James Cameron mind a 13 filmje a legjobbtól a legrosszabbig

Tavaly újra a ma 69 éves James Cameronra figyelt a világ, hiszen a mozikba került az Avatar: A víz útja, amely a kritikusok és a rajongók szerint is nem csak felnőtt a 2009-es első részhez, de akár túl is szárnyalta azt. A rendezőlegenda több évtizedes karrierje során szinte bármihez is nyúlt, abból nem csak kasszasiker lett, de mozitörténeti mérföldkő is. De melyik a legjobb ezek közül? És melyik a legrosszabb? Álljon most itt egy lista a rendező eddigi filmjeiből a legrosszabból a legjobbig. A listán dokumentumfilmeket is találtok, illetve kifejezetten csak olyan filmek szerepelnek rajta, amelyeknek a rendezője is volt (hiszen számos más filmnél közreműködött az évtizedek során producerként vagy forgatókönyvíróként).

#13

48 Xenogenesis  (1978)

kísérleti film | rövidfilm | sci-fi

Egy nőt és egy mesterséges férfit egy óriási csillaghajóra küldenek, hogy az űrben keressenek egy helyet, ahol új életciklust kezdhetnek. Raj úgy dönt, hogy körülnéz a... több»

James Cameron egyik első rendezése, kevésbé ismert mint későbbi filmjei. Már csak azért is, mert valójában egy alig 12 perces garázsprojektről van szó. Ehhez képest a rendező már itt is megmutatta zsenialitását és a minimálisnál egy árnyalattal kisebb költségvetésből is kihozott egy teljesen eladható, szerethető rövidfilmet. Egy kicsit egyszerű, egy kicsit megmosolyogtató, de innen indult James Cameron, aki mára a filmipar legnagyobbjai közé tartozik.
#12

dráma | horror | romantikus | sci-fi | thriller

Egy elsüllyedt hajó után kutató könnyűbúvárokat támadnak meg a Karib-tengeren a gyilkos piranhák. Az egyre szaporodó támadások során kiderül, hogy már repülni is tudnak a... több»

A cím sokmindent elárul, szinte meglepő, hogy ezt is James Cameron rendezte - igaz, karrierje legelején és nem egyedül rendezte. Arról megoszlanak a vélemények, hogy valójában mennyi köze volt ehhez az egyébként ZS-kategóriás horrorhoz, egyes vélemények szerint alig valamennyi. Ugyanakkor több olyan jelenet is van - például a víz alatti akciójelenetek -, amelyekről süt a stílusa.
#11

családi | dokumentum

Disney+

James Cameron összeáll a NASA tudósaival, hogy felfedezzék a  Földet behálózó hegyláncot, amely a bolygó legkülönlegesebb életformáinak ad otthont. több»

James mélytengeri dokumentumfilm-trilógiájának záró epizódja. A rendező a NASA tudósaival közösen merült alá az óceán fenekére, hogy az ott húzódó hegylánc különleges élőlényeit tanulmányozza. Ő maga is elmondja benne, hogy számtalan mélytengeri merülése során eddig szinte semmi tudományosan is értékelhetőt nem tett, így ezt most pótolja. Azt kutatták a mélytengeri hegyláncot benépesítő fantasztikus élőlények segítségével, hogy vajon milyen különleges teremtmények jönnének létre más bolygókon.
#10

családi | dokumentum

James Cameron Imax formátumú előadása a Titanicról, sok eredeti felvétellel. több»

A mélytengeri doku-trilógia második részében James Cameron visszatér a Titanic roncsaihoz. Olyan felvételeket készítettek a pusztuló hajóroncsról, mint korábban még senki. Az ehhez használt technológia és a felvételek is elképesztőek voltak. Ugyanakkor a bő egyórás dokumentumfilm ezzel együtt is kicsit összecsapottnak érződött, amin Bill Paxton narrációja sem sokat javított. A Titanic DVD-kiadásának extrájaként jobban megállta volna a helyét.
#9

dokumentum

Egy vízalatti expedíció elindul a német csatahajó, a Bismarck roncsaihoz. Digitálisan rekonstruálják az eseményeket ami a hajó elsüllyedéséhez vezetett a második világháborúban.

James Cameron három mélytengeri dokumentumfilmet készített, ez volt közülük az első. Ebben a legendás német hadihajó, a Bismarck roncsaihoz ereszkedtek alá. A filmben a Bismarck és az azt elsüllyesztő brit hajók túlélői is megszólaltak. Bár a téma mára érdekessé vált, a dokumentumfilm messze nem tudta olyan átütő erővel feltárni a roncsot, ahogy akár a Titanicét tették.
#8

77 Avatar: A víz útja  (2022)

(41) (11)

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

Disney+ | Telekom TVGO

Közel 13 évvel az Avatar első részének bemutatása után James Cameron elkészítette a folytatást, amely Pandora rejtett vízi világába kalauzolja a nézőt. Jake és Neytiri... több»

James Cameron pályafutása egyik legjobb filmjét tette most le az asztalra. Abszolút megérte tizenhárom évet várni rá. Az első résszel szemben itt a sztori is talán kevesebb kliséből építkezik, miközben a látványra egyszerűen nehéz megfelelő jelzőket találni. Oké, a történetnek vannak itt-ott gyengébb periódusai vagy a kelleténél kevésbé jól kibontottt karakterei. De az összhatás így is páratlan. Sikerült felnőni az első rész generálta elvárásokhoz.
#7

