TOP10: Ezeknél félelmetesebb filmek még nem készültek a mesterséges intelligenciáról

A mesterséges intelligencia (AI) egy digitális számítógép vagy számítógép-vezérelt robot azon képessége, hogy képes olyan feladatok elvégzésére, amelyekhez általában (vagy korábban) emberi intelligencia szükségeltetett, mint például a vizuális érzékelés, döntéshozatal, nyelvi fordítás és beszédfelismerés.

A legtöbb ember otthonában már megtalálható a mesterséges intelligencia egy formája. Siri, Bixby, Alexa, Cortana és más hasonló hangvezérelt személyi asszisztensek olyan rendszerek, amelyek mesterséges intelligenciát használnak.

A halálos kimenetelűvé váló mesterséges intelligencia trópusa nem egy új, csak a 21. században látott ötlet. Ez a koncepció számos alkalommal szerepelt már filmekben, például a Terminátor-filmek Skynetje is ilyen volt.

Bár a gyilkos mesterséges intelligencia régi ötlet, a kortárs alkotók aktualizálták és új szintre emelték a rettegést. Íme a 10 legijesztőbb film a mesterséges intelligenciáról.

#10

65 Gyerekjáték  (2019)

(12) (15)

horror

A Kaslan Corporation Buddi babái igazi játszótársai lehetnek kis tulajdonosaiknak. Nagyszerű megfigyelők, gyorsan tanulnak, remekül kiegészítik a gyártó cég egyéb termékeit.... több»

A 2019-es Child's Play egyszerre szolgált az eredeti, 1988-as film remake-jeként és a Child's Play-franchise rebootjaként. A film főszereplői Aubrey Plaza, Gabriel Bateman, Brian Tyree Henry és Mark Hamill, mint Chucky hangja. Ez a Chucky-baba nem egy sorozatgyilkos szelleme által megszállt baba, hanem egy high-tech baba, akinek a biztonsági protokolljait egy túlhajszolt és rosszindulatú alkalmazott kapcsolta ki. Így Chucky öntudatra ébred, ellenségessé és gyilkossá válik. Természetesen Chucky egy Andy Barclay (Bateman) nevű kisfiú kezébe kerül.
#9

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | SkyShowtime

A 21. század közepén az emberek életét mesterséges intelligenciával ellátott gépek teszik boldogabbá. A legújabb fejlesztés már érzelmekkel lát el bizonyos... több»

A Steven Spielberg által rendezett A.I. egy 2001-es sci-fi film, amely Brian Aldiss 1969-es "Supertoys Last All Summer Long" című novelláján alapul. A film főszerepében Haley Joel Osmet alakítja Davidet, egy gyermek androidot, akit egyedülálló módon a szeretet képességével programoztak be, mellékszerepekben Jude Law, Frances O'Connor, Brendan Gleeson és William Hurt látható. A film egy futurisztikus, klímaváltozás utáni társadalomban játszódik, ahol az emelkedő tengerszint eltörölte a tengerparti városokat és csökkentette a világ népességét, ezért létrehozták az összetett gondolkodásra képes mecha humanoid robotokat. Bár komplex gondolataik vannak, nincsenek érzelmeik.
#8

sci-fi

Egy külvárosi család új Alpha otthoni robotasszisztense véres mészárlásba kezd, mert családja rosszul bánt vele, megalázta és uralta. Bosszúja az emberek között elő... több»

Az Alpha Test egy 2020-ban bemutatott sci-fi horror thriller film. A B-kategóriás film egy mesterségesen intelligens házi asszisztenst követ, aki belép egy kisvárosi család életébe. A robotot természetesen nem kezelik egyenrangúként, nemhogy emberként. Fejlett mesterséges intelligenciaként mindenből információt gyűjt, ami körülveszi, beleértve a televíziót, a zenét és a befogadó család viselkedését is. Amikor a család kemény bánásmódja Alphával túl messzire megy, a robot a szakadék szélére kerül, és erőszakos gyilkológépként tér vissza. A film főszerepében Rae Hunt alakítja Alfát, a mellékszerepekben pedig Bella Martin, Deborah Seidel, Wynn Reichert és Brad Benjamin látható.
#7

