Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
85

A faun labirintusa (2006)

El laberinto del fauno
Filmadatlap
 
27
Szereplők
56
Vélemények
12
Képek
4
Videók
 
Csillagpor   2019. 03. 27.

legújabb vélemény

Borzongás és fantázia

Igazán egyedi hangulata van ennek a Guillermo del Toro történetnek. Talán Tim Burtonéhez tudnám hasonlítani kicsit. Sötét, borongós, félelmetes és szomorú. Háborús időszakban játszódik. A gyermek a sötét valóságnak tűnő fantáziavilágába menekül, hogy fel tudja dolgozni a sok halált és szenvedést, ami körülveszi őt. Rendkívül lehangoló film, de a történet, látványvilág és a csodaszép zene miatt egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

 
ArpiHajdu és Réci   2018. 03. 02.

Nagyon komplex film

Még A víz érintése előtt beiktattam ezt a nagyon fontos elmaradásomat. Annak idején láttam del Torótól a Pokolfajzat első részét, illetve a Penge 2-t is, de valahogy azok nem maradtak meg, s nem is sokra emlékszem belőlük. Az az érzésem, hogy a mexikói direktor akkor tud igazán elemében lenni, amikor nem szorítják be egy popcornmozi adta keretek közé, hanem meg van a lehetősége arra nézve, hogy a saját kreativitását szabadon engedje, s akkor képes egy olyan alkotást letenni az asztalra, mint a Faun labirintusa. Vagyis: egy szép, keretbe foglalt mesét, de nem akármilyen fajtából, hanem egy olyat, amely ott egyensúlyozik a horror és a fantasy határán. Számomra bámulatos, ahogy a film milyen szépen összefonja a két síkon játszó történetszálat, s ahogy e két szál összhangban van egymással: ahogy a rideg valóságban rosszra fordulnak a dolgok, úgy a fantázia világában is hasonló megy végbe (mondatni: tökéletes párhuzamban vannak). A közös pontban pedig ott láthatjuk Ofeliát, az akkor még csak tizenhárom éves Ivana Baquero nagyszerű játékával, akinek nemcsak az igazi fasiszta (egyben újdonsült apjával) Vidal kapitánnyal kell szembenéznie, hanem teljesítenie kell a három próbát is (mint egy mesehősnek), amelyek persze egyre súlyosabbá válnak. De mindezek mellett kiemelendő, ahogy a film milyen szépen kontrasztba tudja állítani a felnőtt ember (élén Vidal kapitány) gonoszságát a gyermek... több»


 
indingo   2019. 01. 03.

A valóság, a világháború borzalma és a mese párhuzamba állítása. Érdemes megnézni főleg ha nyitottak vagyunk a misztériumokra.

 
dailyfilmsan   2017. 11. 17.

Érdekes egy film meg kell hagyni nem unalmas. elkápráztat mindig az a sejtelmes világ amit a rendező létrehoz a filmjeiben. Bár ez számomra kicsit mesének tűnt.

 
citizenfour99   2016. 03. 12.

Sokatmondó, kreatív történet. Megható, nekem tetszett.

 
Fahéjgolyó   2016. 10. 13.

Érdekes film, már az alaphelyzet sem megszokott, mivel valós történelmi helyzetet kever fantasy elemekkel. Többrétegű film, ezért elgondolkodtató. Kicsit hozza a spanyol filmekre jellemző őrületet, de aki fogékony az ilyen hangulatú filmekre, annak tetszeni fog.

 
harnas1207   2018. 12. 12.

Nagyon súlyos történet. Főleg mivel én elkönyveltem, hogy ez egy gyerekmese. Csak pislogtam a jelenetek láttán. Nagyszerű ötlet volt, a világháború eseményeibe bele csempészet fantasy sztori. A kislány megpróbáltatásai nagyon kegyetlenek.

Ivana Baquero
Ivana Baquero
Ivana Baquero
Ivana Baquero
Sergi López
Ivana Baquero

A film összbevétele 87 041 569 dollár volt (imdb.com).

 

Alfonso Cuarón mesterműnek nevezte az alkotást.

(HETEDIK )
 

A film költségvetése 14 millió dollár volt.

(HETEDIK )
 

A film büdzséjének hatszorosát hozta vissza.

(HETEDIK )
 

Guillermo del Toro egy interjúban elmesélte, hogy teljesen elbizonytalanodott mielőtt még kész lett volna a filmmel, ezért elhívta Alfonso Cuarónt egy hotelbe, hogy megmutassa neki a kész alkotását (del Toro ugyanis szentül meg volt győződve, hogy amit készített, az iszonyú rossz lett). Két órával később Cuarón kisírt szemekkel jelent meg del Toro előtt, s csak annyit mondott: "Mestermű".

(ArpiHajdu és Réci)
 

Pan, aki a film angol címében jelenik meg, nem római, hanem görög isten volt, de hasonlított faunhoz.

(Bogi87)
 

Faun utalás a római mitológiára.

(Bogi87)
 

Míg a magyar cím A faun labirintusa, addig az angol cím Pan's Labyrinth, azaz Pán labirintusa.

(Bogi87)
 

Guillermo del Toro egy személyben volt rendezője, producere és forgatókönyvírója.

(Bogi87)
 

A Rotten Tomatoes oldalán 95%-ot kapott 225 kritika alapján.

(Bogi87)
 

A filmet teljes egészében Spanyolországban forgatták le, 5 helyszínen.

(Bogi87)
 
Megtekintés: A megjelenésekor láttam a filmet és néhány hatásos erőszakos jeleneten kívül nem fogott meg a történet. Tíz évvel később sem lettem rajongója, azonban del Toro zsenije bőségesen átitatja a filmet. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.