Martin Scorsese 11 kedvenc horrorját látni kell!

Martin Scorsese nem arról híres, hogy különösebben beleássa magát a horrorba, de filmjei, amik enyhén megközelítik a műfajt, ahogy az várható volt, több mint kiválóak.

A legendás rendező mind a Cape Fear - A rettegés foka, mind a Viharsziget című filmjeiben bevetette képességeit, hogy a horror elemeiből borzongató thrillereket varázsoljon. Ez nem meglepő, hiszen Scorsese egész pályafutása során lelkes tanulmányozója volt filmtörténetnek és számtalan rendező munkássága és filmes műfaj hatott rá.

A The Daily Beastnek adott interjújában az elismert rendezőt arra kérték, hogy válassza ki 11 kedvenc horrorfilmjét. Néhány nyilvánvaló alkotás, mint például Hitchcock vagy Kubrick művei, felkerültek a listára, ugyanakkor az itt szereplő filmek közül sokan közel sem olyan ismertek, mint a Psycho vagy a Ragyogás, de ugyanolyan csontig hatolóan horrorisztikusak.

#11

89 Psycho  (1960)

(94) (45)

horror | misztikus | thriller

Marion Crane, a titkárnő ellop 40 ezer dollárt főnökétől, majd új autót vesz, és egy motelben húzza meg magát. Együtt vacsoráznak a szelíd, de furcsa tulajjal, Norman... több»

Hitchcock hatása végig érződik Scorsese filmográfiáján, így nem meglepő, hogy a feszültség mesterének legismertebb filmje a kedvencei közé tartozik. Marty számára a Psycho zsenialitása abban rejlik, hogy Hitchcock nem hagyományos eszközöket használ a nyugtalanító atmoszféra megteremtéséhez. Legyen szó akár a gyakorlati effektusok alkalmazásáról, mint például a vérként használt csokoládészirup, vagy egy egyszerű árnyékról az ablak mögött, ezek a látszólag apró részletek a vásznon megörökítve filmnézők generációit késztették arra, hogy félelmet és szorongást érezzenek lényük legmélyén. Scorsese számára amellett, hogy a film "sok szempontból mélyen felkavaró", egyben "nagyszerű művészeti alkotás" is.
#10

72 Az ártatlanok  (1961)

(4) (2)

horror

Egy fiatal nevelőnő egy hatalmas birtokon neveli az árva Florát, és testvérét, Milest. Azonban gyanítani kezdi, hogy a korábbi lakók szellemei zaklatják a gyerekeket. Mindannyiuk... több»

Az ártatlanok a horrorfilmek újragondolása volt, nagyrészt Truman Capote forgatókönyvének köszönhetően, amely a paranormális helyett a pszichológiai mélységet is beépítette a filmbe. A film egy nevelőnőt követ, aki két gyermekre vigyáz egy hatalmas kastélyban. Miután rejtélyes események történnek, a nő gyanakodni kezd, hogy az államban kísértetek járnak, és a gyerekeket megszállták. A Henry James-regény ezen adaptációja Scorsese szerint azon ritka filmek közé tartozik, amelyek "igazságot tesznek a művének".
#9

fantasy | horror | misztikus | thriller

John Holden amerikai professzor Londonba érkezik egy parapszichológiai konferenciára, hogy feltárja az ördögimádó Julian Karswell rejtélyes cselekedeteit. több»

Jacques Tourneur leginkább a legendás Out of the Past című filmjéről híres, de a horrorfilmek terén végzett fantasztikus munkásságát is el kell ismerni. Az RKO számára készített alacsony költségvetésű horrorfilmjei mára legendákká váltak, ami arra késztette, hogy a Columbia Pictures számára a műfajban nagyszabású filmet rendezzen. Az eredmény a rémálomszerű A démon éjszakája lett. Egy másik film, amely félelmet kreál a láthatatlanból, egy amerikai pszichológust követ, aki az Egyesült Királyságba utazik, hogy egy sátánista szekta után nyomozzon, amely pokolian elszánt arra, hogy egy gigantikus démont megidézzen.
#8