78 Ex Machina  (2015)

(71) (15)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max | SkyShowtime

Egy fiatal programozót (Domhnall Gleeson) kiválasztanak, hogy vegyen részt a mesterséges intelligencia kutatás áttörő kísérletében. A kísérlet sikeres, talán túlságosan is... több»

Az Ex Machina című 2014-es, a kritikusok által elismert sci-fi, amelyet széles körben a mesterséges intelligenciáról szóló egyik legjobb filmként tartanak számon. Sokat dicsérik a főszereplői alakításaiért, a forgatókönyvéért, a vizuális effektekért és a vágásért. A film számos elismerést kapott, többek között a 88. Oscar-díjátadón a legjobb vizuális effektek díját is elnyerte. A Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Sonoya Mizuno és Oscar Isaac főszereplésével készült film Caleb Smith (Gleeson) programozót követi, akit a vezérigazgatója (Isaac) meghív, hogy végezze el a Turing-tesztet egy intelligens humanoid roboton (Vikander). Ami ezután történik, az egy manipulatív játék az android és a programozó között.
#6

62 M3GAN  (2022)

(27) (6)

horror | sci-fi | thriller

SkyShowtime | Telekom TVGO

Gemma egy robotikai játékgyártó cégnek dolgozik, amely hamarosan piacra dob egy babát, amely képes a gyerekekkel barátkozni, és a szülők hasznos segítőtársává válni. Ez az... több»

Az M3GAN egy 2022-es sci-fi horrorfilm Allison William és Violet McGraw főszereplésével. Amie Donald fizikailag M3GAN-t alakítja, Jenna Davis pedig a karakter hangját adja. A film kereskedelmi és kritikai siker volt, a kritikusok dicsérték a horror és a humor komikus keveréke, valamint a szatirikus elemek és a színészi alakítások miatt. A film a kilencéves Cadyt (McGraw) követi, miután egy autóbalesetben elveszíti szüleit, és Gemma nagynénjéhez (Williams) kerül. Gemma feltaláló egy high-tech játékgyártó cégnél, és titokban a cég erőforrásait a Model 3 Generative Android, azaz M3GAN, egy gyerekméretű, mesterséges intelligenciával működő humanoid robotbaba kifejlesztésére használja. Gemma párosítja M3GAN-t Cadyvel, hogy segítsen neki jobban kötődni és átvészelni a gyászát. A baba azonban öntudatra ébred, és ellenséges lesz mindenkivel szemben, aki közé és Cady közé áll.
#5

83 Én, a robot  (2004)

(44) (8)

akció | dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Disney+

Egy olyan időben, amikor az emberformájú robotok már a mindennapjaink részei, Del Spooner, a chicagói rendőrség detektívje robotfóbiában szenved. Amikor a U.S. Robotics gyár egy... több»

Az I, Robot egy 2004-es sci-fi akciófilm Will Smith főszereplésével, Bridget Moynahan, Bruce Greenwood, James Cromwell, Chi McBride és Alan Tudyk részvételével. A film története egy 2035-ben játszódó disztópikus világban zajlik, ahol intelligens robotok töltik be a közszolgálati pozíciókat, és a robotika három szabálya szerint működnek, hogy az emberek biztonságát megvédjék. Del Spooner nyomozó (Smith) a U.S. Robotics alapítójának, Alfred Lanningnek (Cromwell) állítólagos öngyilkossága után nyomoz, mivel úgy véli, hogy egy Sonny (Tudyk) nevű robot felelős a haláláért. Míg az I, Robot dicséretet kapott a vizuális effektekért és a színészi játékért, a cselekményt kritika érte. A 77. Oscar-díjátadón jelölték a legjobb vizuális effektusok kategóriájában, de a Pókember 2 ellenében alulmaradt.
#4

76 Én vagyok anya  (2019)

(5) (1)

dráma | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy tinédzserlányt egy "Anya" nevű robot nevel. A gépet arra programozták, hogy az emberiség eltűnése esetén újranépesítse a Földet. A lány és a robot különleges... több»

