Star Wars: Ez a rendező volt a tökéletes választás a Jabba-filmre, de semmivé lett a projektA kép forrása: starwars.com

Évekkel ezelőtt a Star Wars világ elkezdett spin offokkal bővülni...

...és eredetileg nem csak Han Solóról, Obi-Wan Kenobiról vagy épp fejvadász Boba Fettről készült volna film vagy sorozat, de a gengszterkirály Jabba, a Hutt kalandjait is meg akarták mutatni.

Időközben 2023-at írunk, és mint tudjuk, a tervek kicsit megváltoztak: A Solo: Egy Star Wars-történet után újabb spin-offok következnek, de már a Disney+-on és sorozat formában. De hol van a Jabba spin-off?! Még mindig nagyon hiányzik!

Pedig a borzalmas gengszterféregről szóló film egyszer már készülőben volt - méghozzá elég konkrétan. Évekkel ezelőtt A faun labirintusa rendezőjéről, Guillermo del Tororól azt pletykálták, hogy részt vesz a projektben. A Collidernek adott interjújában del Toro most megerősítette, hogy annak idején valóban dolgozott egy Jabbaról szóló Star Wars filmen:

"Megvolt Jabba, a Hutt felemelkedése és bukása, szóval szuper boldog voltam. Sok mindent csináltunk" - mesél utólag a projekten végzett munkájáról del Toro, amelyből végül nem lett semmi - "Nem az én tulajdonom, nem az én pénzem, és akkor ez csak egyike annak a 30 forgatókönyvnek, amely nem készül el. Néha ez elkeserít, néha nem"

Végül mégsem veszteségként könyveli el azokat a projekteket, amelyeket nem visznek tovább. Ilyenkor del Toro állítólag azt mondja a csapatának: "Jó gyakorlat, srácok. Jó gyakorlat. Nagyszerű világot teremtettünk. Nagyszerű dolgokat terveztünk. Tanultunk."

Guillermo del Toro a mindenféle szörnyek és a sötéten bizarr dolgok bevallott szerelmesének számít. Olyan filmjei, mint A faun labirintusa, a Hellboy/Pokolfajzat vagy A víz érintése mindig furcsa lényekről szólnak, amelyek iránt a rendező gyakran nagy szeretettel viseltetik - egy olyan kultikus idegen lény, mint Jabba pedig minden bizonnyal jó kezekben lett volna nála.

Sőt, majdnem tíz évvel ezelőtt del Toro interjúkban beszélt arról - akkor állítólag viccből -, hogy szívesen készítene egy Jabba, a Hutt spin-offot, A keresztapa alapján készült saga formájában, mert imádja a "Hutt-maffia" ötletét. Mint most kiderült, del Toro akkori érdeklődése egyáltalán nem volt tréfa - de sajnos végül nem lett belőle semmi.