82 Két tűz között  (1994)

(24) (18)

akció | thriller | vígjáték

Harry Takser (Arnold Schwarzenegger) nappal egyszerű számítógépes szakemberként dolgozik, ám eközben a szupertitkos Omega csoport első osztályú ügynöke, akinek feladata, hogy... több»

James Cameron megmutatta, hogy képes akció-vígjátékot is forgatni. Ennek megfelelően a történet kissé bugyutára sikerült, a karakterek pedig felszínesre. De ezzel együtt is magán hordozta a rendező stílusát, hiszen olyan jelenetek voltak benne, amiktől felszökött a nézők pulzusa. És nem csak Jamie Lee Curtis sztriptízére gondolunk, hanem a vadászrepülős jelenetekre.
#6

83 Avatar  (2009)

(211) (46)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Egy lebénult katona a Pandora nevű bolygón kap új küldetést, ahol az emberekhez hasonlító, de nyelvükben és kultúrájukban eltérő Na'vik élnek. A gyönyörű és éritetlen... több»

A film, ami a 2000-es évek 3D-mániájának alfája és ómegája is egyben. Mára ez a trend eléggé visszahúzódott, de talán a második rész újra divatba hozza. Az első mozi egyértelműen utánozhatatlan látványvilágával írta be magát a mozik történelemkönyvébe. A sztori cserébe elég lapos lett és ráadásul ezernyi kliséből építkezett. De képtelenség volt haragudni rá érte, hiszen a vizuális orgia minden figyelmünket lekötötte.
#5

84 Titanic  (1997)

(161) (103)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

Disney+

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»

Készíthetett kultikus sci-fiket, lélegzetelállító dokumentumfilmeket, akkor is a Titanic James Cameron eddigi munkásságának csúcsa. Azt most hagyjuk is, hogy egy klisés szerelmi történetbe csomagolta a világ leghíresebb hajókatasztrófájának történetét. De a megvalósítás, a színészi játék, az elképesztő látvány és a döbbenetes mennyiségű kutatómunka, ami a forgatást megelőzte, egészen elképesztő. És akkor még nem is beszéltünk a rengeteg apró, szinte észrevehetetlen történelmileg hiteles részletről és karakterekről.
#4

82 A mélység titka  (1989)

(16) (33)

dráma | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy amerikai atom-tengeralattjáró eltűnt. Egyesek az oroszokra gyanakodnak. A tengeralattjáró felkutatásával az utolsó kapcsolat helyéhez közeli olajfúró bázist bíznak meg. A... több»

Egyszerre klausztrofóbiás thriller és elgondolkoztató sci-fi igazi sztárparádéval a '80-as évek végéről. Egy tengeralatti fantasztikus kaland, egy a mélyben rejtőző idegen civilizáció felfedezéséről. A sztorinak voltak ugyan gyenge pontjai, de a feszültség és az ismeretlen iránti kíváncsiság végig remekül elviszi a hátán a filmet. A vízből formált idegen arc pedig örökre a mozitörténelem egyik ikonikus jelenete marad.
#3

akció | katasztrófafilm | sci-fi

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és... több»

A jövőből jött gyilkos robot története megalapozta Arnold Schwarzenegger sztárstátuszát. James Cameron a szűkös büdzsé ellenére kihozta a maximumot a filmből, amely éppúgy eladható horrorfilmnek, mint akciófilmnek vagy épp sci-finek. Remekül épít arra a velünk született ösztönös félelemre, amikor valami olyasmi üldöz, amit képtelenek vagyunk megállítani vagy legyőzni.
#2

akció | sci-fi

1997. augusztus 29-én a Skynet kirobbantotta a III. világháborút, amely 3 milliárd áldozatot követelt. A túlélőknek azonban a gépek ellen is meg kell küzdeniük. A Skynet egy... több»

Tipikus példája annak az egyébként bántóan ritka esetnek, amikor egy szinte tökéletes film kap egy még jobb folytatást. A Terminator 2-be egyszerűen nem lehet belekötni. Arnold Schwarzenegger jó oldalra állítása hibátlan döntés volt, ahogy Robert Patrick alakítása is fantasztikus. Lehet, hogy a történet bizonyos elemeit már az első részben is elsütötték, de ettől még tökéletesen illeszkedtek. És csak úgy mellesleg jegyezzük meg, hogy a film vizuális effektjei messze megelőzték a korukat... 
#1

93 A bolygó neve: Halál  (1986)

(77) (41)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

Ripley hadnagy 57 év után kel fel a hibernálásból. Hazatérve tudja meg, hogy az eltelt idő alatt egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol korábban megtámadták... több»

Sokak szerint az egész franchise csúcspontja volt. Az első rész klausztrofóbiás szörnyfilm jellegét erősen felváltotta az sci-fi akció jelleg, de ez egyáltalán nem ártott neki, sőt. Az Aliens a sci-fi műfaj egyik megkerülhetetlen alapműve lett, egy igazi háborús mozi tökéletesre csiszolt forgatókönyvvel és az első perctől az utolsóig pattanásig feszülő hangulattal. Rengetegen megpróbálták utánozni, de senkinek sem sikerült még csak megközelítenie sem színvonalban.