Nincs semmiféle ellentmondás, ott hibás a meglátásod, h a 3D moziban is bukott, és érdektelenségbe fulladt. Erre megvannak a pontos statisztikák, amik ha jól rémlik amcsiból indultak. A tévéknél már a komoly tévés 3D sport események sem érdekelték az embereket. Aztán a mozik esetén elkezdték számolgatni, h már a meséknél is a 2D-s nézték többen. Pedig eredendően a mesék nagyon meghatározó alapkövek voltak a 3D-nél, hisz elsődleges célcsoportnak szólt. Az Avatar a 3D úttörőjeként vonult be a filmtörténelembe. A közepes történeten egyértelműen a 3D lökött egy hatalmast, ami felértékelte Pandorát. Így a film összeforrt a 3D-vel a közönség számára, ettől függetlenül a második rész sem tudta újra népszerűvé tenni, beindítani a 3D-t, ahogy ez a rész sem fogja. Ha valaki IMAX-be akarja megnézni nem is tudom van-e 2D-s választási lehetősége, sztem nincs. Tehát így nyilván nem fogod tudni megítélni, h a 3D mennyire menő amúgy. A fentiek fényében semennyire, amit látsz az kifejezetten az Avatarnak szól, de ebből felesleges messze menő következtetést levonni. A 3D kipurcant, ez a tény, a tömegeket nem érdekli rendszeresen. A filmkészítőknek meg nem hoz több bevételt, hisz nem fordítanak hátat az emberek a vászonnak ha 2D-ben kell megnézni bármit is. Ellenben akik nem bírják a 3D-t azok viszont igen. Semmiféle pénzt nem buknak a stúdiók ha nem babrálnak vele, csak nyerhetnek, egyrészt a ráfordítást, még ha konvertálásról van szó akkor is. Nem még ha real-ben pörögne 3D-ben ami költséges, de több nézőt nem vonz. Pontosan kiszámolták ők ezt, mielőtt elengedték a technológia kezét.
Először is induljunk ki abból, hogy neked nincs otthon 3D tévéd. Másodszor sok embernek van még otthon 3D tévéje, DE nem tudnak hozzá tartalmat szerezni, így sz@rt sem érnek vele, én is egy ilyen embertől vettem, mert megvette, de SOHA nem nézett rajta 3D tartalmat, de amikor vittem egy 3D filmet amivel leteszteltem a cuccot akkor meg ledöbbent, hogy milyen tévéje van/volt. Szóval a 3D ezért bukott meg: nem volt mit nézni az átlagtévézőnek, ennyi. Bárki, aki nálam megnéz egy filmet, nagy élmény neki - Dűne, Prometheus, Avatar, Mentőexpedíció, stb, - vagyis amikor a 3D látható, akkor azt nem meglepő módon élvezik az emberek. Ki nem élvezi? Aki azt sem tudja, miről beszél, aki csak gagyi, homályos, életlen vetítős mozikban látott 3D-t, aki 3D-vak - ilyen is van, egyszerűen nem érzi a teret, mert vizualizációs adottságai nem túl fejlettek, a sz@rszeműknek, akik eleve vakegerek, szóval a problémásoknak nem jön be a 3D, mert miféle hátrány lehet az, hogy egy technológia teret tágít a szemlélőnek? Nem olyan nyomorult sz@rok alapján kell megítélni egy technológiát, mint amivel parasztvakítanak a sima "3D" mozik, mert amit ott előadnak, az egy vicc, tegnap láttam, és nem tudtam, sírjak vagy nevessek, hogy mit neveznek az átlagmozik 3D-vetítésnek...
