M. Emmet Walsh, a Szárnyas fejvadász, a Tőrbe ejtve, az Álljon meg a nászmenet! és több mint 200 más film és tévéműsor jól ismert  karakterszínésze, kedden elhunyt. 88 éves volt.

Walsh 1935. március 22-én született a New York állambeli Ogdensburgban, és Vermont vidéki részén nőtt fel. Filmes karrierjét a hatvanas évek végi tévésorozatokban kezdte, majd olyan filmekben kapott kis szerepeket, mint a Kis nagy ember vagy A majmok bolygója III. - A menekülés. A hatvanas és hetvenes évek népszerű sorozatainak epizódjaiban vendégszerepelt, többek között a Starsky és Hutch-ban is. 1979-ben Walsh megalapította a Blarney Fund Education Trustot, amely vermonti diákoknak nyújt ösztöndíjakat. 

Így emlékeznek rá

A Tőrbe ejtve író-rendezője, Rian Johnson a közösségi médiában emlékezett meg a színészről: "Emmet két dologgal érkezett a forgatásra: egy másolattal a kreditpontjairól [filmes kreditek = milyen filmekben szerepelt], ami egy egész oldalt kitöltő, kisbetűs, egysoros, két oszlopos lista volt modern klasszikusokról és kétdolláros bankjegyekkel, amiket az egész stábnak osztogatott. 'Ne költsétek el, és soha nem lesztek csórók. Abszolút legenda."

Maga Walsh így gondolkodott erről: "Minden munkához úgy állok hozzá, hogy talán az lesz az utolsó, ezért jobb, ha a lehető legjobb munkát végzem. Azt akarom, hogy dolgozó színészként emlékezzenek rám. Azért fizetnek, amit ingyen is megtennék."

Munkásságáról röviden

A nagyvásznon olyan '70-es évekbeli sikerekben láthattuk, mint a Serpico, Mi van, doki? és a Jégtörők Paul Newmannal, amelyben Walsh Dickie Dunn sportújságírót alakította, aki "csak próbálta megragadni a dolog szellemét".

Az 1980-as évektől egészen a 2020-as évekig rendszeresen dolgozott, és olyan népszerű filmekben tűnt fel, mint a Coen-fivérek 1984-es debütáló Véresen egyszerű című filmje. De játszott, az Oscar-díjas Átlagemberekben (1980), Ridley Scott sci-fi klasszikusában, a Szárnyas fejvadászban (1982), a Rémecskék című horrorfilmben (1986) és még sok másban. Az ismertebb 1990-es évekbeli filmjei közé tartozott a Rómeó és Júlia(1996) vagy a Wild Wild West - Vadiúj vadnyugat (1999).

Mindeközben Walsh továbbra is vendégszerepelt a legnézettebb tévésorozatokban, többek között A farm, ahol élünkben,  az X-aktákban vagy az NYPD Blue-ban.

Sandy Joseph a színész menedzsere a Deadline-nak elmondta, hogy Walsh szívmegállásban halt meg a St. Albans-i Kerbs Memorial Kórházban.

Hírességek, akiket 2024-ben veszített el a világ