Netflix: 12 thriller, ami túl izgalmas ahhoz, hogy félbehagyd

Szóval izgalomra vágysz? Hm, pontosítsunk: félni akarsz vagy csak izgatottan borzongani? Lássuk a különbséget!

Bár egy thriller lehet ijesztő és egy horror lehet izgalmas, a kettő közötti különbség már a nevükben is benne van. A horrorfilmek kiszámíthatóan arra hivatottak, hogy megrémítsenek valamilyen gonoszsággal, amit el kell pusztítani vagy legalábbis el kell menekülni előle. Eközben a thrillerek kiszámíthatatlanok, és ez is része annak a feszültségnek, amely - kitaláltad - izgalomba hoz.

Most, hogy ezt megbeszéltük, beszéljünk a thrillerek típusairól. Rengeteg van: pszichológiai, rejtélyes, nagy tétekkel járó művelet (gondolj akcióra, bűnügyi, jogi, politikai, kém, sci-fi világmegmentő cuccokra). Ha jó, minden thriller egy bizonyos ponton annyira szívbemarkolóvá, izzasztóvá, teljesen magával ragadóvá válik, hogy nem mered leállítani a lejátszást - még akkor sem, ha az elmúlt hét percben tényleg pisilned kellett volna.

Ezek azok a thrillerek, amelyekre érdemes időt szánni - és amelyekért érdemes volt ezt a listát összeállítani. Szóval minden további nélkül íme, a 12 legjobb thriller, amit most streamelhetsz.

#12

63 Nő az ablakban  (2021)

(16) (7)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Netflix

Anna Fox egy agorafóbiás nő, aki egyedül él hatalmas New York-i otthonában. A ház, melyet egyszer boldog családi légkör lengett be, most szinte tökéletesen üresen áll. A nő... több»

Dr. Anna Fox (Amy Adams) agorafóbiás gyermekpszichológus, aki egyedül él egy manhattani barna házban, amelyet soha nem hagy el. Ehelyett azzal tölti napjait, hogy a második emeleti ablakból kémleli a szomszédait, kerülgeti a földszinti bérlőt, Davidet (Wyatt Russell), és ládányi (igen, ládányi) bort iszik. Az utca túloldalán nemrég költözött be a Russell család - férj, feleség és tizenéves fia. Egyik este Jane Russell (Julianne Moore) meglátogatja Annát, és a két nő gyorsan összebarátkozik. A fia, Ethan (Fred Hechinger) is beugrik, és célozgat Anna felé, hogy az apja, Alistair (Gary Oldman) bántalmazó. Másnap este Anna az ablakban ülő nő szerepében van, amikor egy másik nőt lát a Russell-ház egyik ablakában. Ez Jane! ÉS A SZENT SZENTSÉGIT, A NŐT LESZÚRJÁK. Anna gyorsan hívja a rendőrséget, de Little nyomozó (Brian Tyree Henry) közli vele, hogy Russellék teljesen jól vannak. És hogy ezt bebizonyítsa, Alistair és felesége beleegyezik, hogy meglátogatják. De - csavar a történetben! - ez a "Jane" egy teljesen más nő, mint akivel Anna bort ivott, és akit meggyilkolva látott. Mi a fene folyik itt? Anna rájön, hogy mi a fene folyik itt. Az A.J. Finn bestseller regénye alapján készült adaptációban van néhány kulcsfontosságú különbség, amelyek még a történetet ismerőket is a végsőkig izgalomban tartják.
#11

67 Hétvégi kirándulás  (2022)

(14) (2)

thriller

Netflix

Egy horvátországi hétvégi kiruccanás balul sül el, amikor egy nőt azzal vádolnak, hogy megölte legjobb barátját. Miközben megpróbálja tisztázni a nevét és kideríteni az... több»

