Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
92%

Eredet (2010)

Inception
Filmadatlap
 
26
Szereplők
319
Vélemények
60
Képek
3
Videók

Érdekességek: Eredet (2010)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 825 532 764 dollár volt (imdb.com).

 

67 ember halt meg a filmben.

(Norbi)
 

A film költségvetése 160 millió dollár volt.

(Bob)
 

A Kiképzés című film óta ez az első Tom Berenger film, amit moziban is vetítettek.

(mamiéstöti2)
 

Cillian Murphy fejére harmadszor húzatott zsákot Christopher Nolan (két új Batman részben is).

(mamiéstöti2)
 

Tom Hardy a Spíler című filmben nyújtott játékával győzte meg Nolant.

(mamiéstöti2)
 

2010-ben a 4. legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)
 

A filmben a gravitációs változáskor az egész folyosó forgott, ez a mozgó díszlet 8 méter hosszú volt.

(Mavil)
 

A filmhez készítettek egy internetes előzmény-képregényt, valamint 2000 db, limitált kiadású Blu-Ray dvd-t, amit az álom-szerkezetet rejtő fém aktatáskában, egy szintén fém pörgettyű társaságában adtak ki.

(Mavil)
 

A film igazi kasszasiker volt, 160 millió dollárból készült el, és 825 milliónál is többet hozott a konyhára. Csak a reklámra 100 milliót költöttek el.

(Mavil)
 

Az alvó hősök zuhanásának jelenetét egy napig vették fel.

(Mavil)
 

A filmnek azt a jelenetét, amikor a hídról lezuhanó autó látható, hónapokon keresztül vették fel, és egy ágyúval lőtték a kocsit a vízbe.

(Mavil)
 

Christopher Nolannek ez volt az első munkája, melyben író, rendező és producer is volt egy személyben.

(Mavil)
 

Mivel Nolan már régóta szeretett volna együtt dolgozni DiCaprióval, ő volt az első, akit kiválasztottak a szerepre.

(Mavil)
 

Nolan még 2001-ben írt egy álomtolvajokról szóló forgatókönyvet, melyből egy horrorfilmet kívánt megalkotni. Később ezt átírta, de mivel nem volt elegendő pénz a forgatáshoz, más filmek rendezésébe fogott.

(Mavil)
 

Abban a jelenetben, melyben Cobb teszteli Ariadnét, a lány úgy nyeri el Cobb tetszését, hogy egy a minószi labirintushoz hasonló útvesztőt rajzol. A görög mitológia szerint Thészeusz Ariadné fonalának köszönhetően jutott ki a Minotaurosz barlangjából.

(kissjanos21)
 

Az Inception volt Christopher Nolan második, saját ötleten alapuló filmje. Az első az 1998-as A csapda.

(kissjanos21)
 

Mal szerepére Kate Winslet is jelölt volt, aki végül azért utasította el a szerepet, mert úgy érezte, nem tudott volna azonosulni a karakterrel.

(kissjanos21)
 

Arthur karakterét eredetileg Heath Ledger játszotta volna, a színész halála után végül Joseph Gordon-Levitté lett a szerep.

(kissjanos21)
 

A Warner Bros feltett szándéka volt, hogy a film megjelenjen 3D-ben is. Christopher Nolan azonban megvétózta az ötletet, mert úgy gondolta, hogy a 3D csak elvonta volna a nézők figyelmét a cselekményről.

(kissjanos21)
 

A repülőgépen látható szőke stewardess nem más, mint a rendező, Christopher Nolan unokahúga.

(kissjanos21)
 

Mivel a film különböző álombeli szinteken zajlik, a sugárzásakor több japán televíziós csatorna is egy kis számot használt a képernyő bal felső sarkában, hogy emlékeztesse a nézőket, melyik álombeli szinten zajlik a cselekmény.

(kissjanos21)
 

Ha egymás mellé rakjuk a főbb karakterek neveinek kezdőbetűit (Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal és Saito), akkor a dreams, azaz álmok szót teszik ki. Ha még hozzájuk vesszük a többi szereplő nevének kezdőbetűit is (Peter, Ariadne, Yusuf), akkor a teljes szöveg "dreams pay" lesz, vagyis "fizető álmok", ami a szereplők tevékenységére utal.

(kissjanos21)
 

Joseph Gordon-Levitt végezte (egy kivételével) az összes kaszkadőrmutatványt a forgó folyosós jelenetben.

(dittee)
 

A főszereplők nevei a filmben: Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal, Saito. Egyéb szereplők neve: Peter, Ariadne, Yusuf. Összeolvasva a kezdőbetűket: Dreams Pay, vagyis fizető almok.

(ZeroHero)
 

A film forgatásához billenő folyósokat és forgó, pörgő díszleteket építettek, amelyekben a színészeknek külön meg kellett tanulniuk a közlekedést, mozgást.

(Bizsu82)
 

2011-ben Oscar-díjat kapott legjobb vizuális effektusok kategóriában.

(Bizsu82)
 

Saito karakterét kifejezetten Ken Watanabe számára írták, mert bár a színész feltűnt a Batman: Kezdődik!-ben, a rendező szerint nem kapott elég játékidőt, és megérdemel egy hosszabb szerepet.

(SódóGA)
 

A Yusuf név a József arab megfelelője. József bibliai alak, aki megkapta az álomfejtés képességét.

(SódóGA)
 

Christopher Nolan szerint a 3. szintű álomban játszódó havas jelenetet egyik kedvenc filmje, az Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond-film ihlette.

(SódóGA)
 

Arthur szerepét eredetileg Heath Ledgernek szánta a rendező, Christopher Nolan, ám a színész váratlan halála miatt Joseph Gordon-Levitt kapta meg.

(SódóGA)
 

A film teljes hossza, azaz a 2 óra 28 perces játékidő utalás Edith Piaf Non, je ne regrette rien című számára, amely az első, eredeti felvételén 2 perc 28 másodpercig tartott.

(SódóGA)