg ezt is! Meg ezt is! Mindenképpen érdemes bakancslistádra tenni, ha még nem nézted meg.
#9

91 Életrevalók  (2011)

(407) (8)

dráma | életrajzi | vígjáték

Philippe, a gazdag francia arisztokrata párizsi lakosztályában állandó ápolót keres maga mellé, ugyanis egy baleset következtében nyaktól lefelé megbénult. Az állásra... több»

A francia filmtörténelemben bizony vannak igazi gyöngyszemek. Nemcsak Tautou, vagy Funes, vagy Marais, Belmondo, Delon alkottak maradandót a francia filmek terén. Ez a film is egy igazi ékkő. Omar Sy (meglátásom szerint) annyira önmagát adja, hogy nem lehet nem szeretni. (A magyar hangja pedig brutálisan passzol hozzá.) Az éjszínű színész olyan filmekben mutatta be tudását, mint a Lupin, a Vadon szava, vagy a Derült égből apu, vagy az Elfeledett herceg, de amerikai szuperprodukciókban is részt vett. Talán mindenki emlékszik Tom Hanks Infernójára. Bevallom, kissé félve néztem meg legelőször a filmet. Tartottam attól, hogy a legendás Francois Cluzet lejátssza a vászonról Syt. De nem ez történt. Egyenrangú társként szerepeltek a filmben, és így egy igaz történeten alapuló film remek alkotássá lett. Érdemes megnézni akár többször is. A főszereplők fejlődése bámulatos, és nincs benne semmi kényszerű. Nézd meg, és garantáltan jókat fogsz röhögni, elmorzsolt könnycseppeket is, de biztosan tanulni is fogsz belőle!
#8

89 Truman Show  (1998)

(114) (20)

dráma | sci-fi | szatíra | vígjáték

SkyShowtime

Truman Burbank (Jim Carrey) egy szürke kivárosban éli egyszerű életét, átlagos munkája, takaros háza, szép felesége és egy-két titkos vágya van, melyeket csak barátjával tud... több»

Ahol Carrey megmutatta, hogy ő nem pusztán egy gumiarcú komikus. Ő igazi színész. A film ötletes, Ed Harris pedig kifejezetten jó választás volt a történet „negatív” hősének szerepére. A Truman Show valóban egy egyedi film a filmek történetében. Se előtte, sem utána nem született még hasonló produkció sem. Pedig ez a film nem csak szórakoztat, hanem gondolatokat is ébreszt. Mennyire befolyásolható a társadalom? Milyen társadalom az, ahol teljesen normális egy ilyen tévéshow és annak etikai háttere? Vajon a bensőséges kapcsolatba kerülő színészeknél hol kezdődik a színészkedés és hol a „pénzért sok mindent bevállalok” hozzáállás? Hol húzódik a határ a profit és egy ember traumatizálása között? (Lásd: apa elvesztése, víztől való félelem szándékos kialakítása, hogy ne akarja elhagyni a szigetet stb.) Vajon mennyire keresztényi egy ilyen műsor? Stb. Szerintem bátran emelhetjük a kultfilmek közé. Bárkinek jó szívvel ajánlom.
#7

93 A remény rabjai  (1994)

(263) (57)

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»

A remény rabjai Stephen King első kisregény-gyűjteménye volt. A remény rabjai mellett a könyvben még elolvasható a Jófiú, A légzőgyakorlat, az Állj ki mellettem! A Jófiúból készült el végül az Eminens című film, de megfilmesítették az Állj ki mellettem! című kisregényt is. De talán az egyik legérdekesebb megfilmesítést A remény rabjai mondhatja magáénak. Bemutatása éveiben nem aratott hatalmas sikert, de az évek alatt klasszikussá vált, és bizony ez a film érdemes a figyelemre.
#6

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»

Úgy gondolom, hogy ez az a film, ahol DiCaprio átlépett önmaga árnyékán és megmutatta, hogy tud ő játszani. Maga a történet nem annyira komplikált, noha néha annak tetszik. Szinte látni a kitaposott ösvényt, hogy mi lesz a végkifejlet. Aztán az utolsó percben jön a váratlan csavar, ami szerintem DiCaprio pályafutásának egyik legjobb alakítása lett.
#5