A legjobb barátnők, Beth (Leighton Meester) és Kate (Christina Wolfe) egy Instagram kompatibilis horvátországi csajos kiránduláson vesznek részt, ami egy gyönyörű Airbnb-vel, csillogó nyaralóruhákkal, finom ételekkel és olyan lélegzetelállítóan idilli kilátással indul, hogy a filmet szüneteltetve meg kell keresnünk az európai repülőjegyeket. A nyaralás a hölgyek számára egy nagyon szükséges felzárkózás. Beth-nek nemrég született gyermeke, és egyfajta nehéz időszakon megy keresztül a férjével, Robbal (Luke Norris), míg Kate maga is egy rossz szakítás utóhatásán van túl. Az események azonban fordulatot vesznek, amikor Beth egy részeges éjszaka után arra ébred, hogy Kate eltűnt. És vér van a padlón. Most Bethnek kell összeraknia, mi történt - mérföldekre az otthonától, és senki más nem segít neki, csak Zain (Ziad Bakri), a taxisofőr. Ami még rosszabbá teszi a helyzetet? A rendőrség azonosította Kate eltűnésének első számú gyanúsítottját, és ez Beth.
#10

81 A platform  (2019)

(19) (3)

horror | sci-fi | thriller

Netflix

A jövő börtönében a rabokat igencsak különös módon helyezik el: függőlegesen, amely a legtöbbek számára a valóságossá vált pokolt jelenti. több»

Ez a film egy nagyon ijesztő büféről szól. Goreng (Iván Massagué) egy nap egy önszerveződő központban, köznyelvi nevén "A gödörben" ébred, ami lényegében egy hatalmas torony sok-sok emelettel. A cellatársa, Trimagasi (Zorion Eguileor) elmagyarázza, hogy az egyes emeletek lakóinak egy platformon keresztül szállítják az ételt a legfelső emeletről az alsó szintre, és minden szinten meghatározott időre megállnak, hogy az emberek enni tudjanak. De itt jön a bökkenő - az alsó szinteken élők csak azt ehetik, ami a felettük lévőkből megmaradt. És ha valakit rajtakapnak, hogy ételt pakol? Megölik. Minden hónapban az emberek véletlenszerűen kapnak egy új szintet. Még ha nem is figyelsz a kapitalizmuskritikára vagy a javak igazságos elosztása mellett szóló érvekre, ez a túléléstörténet elég lebilincselő ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődésedet. Csak azt javasoljuk, hogy ne nézd evés közben.  
#9

63 A mentős  (2020)

(6)

dráma | thriller

Netflix

Angel mentőszolgálatosként dolgozik. Egy tragikus balesetet követően az élete lejtmenetbe kerül, és egyre gyanakvóbb lesz az élettársával szemben.   több»

A hippokratészi eskü egyértelműen kimondja, hogy "ne árts", de Ángel Hernández (Mario Casas) mentőorvos két ujját a háta mögött keresztbe téve tehette le. Nemtörődöm és vitathatóan szociopata, valójában meglopja a gondjaira bízott embereket, amíg azok cselekvőképtelenek, és készpénzért eladja az értékeiket. És a neve ellenére Ángel nem sokkal kedvesebb a barátnőjével, Vane-nel (Déborah François) sem. Ők ketten gyermeket szeretnének, annak ellenére, hogy Ángelnek irányító és birtokló hajlamai vannak. Egy nap a mentősből beteg lesz, amikor egy mentőautó (amelyet Ángel kollégája, Ricardo (Guillermo Pfening) vezet) balesetet szenved, és Ángel deréktól lefelé lebénul. Új fogyatékossága tovább terheli a Vane-nel való kapcsolatát, és - meggyőződve arról, hogy a nő megcsalja - kémszoftvereket telepít a nő telefonjára. Amikor Vane rájön, mit tett, úgy dönt, hogy végleg elhagyja Ángel-t. De ezen a ponton már mindannyian sejthetjük, hogy ez hogyan fog végződni...
#8

78 Az otthonom  (2020)

(5)

dráma | thriller

Netflix

Javier elveszíti a munkáját, majd a felesége is elhagyja, így kénytelen eladni a házat, amiben a családjával élt. A személyes csapások hatására labilissá válik, és figyelni... több»

