Advertisement
Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
82

Észak-északnyugat (1959)

North by Northwest
Filmadatlap
 
26
Szereplők
10
Vélemények
21
Képek
2
Videók
Észak-északnyugat
 
Deku   2017. 08. 30.

legújabb vélemény

Könnyű ezt a filmet dicsérni. Mintha minden pillanata bearanyozná a perceimet amit vele töltök. A sztori, a színészek és még a zene is nagyon a helyén volt. Ritka csodás film.

 
Scramananga   2016. 10. 15.

Az első Hitchcock film, amit láttam, és nagyon tetszett. Mind a színészek, min a töréténet, de még a zene is nagyon jó. Történetében, izgalmas, lebilincselő, és Carry Grant a tökéletes szereplő a karakterhez. Még ma is el tudja kápráztatni a nézőket, mert érdekes. Ajánlani tudom mindenkinek, főleg, ha még egy Hitchcock filmet se látott. Érződik rajta, hogy nem mai, de ettől függetlenül tartalmas szórakozás.


 
Milanman   2015. 02. 10.

Alfred Hitchcock filmográfiája hemzseg a zseniálisnál zseniálisabb filmektől, noha Ő maga személyesen a 20. század másik nagy zsenijéhez Stanley Kubrickhoz hasonlóan nem nyert Oscar díjat. Az Észak-északnyugat a krimi műfajának egyik alapköve, fantasztikus jelenetekkel, színészekkel, egy csodálatos alkotó hibátlan mesterműve.

 
fancsi094   2015. 06. 15.

Hitchcock filmjei a mai napig átjárják az embert mikor nézi. Olyanok mint egy régi könyv, amit újra és újra szívesen a kezébe vesz az ember. Örök klasszikus.

 
Blindspot   2015. 10. 16.

Jobban jársz, ha meg se nézed. Igen a válaszodra a kérdés, olyan rossz lett, hogy jobb kihagyni. Kár taglalni a sztori pocsék a karakterek, amit játszanak szintén gyengusz így hát én ezt nem venném fel top listásnak.

Cary Grant
Cary Grant
Cary Grant
Cary Grant
Cary Grant
Eva Marie Saint
Cary Grant
Cary Grant
Eva Marie Saint
Cary Grant
Eva Marie Saint
Cary Grant
Adam Williams
Cary Grant
Cary Grant
Eva Marie Saint
Cary Grant
Eva Marie Saint
Cary Grant
Cary Grant
Eva Marie Saint
Cary Grant
Eva Marie Saint
Cary Grant
Eva Marie Saint
Eva Marie Saint
Cary Grant
James Mason

A film összbevétele 22 213 000 dollár volt (imdb.com).

 

Alfred Hitchcocknak az MGM-el is komoly vitája volt a film kapcsán, ugyanis a stúdió túl hosszúnak ítélte a 2 óra 16 perces műsoridőt. Hitchcock azonban nem volt hajlandó megcsonkítani a művét és a szerződése egyik záradékára hivatkozott, amely szerint a rendező dönt a film művészi kivitelezéséről, hosszáról és költségeiről is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Rushmore-hegyen való forgatás azért volt fontos Alfred Hitchcocknak, hogy érzékeltetni tudja, hogy az amerikai álom olykor amerikai rémálommá is válhat. Ez számos olyan szervnek szúrta is a szemét, amely a film jóváhagyásáért volt felelős. Még vissza is vonták a forgatási jogokat azzal az indokkal, hogy a történet nyilvánvaló megszentségtelenítés. Hitchcock végül mégis leforgathatta a híres jelenetét, de maketteket kellett alkalmaznia hozzá.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film eredeti címe Ember Lincoln orrán lett volna, utalva ezzel a Rushmore-hegyre, amelyen a filmet forgatták.

(ArpiHajdu és Réci)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.