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Egy másik jól ismert horrorklasszikus is Scorsese kedvencei közé tartozik. William Friedkin játékfilmes megszállottsági története egyszerre dráma a hitről és borzalmas alkotás, amely a történelem legszörnyűbb és legborzalmasabb jeleneteit elevenítette fel. Scorsese azt mondta, hogy Az ördögűző "ma is ugyanolyan borzalmas, mint a megjelenése napján volt. Az a szoba - a hideg, a lila fény, a démoni átváltozások: tényleg kísért". A legelső horrorfilm, amelyet a legjobb filmnek járó Oscar-díjra jelöltek, bizonyítottan nagy hatással volt lényegében a horror minden alműfajára és a műfajjal foglalkozó filmkészítők minden generációjára.
#7

89 Ragyogás  (1980)

(78) (22)

dráma | horror

HBO Max

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

Stephen King A ragyogás című regényének klasszikus Kubrick-adaptációját nem kell bemutatni. Az ikonikus Jack Nicholson alakítás, a folyosók, az őrület, a "redrum", a vérhullám, az ikrek, az "Itt van Johnny!". - mindezek a filmtörténet és a populáris kultúra részévé váltak. Scorsese azt mondja, soha nem olvasta a regényt, így fogalma sincs, mennyire hű a film, de a következőket megjegyezte: "Kubrick egy fenségesen félelmetes filmet készített, ahol amit nem látunk vagy nem értünk, az árnyékolja be a szereplők minden mozdulatát".
#6

71 Az elcserélt gyermek  (1980)

(3) (7)

horror

A régi házban egy hetven évvel ezelőtt ott lakott gyermek szelleme uralkodik.

A lista egyik kevésbé ismert filmje megéri a ráfordított időt minden rajongótól, aki nem csak a horror, hanem általában a filmkészítés rajongója. Ez a jól átgondolt és összetett horrortörténet az egyik első kanadai film, amely világszerte komoly elismerést szerzett, de az utóbbi években kissé feledésbe merült. Az elcserélt gyermek egy kísértetházas történet, Scorsese szerint "tele szomorúsággal és rettegéssel". A nagyszerű George C. Scott játssza a főszerepet a felesége és gyermeke halálát kiheverni próbáló özvegyember szerepében, aki egy másik gyermek dühös szellemét fedezi fel a kúriában, ahol megszállt. Ez a meditatív szellemtörténet elkülönül a 80-as évek elejének erőszakos és véres horrorfilmjeitől, és a "emelkedett horror" legújabb hullámának rajongói számára is vonzó lehet.
#5

dráma | horror

Egy éjszakai összejövetel során egy vidéki házban egy építésznek többször is deja-vu érzése támad. Elmeséli az ottlévőknek is mindezt, így az este természetfeletti dolgok... több»

Az éjszaka halottja a horror-antológiafilm egyik korai példája, amely nem csupán évekre befolyásolta ezt a filmstílust, de számos filmkészítő, köztük Martin Scorsese kedvenc kultikusává is vált. Scorsese "brit klasszikusnak" nevezte ezt a filmet: "négy történet, amelyeket négy idegen mesél el, akik rejtélyes módon összegyűlnek egy vidéki házban, és amelyek mindegyike rendkívül nyugtalanító, és mind egy montázzsal érik el a csúcspontjukat, amiben az összes történet elemei az őrület crescendójává állnak össze". A film minden szegmensét más-más rendező jegyzi, a leghíresebb közülük Charles Crichton (A Fish Called Wanda).
#4

80 Lélekvesztő  (1982)

(6) (9)

dráma | horror

A Lélekvesztő című thriller történetének főhőse Carla Moran, egy átlagos kertvárosi asszony, aki kiegyensúlyozott életet él két kislányával és kamasz nagyfiával. Fix... több»