84 Amélie csodálatos élete  (2001)

(62) (20)

romantikus | vígjáték

Amélie Poulain (Audrey Tautou) egy kedves, jóindulatú és szerény párizsi lány, akinek élete nyugalmasan telik. Felszolgáló a közeli bisztróban, egyedül él és néha... több»

Lélekbalzsam az egykedvűség, unalom és szürkeség ellen. Izgalmas, színes, dallamos. Ha egy rövid mondatban kellene megfogalmaznom, hogy miért került fel a listára ez a film: minden miatt. Érdemes megnézni még akkor is, ha ez a műfaj távol áll tőled.
#4

87 A bakancslista  (2007)

(84) (6)

dráma | kaland | road movie | vígjáték

Carter Chambers egész élete során jegyezgette azokat a dolgokat, melyeket meg akart tenni, a milliárdos Edward Cole-t azonban csak a pénz foglalkozotatta, és az, hogyan tudna még... több»

Noha jómagam nem tartom egy közepesnél jobb filmnek (noha egyik kedvencem a sok közül), mégis úgy gondolom, hogy egy ilyen listában simán helye van. Már csak a két színészgéniusz miatt is. Freeman és Nicholson párosa egészen jól működött együtt. Néha fel-fel ötlött bennem, hogy olyanok, mint amilyenek Matthau és Lemmon voltak.
#3

86 A generális  (1926)

(5) (10)

akció | dráma | háborús | kaland | vígjáték | western

Johnny Gray életében két szerelem létezik: a mozdonya, a "Generális" és szép kis menyasszonya, Annabelle. A jövő tervezgetése legszebb időtöltésévé válik a két szerelmes... több»

Buster Keaton főszereplésével készült némafilm, mely megtörtént események alapján készült. Első hallásra sokan biztosan azt hiszik, hogy a Generális egy személy, de nem. Történt, hogy 1862. április 12-én az Atlanta és Chattanooga között közlekedő személyvonat megállt egy kis pihenőre egy poros városkában, ahonnan is egy északi ügynök az embereivel elrabolta a szerelvény Generális nevű mozdonyát és az utána következő kocsit. A mozdonyvezető azonban a nyomukba eredt egy kézihajtánnyal (sok filmben látható ez a síneken való közlekedésre alkalmas eszköz). (Vannak információk arról, hogy a mozdonyvezető nem hajtánnyal hanem egy másik mozdonnyal vette üldözőbe a vonatrablókat.) Szerencséjére Chattanooga előtt elfogyott a mozdony tüzelője, így megálltak a vonatrablók, majd fel is vették a nyúlcipőt. Ám hiába igyekeztek elinalni, végül elfogták őket, a vezetőket pedig kivégezték. Az északi győzelem után a rablók kiszabadultak, majd az akció tagjait kitüntették, kémből és árulóból hőssé nyilvánították. Az esemény a nagy vasúti üldözés (Great Locomotive Chase) néven vonult be az amerikai történelembe.
#2

88 Modern idők  (1936)

(18) (14)

családi | dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

Az első hangosfilm, amiben Charles Chaplin hangja hallható, egyúttal egy hatalmas szatíra a modern élet visszásságairól. A kritikusok által az utolsó nagy némafilm komédiának... több»

Chaplin utolsó némafilmje, mely méltó búcsúja a Csavargónak. És ebben a filmben a mindig néma Csavargó egy dal erejéig kinyitja a száját. A filmet akár tekinthetjük keserédes társadalomkritikának is. A történet érdekes, elgondolkodtató, szívbe markoló és humoros, amolyan chaplines-módon. Érdemes megnézni. Méltó helye van a bakancslistán.
#1

86 Aranypolgár  (1941)

(11) (14)

dráma | misztikus

A film egy gúnyrajz az Aranypolgárról, William Randolph Heartsról, aki Charles Foster Kane szerepében elevenedik meg, és aki a huszadik század első felének legbefolyásosabb... több»

Ezt látnod kell. Hogy fekete-fehér? Kit izgat! A színészi játék remek. A történet remek. A jellemformálás remek. A díszlet tökéletes. A rendezés remek. A hangulat reménykedően baljós. Még ma is megállja a helyét. Kár, hogy manapság már nem születnek ilyen filmek, vagy csak nagyon-nagyon ritkán. Kár ecsetelni, nézd meg!