Hogy manapság az emberek milyen messzire mennek egy szép lakásért... Javier Muñoz (Javier Gutiérrez) esetében egyenesen rémisztő. Az egykor nagymenő reklámszakember, most munkanélküli, Javier még egy fizetetlen gyakornoki állást sem tud szerezni. Kénytelen elhagyni lenyűgöző, gazdag lakhelyét feleségével, Margával (Ruth Díaz) és fiával, Danival (Cristian Muñoz), és egy szűk albérletbe költözni Barcelona szegényebb részén. Marga azzal a megjegyzéssel próbálja enyhíteni a csapást: "Ezek csak falak, Javier. Ennyi." De Javier nem tudja elengedni a régi lakását (vagy a vele járó életstílust és társadalmi státuszt). Miután felfedez egy pótkulcskészletet a kocsijában, visszatér a lakásba, ellop néhány kukoricapelyhet, kimegy a fürdőszobába, és meglátja a most ott élő család fényképeit - az üzletember Tomás (Mario Casas) a feleségével, Larával (Bruna Cusí) és a lányukkal, Mónicával (Iris Vallés). Javier az új lakók megszállottjává válik, és ami zaklatásnak indul, az hamar átcsap ármánykodásba. Bármit - bármit - megtesz, hogy visszakapja "az ő" otthonát.
#7

55 A pók feje  (2022)

(18) (2)

akció | dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

A közeljövőben elítéltek jelentkezhetnek orvosi kísérletekre mint tesztalanyok, hogy lerövidítsék letöltendő éveiket. Egy közülük olyan gyógyszert kap, ami a szerelemhez... több»

Ha már a drogoknál tartunk, a Spiderhead a rabok, Jeff (Miles Teller) és Lizzy (Jurnee Smollett) történetét meséli el, akik úgy akarják csökkenteni büntetésüket, hogy önként jelentkeznek különböző hangulat- és tudatmódosító vegyszerek tesztalanyainak egy puccos-csicsás fegyházban. A raboknak saját szobájuk van, és szabadon, őrök felügyelete nélkül kószálhatnak, amíg megjelennek a napi tesztfutamokon a drogokkal. Ezeket a szimpatikus Steve Abnesti (Chris Hemsworth) és kötelességtudó asszisztense, Mark (Mark Paguio) végzi. De oh ho ho, az ilyen helyeken soha semmi sem az, aminek látszik, és Jeff és Lizzy hamarosan rájönnek, hogy valami sokkal baljósabbat fejlesztenek itt, mint egy "szerelmi drog". George Saunders disztópikus novellája alapján készült, amely egykor a The New Yorkerben jelent meg, és az elejétől a végéig függővé tesz.
#6

68 Luther: A lemenő nap  (2023)

(10) (2)

dráma | krimi | misztikus

Netflix

John Luther ez alkalommal egy filmben tér vissza nyomozói munkájához, viszont egyelőre börtönben ül, miközben Londont egy sorozatgyilkos tartja rettegésben. A gyilkos már egyszer... több»

Idris Elba John Lutherje és a klasszikus tweedkabátja visszatér, és a székedhez szegez, miközben egy szadista sorozatgyilkos nyomába ered. A díjnyertes sorozat újragondolásában, amelyet Neil Cross, a Luther alkotója és Jamie Payne rendező készített, Luther börtönben találja magát, mivel évek óta az igazságszolgáltatás érdekében megszegi a szabályokat - egészen addig, amíg ki nem szökik, hogy megoldhassa egy megoldatlan gyilkosság ügyét. Így kezdődik a nyomozó és az őt gúnyoló kibergyilkos (akit a fantasztikusan hátborzongató Andy Serkis alakít) közötti csavaros macska-egér játék. A filmben ismerős arcok (például Dermot Crowley Luther egykori főnökét és barátját, Martin Schenk nyomozó főfelügyelőt alakítja) és új sztárok (köztük Cynthia Erivo Odette Raine főfelügyelőt) is feltűnnek, valamint olyan akciódús jelenetek, amelyek még a legtapasztaltabb krimirajongókat is meglepik. 
#5