A The Entity/Lélekvesztő a mai napig ugyanolyan idegesítő és ellentmondásos, mint megjelenésekor volt. Az 1982-es horrorfilmben Barbara Hershey egy nőt alakít, akit egy láthatatlan erő kegyetlenül megerőszakol. A beszámolóját és az entitás által elkövetett gyötrelmeit a külvilág téveszmének tekinti. Scorsese a helyszínt, amely egy modern kaliforniai ház, mint vizuális eszközt emelte ki, hogy kiemelje a szereplők és a nézők pszichológiai szorongását. A film a horror, a dráma és a társadalmi realizmus ötvözésében is jeleskedik.
#3

72 A hívatlan  (1944)

(1) (11)

fantasy | horror | misztikus | romantikus

Egy londoni zenekritikus és nővére megvesznek egy vidéki házat, amelyről az a hír járja, hogy szellemlakta, amely nem sokkal később be is bizonyosodik.

Ez a finom kísértetház-kép nem kevésbé hátborzongató, mint A ház hideg szíve, és árnyalt hangvételével sikerül félelmet és szorongást keltenie. A hívatlan egy testvérpárt követ, akik egy régi tengerparti házba költöznek, amely évek óta elhagyatott, és valószínűleg kísértet járja. A film nagyon érett módon fejleszti a történetet, és megtalálja a módját, hogy a horrort inkább a hangulat és a képek, mint az ugrásszerű ijesztgetések vagy a nagy fordulatok segítségével közvetítse. A hívatlan a lassan pergő borzalom minden rajongójának csemege lehet.
#2

61 Halálsziget  (1945)

(1) (3)

dráma | horror | misztikus | thriller

Egy angol pár romantikus kirándulásra megy egy meseszép görög szigetre. Ám egyre több vandál és a szépséget nem becsülő alak dúlja fel az idilli környezetet, a pár pedig... több»

Maga Frankenstein, Boris Karloff vezeti az 1945-ös Halálsziget című filmet, amelyet Val Lewton horror mester készített. Karloff fantasztikus alakítást nyújt a 20. század elején egy távoli szigeten állomásozó görög tábornok szerepében, akinek egy járvány kitörése miatt karanténba zárt lakossággal kell megbirkóznia, valamint azzal az egyre erősödő pletykával, hogy egy vámpír járja a szigetet, halált és pusztítást hagyva maga után. A mindössze 72 perces film csupa izgalom és semmi töltelék. Azzal, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült meggyőző és nyugtalanító atmoszférát teremtenie, a film a gazdaságos filmkészítés és a magával ragadó írás tökéletes példája. Scorsese megjegyezte, hogy a film a mai napig megrémíti.
#1

70 A ház hideg szíve  (1963)

(2) (12)

horror

A ház hideg szíve című horrorban Eleanor Lance részt vesz a dr. John Markway által rendezett okkult kísérletben a Hill House-ban, ahol négy nő halt meg. A férfi antropológus, és... több»

Bár az elmúlt 20 évben többször is feldolgozták, Shirley Jackson regényének, a The Haunting of Hill House-nak egyetlen adaptációja sem volt olyan friss és ijesztő, mint Robert Wise 1963-as The Haunting/A ház hideg szíve című filmje. Ez egy korszakalkotó kísértetházas film, amely egy paranormális nyomozót követ, aki egy csapatnyi embert gyűjt össze, hogy megvizsgálja a titokzatos Hill House-i kastélyt. Scorsese "abszolút félelmetesnek" ítélte a filmet, és azt mondta, hogy a filmben és a könyvben egyaránt megtalálható igazi rémület abból fakad, amit nem látunk, így a film egy bizonytalansággal és félelemmel teli pszichológiai rémálom. A filmet részben Wise kivételesen időtálló rendezése teszi olyan erőssé, ami indokolja, hogy miért állta ki a legtöbb filmje az idők próbáját.