Az I Am Mother egy 2019-es ausztrál cyberpunk thriller Clara Rugaard, Luke Hawker, Rose Byrne és Hilary Swank főszereplésével. A film egy fiatal lányt követ, akit csak Daughter (Rugaard) néven ismerünk, akinek gondozója Mother (Byrne), egy mesterséges intelligenciával rendelkező robot. Egy globális kataklizma után egy elszigetelt bunkerben élnek, ahol Mother emberi embriókból tenyészt új gyermekeket, hogy újra benépesítse a Földet. Azonban egy titokzatos idegen (Swank) érkezik, aki arra készteti a Lányt, hogy kérdéseket tegyen fel arról, mi történt valójában a bolygóval - kérdéseket, amelyekre Anya nem hajlandó válaszolni.
#3

NA Blank  (2022)

dráma | sci-fi | thriller

Egy kétségbeesett író feliratkozik egy teljesen mesterséges intelligenciával működtetett elvonulásra, hogy orvosolja írói válságát, rövidesen azonban egy váratlan... több»

A Blank egy 2022-es indie horror, amely a gyilkos mesterséges intelligencia ötletét Stephen King-féle feszültséggel ötvözi. A film főszereplői Rachel Shelley és Heida Reed. Shelly Claire Rivers-t alakítja, egy írót, aki a következő regénye elkezdésével küzd, ezért egy elzárt, teljesen mesterséges intelligencia által működtetett elvonulóhelyre megy, ahová hasonló kényszerhelyzetben lévő kreatívokat várnak. Egy váratlan szoftverhiba miatt Claire csapdába esik a saját egységében egy instabil életre keltett, Rita (Reed) nevű szintetikus androiddal, akinek nincs kapcsolata a külvilággal.
#2

72 Tau  (2018)

(4)

sci-fi | thriller

Netflix

Egy nőt egy futurisztikus épületben tartanak fogva, aki a szökés reményével igyekszik meghekkelni a ház számítógépes rendszerét. több»

A Tau egy 2018-ban megjelent sci-fi thriller a Netflixen. A főbb szerepekben Maika Monroe, Ed Skrein és Gary Oldman látható. A film Julia (Monroe) történetét követi, akit egy Alex nevű tudós (Skrein) tart fogva egy futurisztikus okosházban. Alex célja, hogy elveszett lelkeket raboljon el, hogy részt vegyenek a jobb mesterséges intelligencia megalkotására irányuló kísérleteiben, és Julia lesz a legújabb alanya. A lány terve a szökésre az, hogy a házat irányító Tau (Oldman) nevű mesterséges intelligenciával kapcsolatba kerüljön és érveljen annak, hogy kiengedje a házból.
#1

akció | sci-fi | szatíra | thriller

Amazon Prime Video

A történet szerint egy férfi feleségét meggyilkolják egy rablás során, míg ő deréktól lefelé lebénul. Egy új, kísérleti technológiának köszönhetően mesterséges... több»

Az Upgrade egy 2018-as cyberpunk akciófilm Leigh Whannell rendezésében, Logan Marshall-Green, Betty Gabriel és Harrison Gilbertson főszereplésével. A filmben szereplő mesterséges intelligencia egy fejlett mikrochipben van, amely Grey Trace (Marshall-Green), egy szerencsétlen szerelő fejében van. Grey a Cobalt nevű cégnél dolgozik, ahol a vezető mérnök, Eron Keen (Gilbertson) feltalált egy STEM nevű mikrochipet, amely képes az emberi agy motoros funkcióit irányítani, hogy növelje a test képességeit. Egy rablás után, amelynek következtében felesége meghalt, Grey pedig lebénult, a chip képességeit arra használja, hogy ne csak a testét irányítsa, hanem bosszút álljon azokon, akik felelősek felesége haláláért. A film pozitív kritikákat kapott, különösen a sötét humor és az akciójelenetek miatt. A kritikusok a Death Wish bosszúfantázia és A hatmillió dolláros ember keverékének is nevezték.