39 Az elfogás  (2022)

(16) (3)

akció | dráma | thriller

Netflix

A hadsereg egyik tisztjének sokéves taktikai kiképzését és katonai szakértelmét kell bevetnie, amikor egy összehangolt támadás fenyegeti a távoli rakétaelhárító állomást,... több»

Semmi sem teremt olyan feszültséget, mint a nukleáris fegyverek. Terroristák atomfegyvereket loptak Oroszországtól, és elfoglalták az Egyesült Államok egyik elfogó rakétaindító állomását Alaszkában. Miután feljelentést tesz szexuális visszaélés miatt, és emiatt még több zaklatás áldozatává válik katonai társai részéről, JJ Collins (Elsa Pataky), a hadsereg századosát a Csendes-óceán közepére, az egyetlen másik amerikai elfogórakéta-indítóhelyre helyezik át. A parancsnoki központban dolgozik Marshall alezredes (Rhys Muldoon), Beaver Baker (Aaron Glenane) és Rahul Shah tizedes (Mayen Mehta) mellett, és Collins ott van, amikor az állomásra beszivárog az ex-katonai hírszerzés katonája, Alexander Kessel (Luke Bracey) és rosszfiúk csoportja. Egy kiáltványt hoznak magukkal, amit online streamelnek az USA kudarcairól, és utasítást adnak az Alaszkában lévő többi rosszfiúnak, hogy azonnal indítsák el a lefoglalt robbanófejeket. Collinsnak, mint országa utolsó védelmi vonalának, más, kitalálható tervei vannak. Pataky valódi férje, Chris Hemsworth is feltűnik a filmben, ha ez az a fajta dolog, ami megdobogtatja a szívedet.
#4

dráma | horror | kaland | misztikus | thriller

A film története szerint egy farkasvadász egy eltűnt gyermek nyomára bukkan Alaszka vadonjában. több»

Russell Core (Jeffrey Wright) író/farkasszakértő, akit három kisgyerek eltűnésének kivizsgálására hívnak az alaszkai Keelut fiktív városába. Ahogy azt Core megbízóleveléből már sejteni lehetett, Medora Slone (Riley Keough) meg van győződve arról, hogy farkasok a felelősek 6 éves fia, Bailey elrablásáért. Eközben Medora férje, Vernon (Alexander Skarsgård) a tengerentúlon, Irakban szolgál, amíg egy sérülés és Bailey eltűnése haza nem hozza. A rendőrség Donald Marium rendőrfőnök (James Badge Dale) vezetésével és a bennszülött falubeliek, mint Vernon barátja, Cheeon (Julian Black Antelope), bekapcsolódnak a keresésbe, és kialakítják saját véleményüket arról, hogy mi történik kis közösségükben. Ahogy ez a hátborzongató történet kibontakozik, egyre nehezebb megítélni, ki képes a vadabb viselkedésre - az állatok vagy az emberek.
#3

78 Megrepedve  (2019)

(18) (1)

thriller

Netflix

Egy házaspár megáll egy benzinkúton tankolni, ahol egy baleset folytán eltörik a hatéves lányuk karja. A pár azonnal kórházba viszi a gyermeket, ekkor azonban még nem is sejtik,... több»