Azt hiszem, elég rossz helyen kopogtatsz ezzel az általad szigorúan a saját érzelmeid által vezérelt, kissé túlfűtött reakcióval. Ami azon felül, h te felállítottál magadban egy teóriát, és a szomszédoknak, meg pár havernak élményt szereztél, semmi köze a valósághoz és a világ megítéléséhez. Az látszik, h te szereted, ezzel gond nincs, csak kevesen szeretik, pláne ahhoz, h rentábilis üzletet lehessen rá építeni. Ha vennéd a fáradtságot, és rákutatnál kicsit, rájönnél a valóságra, amit nagy vonalakban én is felvázoltam számodra. Az emberek többségének nem tetszik, és nem azért, mert csak homályos képet láttak életükben. Terhes a szemüveg, és igen, vannak olyanok, akik nem igazán látják, és élik meg hűű de nagy élményként a mű térérzetet. Ráadásnak az egyik legnagyobb gond mindig is a hátsó tér megjelenítésével volt. Sokszor jellegtelen, tompa, ami nem pont az orrod előtt van vagy zajlik. A kezdeti újdonság varázsa elkopott, pár év múlva már nem érdekelte az embereket, sem a gyerekeket. Ezt látta a technikai háttér, ezért kihátrált belőle. Ugyanúgy járt, ahogy a hajlított képernyő, mekkorát ment? Szomszéd parasztvakításnak zseniális volt, ma meg már sehol nincs. Teljesen fordítva gondolkozol, nem a műsoranyag hiányzik, hanem elsőnek az emberek érdeklődése hiányzott, aztán jött, h nem gyártottak tovább tartalmat. Ok és okozat. A szórakoztatóipar pénz alapú, ha a vevők szánnak rá pénzt, megy a végtelenségig, ha nem, akkor megdöglik, ilyen egyszerű. Ezen nem változtat, h van egy pindur keménymag, aki szereti az adott dolgot. A bakelitet is sokan szerették, mégis eltűnt, pedig valóban remek a hangzása. Igaz, kell hozzá egy komoly lánc. De nem a pár szerelmes irányítja a piacot, hanem a tömegigény. Elég mélyen vagyok a mozihobbiban, és a 3D-vel találkoztam a Universal stúdió Terminátor-attrakciójától az itthoni projektorok, tévék csúcsáig elég sokszor. A képméret iránti igényem kissé túlmutat a tévéken. Ha jól rémlik, 3-4 db 3D-képes projektorom volt, és nem keveset láttam komoly 10 milliós tételig akkoriban pl. Sim2 és tsa. Végignéztem a bukdácsolást a kezdetektől, amikor még a szemüvegek frissítése pl. kevés volt, akár tévé, akár projektoroknál. Természetesen az aktív szemüvegekről beszélek, és nem az LG passzívról. Szóval láttam már életemben párféle 3D képet, a legmagasabb minőségtől a kevésbé jóig is. Kódolva volt a bukása, a kezdeti hájp, újdonság elmúlt, sokaknak volt fejfájása, nem élte, nyomott a szemüveg, képminőség stb. Sokan jobban kedvelik a pengeéles, teljes tartományú 2D képet, mint a korlátozott 3D-t, ami ráadásnak számomra továbbra is mű és távol áll attól az érzékeléstől, amit a hétköznapi életben látunk, tapasztalunk. Egy darabig hitegették az embereket a szemüveg nélküli 3D-vel, talán az segített volna a túlélésben. Ez ma már csak technikai történelem. Már a 3D páréves fénykorában is sok volt a konvertált anyag, később egyre több lett. Nehéz kamerák, macerás használni, drága valós 3D-ben forgatni csomó kihívással.
Szia! Nem akarok beleszólni, de... A bakelit nem tűnt el, sőt! Másodvirágzását éli... Jómagam is beszereztem egy minőségi lejátszót pár éve, és mondhatom, kolosszális... Látványnak sem utolsó...
És le is írtam, hogy van, de a tömegpiacot nem a pár szerelmes irányítja. A kazettának és még a VHS-nek is vannak szerelmesei, de ettől még nem jön vissza soha többé. A 3D-be is beleszerettek páran, de attól még nem jön vissza, hogy ők keseregnek. Én szeretném, ha a filmekből eltűnne a rengeteg CGI, és mindent makketeznének, díszleteket építenének, remek lenne, ha újra valós körülmények között forgatnának a színészek, és nem zöld háttér előtt bohóckodnának a meleg stúdióban. Hiába, a tömegigénynek nem kell, szűk réteget képviselek, ez van.
Jómagam is a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek filmjeit szeretem, ahol még minden eredeti, és igazi volt... Ma elég egy számítógép, és az AI megírja a forgatókönyvet! 10-15 év, és színészek sem lesznek! Sajnos effelé tendálunk. Szép napot!
Rendben, te nézegesd a 2D-det, mi meg remekül szórakozunk a 3D-vel. Ez legyen a végszó, számomra itt vége a traccspartinak...
Először egy fura ellentmondásra hívnám fel a figyelmet: ugye a 3D tévézés az állítólagos érdektelenség miatt halt hamvába, meg is szűnt az efféle tévék gyártása - nekem van, imádom - ugyanakkor ha moziról van szó, özönlenek rá az emberek. Szóval hogy is van ez, otthon nem kell, moziban imádás van?? Na, mindegy... maga a film egyébként nem IMAX moziban nézve nem túl ütős 3D-t nyújt, sokszor kellett hinnem benne, mint látnom a térhatást. Az emelt képkockaszám vegyes hatást kelt, nem mindig válik az élmény javára, olykor kifejezetten híradós jellege van. Amúgy maga a film végülis nem olyan rossz, bár a sablon ugyanaz mind a három részben, meglepő újdonságképpen most bejött a képbe egy agresszív elem is, ami ellentmond az eddigi felállásnak. Ami bosszantó, hogy egy több mint 3 órás filmet hogyan van merszük egyben leadni! A közönségnek már minden baja volt, lekerültek a cipők, dülöngélés jobbra-balra, aki már nem bírta, kiment film közben! Ennyit ültetni egy seggel arcátlanság, mi több, egészségkárosító is, akár trombózis is lehet az alsó lábszárban. Régi időkben ez úgy ment, hogy a hosszú mozifilm kétrészes volt, rövid szünettel, hogy visszatérjen az emberbe az élet, ez miért gond most?? Eleve még a bevételnek is jót tenne, mert a nyomorult reklámok alatt sokan már meg is ették, amit behoztak elvileg a filmre, így szünetben feltankolhatnak, aki szeretne.