79 Mad Max  (1979)

Hollywood néha képes egészen furcsa dolgokra is. Néha olyan színészek és rendezők kapnak Oscar-díjat, akikből előzőleg senki sem nézte volna ki. Máskor pedig a színészek és rendezők olyan filmjeikért kapnak Oscar-díjat, amire előzőleg senki sem gondolt. Ilyen rendező George Miller is.

Miller neve mára egybeforrt a posztapokaliptikus akciófilmekkel. Miért? Mert ő teremtette meg a ’70-es évek végén a mára kultikus státuszba emelkedett Mad Max franchise-t. Az 1979-es Mad Max volt az első rendezése, ebben bukkant fel az akkor még totál ismeretlen Mel Gibson is, hogy aztán Hollywood egyik legnagyobb ünnepelt sztárjává váljon. A Mad Max széria a ’80-as években szépen trilógiává bővült, hogy aztán Miller hosszú évtizedekre elhagyja a pusztaságot más projektjei miatt.

És bár az vitathatatlan, hogy az eredeti három film közül egyértelműen az első volt a legsikeresebb, mára mindhárom igazi klasszikusnak számít és milliós rajongótáborral rendelkeznek. Ezért, ha azt mondom, hogy George Millernek van már Oscar-díja, akkor a legtöbben bizonyára arra gondolnak, hogy talán a Mad Max széria miatt kapta. Pedig nem.

Miller a ’90-es és a 2000-es években olyan filmeket tett le az asztalra, mint Az eastwicki boszorkányok, a Lorenzo olaja, a Babe vagy a Táncoló talpak. Majd 2015-ben visszatért első sikerei helyszínére, a pusztaságba, hogy elkészítse minden idők egyik legjobb remake-jét (vagy folytatását, ez nézőpont kérdése), a Mad Max: A harag útja mozit. Hogy mennyire sikerült jól a film, azt remekül példázza, hogy tíz Oscar-jelölést is kapott, többek közt a legjobb rendezésért, a legjobb film kategóriában vagy épp a legjobb kosztüm és smink kategóriában. Ezekből végül nem kevesebb, mint hat díjat be is zsebelt. De egyiket sem George Miller kapta.

Hogy végül mégis melyik filmjéért tehette otthon a vitrinbe az arany szobrocskát Miller? Feljebb már említettem. A 2006-ben megjelent animációs filmért, a Táncoló talpakért! Abban az évben ez a mesefilm nyerte a legjobb animációs filmnek járó díjat, megelőzve többek közt a Rém romot és a Verdákat.