Ray Monroe (Sam Worthington) és felesége, Joanne (Lily Rabe) hazafelé tartva vitatkoznak, amikor lányuk, Peri (Lucy Capri) a hátsó ülésről megzavarja őket, mert mosdószünetre és új elemekre van szüksége a zenelejátszójába. A család megáll egy benzinkútnál, és amíg a szülei figyelmét elterelik, Peri egy elhagyatott építkezéshez téved, ahol egy nagy gödör van szabadon. Hirtelen egy kóbor kutya bukkan fel, és megtámadja a lányt. Ray ekkorra már megtalálta a lányát, de amikor egy kővel próbálja elijeszteni a kutyát, Peri hanyatt esik a gödörbe. Megpróbálja felkapni Perit, de Ray is beleesik, és beveri a fejét. Amikor magához tér, úgy dönt, hogy elviszi Perit, hogy kivizsgálják egy kórházban, amely mellett néhány mérfölddel ezelőtt elhaladtak. Dr. Berthram (Stephen Tobolowsky) úgy dönt, hogy Perinek CT-vizsgálatra van szüksége, és leküldi anyát és lányát a műtétre, míg Rayt arra kérik, hogy maradjon a váróteremben, ahol hamarosan elalszik. Amikor Ray felébred, nemcsak, hogy a családja még mindig nem tért vissza, de a kórházban sincs róluk adat. Egyáltalán. Soha.  
#2

72 Forgotten  (2017)

(1)

misztikus | thriller

Netflix

Jin-Seok új házba költözik apával, anyjával és idősebb testvérével, Yoo-Seokkal. A fiú hiperérzékeny, ám a gyógyszerezésének köszönhetően normális életet élhet.... több»

Történetünk azzal kezdődik, hogy Jin-seok (Kang Ha-neul) egy rémálomból ébred az autóban, amikor szüleivel és idősebb testvérével, Yoo-seokkal (Kim Moo-yeol) új otthonába tart. Az új házban Jinnek újabb rémálmai vannak, és furcsa zajokat hall egy olyan szobából, ahová nem léphet be. Aztán egy esős éjszakán látja, hogy Yoo-t elrabolja egy fekete furgonban ülő férfibanda - csak hogy 19 nappal később visszatérjen, és ne emlékezzen a történtekre. Nem sokkal később Jin észreveszi, hogy a bátyja furcsán viselkedik, sántít és az éjszaka közepén kimegy. De amikor Jin szembesíti őt ezzel, Yoo azt állítja, hogy Jin biztosan hallucinált, mert elfelejtette bevenni a gyógyszereit. Jin ugyanis pszichiátriai gyógyszereket szed, és ezen a ponton már kezdünk kételkedni a narrátori megbízhatóságában. Mégis, nem tudunk nem megdöbbenni minden egyes fordulattól, amit ez a történet vesz, és aminek eredményeképpen egy olyan filmet kapunk, ami nem lesz egyhamar... nos, tudod.
#1

80 Madarak a dobozban  (2018)

(36) (3)

dráma | horror | sci-fi

Netflix

Egy nőnek és két gyermekének egy veszélyekkel teli világban kell két nap alatt biztonságos helyre jutnia - bekötött szemmel.  több»

Amikor valaki azt mondja neked, hogy "Ne nézz oda", szinte lehetetlenné válik a késztetés leküzdése. De ebben a filmben ez élet-halál kérdése. A 2014-es, azonos című regény alapján készült 2018-as film Malorie Hayes (Sandra Bullock) túlélési útját követi. A világot elárasztják a láthatatlan entitások, amelyek öngyilkosságra késztetnek mindenkit, aki rájuk néz. Malorie-val akkor találkozunk, amikor két gyereket (Vivien Lyra Blair és Julian Edwards) arra tanít, hogy bekötött szemmel ússzanak le egy folyón, de aztán gyorsan visszaugrunk öt évet a terhes Malorie-hoz és az őt meglátogató nővéréhez (Sarah Paulson). Egy híradó arra figyelmeztet, hogy megmagyarázhatatlan tömeges öngyilkosságok terjednek, és a dolgok, khm, nem állnak jól. Miközben Malorie az életéért küzd, barátokkal és ellenségekkel találkozik - köztük Tommal (Trevante Rhodes), Olympiával (Danielle Macdonald), Greggel (BD Wong), Douglasszel (John Malkovich), Lucynak (Rosa Salazar) és Felixszel (Machine Gun Kelly). És bár egyiküknek sem szabadna kinyitnia a szemét a szörnyek jelenlétében, nem fogsz tudni félrenézni.