1969-ben e napon született Texasban milliók kedvenc színésze, Matthew McConaughey (galériánkban), Isten éltesse még sokáig! Csendes gyerekkora után tett egy kitérőt Ausztráliába (sokan tévesen ezért gondolják őt ausztrál színésznek).

Amikor Ausztráliából visszatért, beiratkozott egy filmművészeti főiskolára, de még itt sem a színészet volt a szakiránya, ugyanis rendezést tanult. Végül 1992-ben egy producer javaslatára vállalt egy kisebb szerepet a Tökéletlen időkben, s ettől kezdve már egyre inkább a színészet felé tolódott a munkássága.

A ma 52 éves színész előtt most két módon tisztelgünk. Egyrészt összegyűjtöttünk tíz talán kevésbé ismert érdekességet róla, másrészt összegyűjtöttük a tíz legjobb filmjét is. Menjünk sorban!

Matthew McConaughey kifejezetten sok pattanással küzdött kamaszkorában. Ennek ellenére őt választották a gimnázium legjóképűbb diákjának.

Az, hogy színész lett belőle, sokáig nem volt magától értetődő, ugyanis kezdetben jogásznak tanult, Ausztráliában is egy ügyvédi irodánál dolgozott.

Nem csak tanulta a rendezést, de jelenleg a University of Texas filmszakának egyik professzora is, aki rendszeresen tart előadásokat.

Csak egy hajszálon múlt, hogy nem ő kapta meg Jack szerepét a Titanicban. Olyan jól sikerült a meghallgatás, hogy már a producer is azt mondta neki, övé lesz a szerep. Aztán felbukkant Leonardo DiCaprio

A Mielőtt meghaltam főszerepe komoly áldozatot követelt: a színésznek 22 kilót kellett lefogynia, amit részben borivással teljesített.

Bár sokak szemében ő egy tipikus romantikus színész, egy ponton megfogadta, hogy soha nem fog a színésztársaival randevúzni.

A Katrina hurrikán tombolásakor segített megmenteni 50 kutyát, 18 macskát és két hörcsögöt is. Egy évvel később pedig vandál gyerekek kezei közül mentett ki egy macskát, amit fel akartak gyújtani…

Matthew McConaughey imádja az Airstream lakókocsikat. Olyannyira, hogy több is van a birtokában, amelyeket rendszeresen használ is.

Bár gyerekkora csendesen telt, szülei házassága meglehetősen csapongó volt. Ez odáig vezetett, hogy háromszor is összeházasodtak és kétszer elváltak.

Anyjával nem volt mindig felhőtlen a kapcsolata, ugyanis miután híressé vált, nyolc évre meg is szakadt a kapcsolatuk. Mint kiderült, az édesanyja egy kissé túltolta a rajongást, mindent rendszeresen kitálalt az újságoknak a színészről.

#10

65 Magic Mike  (2012)

(30) (7)

dráma | vígjáték

Mike Lane (Channing Tatum) harminc év körüli férfi, aki Tampa városában, Floridában éli nem hétköznapi életét. Napközben tetőket javít, de éjszaka ő lesz Magic Mike, és a... több»

#9

73 Mud  (2012)

(10) (21)

dráma

HBO Max

Ellis (Tye Sheridan) és Neckbone (Jacob Lofland) a Mississippi egy elhagyott szigetén rejtőzködő, magányos férfire bukkannak, akinek neve Mud (Matthew McConaughey). Saját bevallása... több»

#8

dráma

Troy (Matthew McConaughey) jól menő ügyvédként dolgozik sorra nyeri a pereket. Éjszaka azonban véletlenül elgázol egy embert, akit sorsára hagy. A lelkiismerete azonban nem hagyja... több»

#7

68 Tökéletlen idők  (1993)

(5) (15)

vígjáték

A hetvenes évek végén a fiatalok arany életet élnek. Jó zene, pia, drogok, és persze szép lányok mindenütt. A gondtalan kamaszok világában követhetjük nyomon Pink, Mitch és... több»

#6

dráma | misztikus

Az Ahol a legendák születnek című romantikus drámában egy texasi seriffet, Sam Deeds-t ismerhetjük meg, akinek ki kell derítenie, hogy kit rejt a negyven éve, a sivatagban rejtőző... több»

#5

80 Trópusi vihar  (2008)

(48) (10)

akció | háborús | kaland | szatíra | vígjáték

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Humor+, csütörtök 01:33)

A délkelet-ázsiai dzsungelben egy hatalmas költségvetésű filmet forgatnak. Háborús filmsztárok sorát foglalkoztatja, azonban a kiadások ára az egekbe szökik, ezért a stúdió... több»

#4

81 Az igazság ára  (2011)

(28) (5)

dráma | krimi | thriller

Mickey Haller (Matthew McConaughey) agyafúrt Los Angeles-i védőügyvéd, mindig tudja kitől mennyit lehet kérni, illetve kiből mennyit lehet kihúzni, ha a börtön elekerülése a... több»

#3

82 Mielőtt meghaltam  (2013)

(80) (12)

dráma | életrajzi

Dallas, 1985. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőt AIDS-szel diagnosztizálják, amitől egy csapásra megváltozik az élete. Barátai nagy ívben kerülik, az orvosok pedig... több»

#2

84 Úriemberek  (2019)

(31) (31)

akció | krimi | vígjáték

Netflix | Telekom TVGO | TV-ben (Film+, csütörtök 01:33)

Mickey Pearson London legrettegettebb drogdílere. Amikor úgy határoz, hogy kiszáll az üzletből, jelentkezők egész sora próbál lecsapni a jól menő drogbizniszre. Ekkor azonban... több»

#1

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»