Tom Hanks nem igazán híve a sportolásnak. Ám karakterének keresztül kell futnia szinte egész Amerikát. Forrest Gump futó jeleneteit többségében testvére, Jim Hanks játszotta el.
Winston Groom könyvében Forrest Gump (biztos az intelligenciájához illőnek vélte az író) egy lélektelen, cinikus jellemű személy. Nagyon is kiváló változtatás, hogy a filmben együttérző, és egy igazán szerethető ember. Az, hogy valaki nem ér el egy bizonyos intelligencia szintet, szerintem nem arányos azzal, hogy mekkora szíve van. Forrest Gump szíve pedig jólelkűen dobban. Nincsen benne rossz akarat, negatív szándék, helyette annál több jóindulat és megértő szeretet.
A filmet Winston Groom azonos című regénye alapján készítették. A könyvnek van második része is, Tom Hankst többször felkérték, hogy szerepeljen annak filmadaptációjában. Ő azonban magabiztos határozottsággal mindannyiszor nemet mondott – szerencsére. Indoka is volt. Szerinte a lehető legrosszabbat vinnék véghez egy folytatással, amit csak filmmel tenni lehet.
Amikor Forrest Gump beszédbe kezd azon a bizonyos háborúellenes, hippi rendezvényen, a mikrofon elnémul. Így csak a beszéd elejét és annak végét lehet hallani, mindegyik semmitmondó: "csak ennyit tudok mondani Vietnamról". Ezt akkor jó húzásnak találtam, illet a film átható szellemiségéhez. Azonban ez másképpen van a forgatókönyvben. Abban ott a teljes mondanivalója: "Néha, amikor az emberek elmennek Vietnamba, láb nélkül mennek haza anyukájukhoz. Néha egyáltalán nem mennek haza. Ez rossz dolog." Forrest az alacsonyabb intelligenciájával szerintem sokszor több mindent észrevesz, mint bárki más, és együttérző. Szónoklata igen találó és szívbemarkoló, nem tudom, hogy nem veszteség-e az, hogy kimaradt jelenet lett.
Louis Michael Figueroa-tól származik Forrest egyik idézete: "Mikor elfáradtam, aludtam. Mikor megéheztem, ettem. Mikor mennem kellett, azt mondtam, indulás.” Egy rákkal küzdő barátjának tett ígéretének eleget téve keresztülfutotta érte az Egyesült Államokat. Érdemes elolvasni az életét, amelyben nem átlagos traumáit és az életmeghatározó nehézségeit kihívásokra váltotta, s mind véghez is vitte.
A jelenetet, melyben az idős Jenny az apja házát kővel dobálja, majd összeesik, Andrew Wyeth festménye, a Christina’s World inspirálta.
A film második részéhez is készült forgatókönyv, de többek között Hanks is elutasította azt.
Az iskolabuszos jelenetben, amikor Forrest találkozik Jennyvel, a szerelmével, Hanks lánya is látható, pontosan Jenny előtt ült.
Azokban a jelenetekben, melyekben Gump híres emberekkel van, régi felvételeket használtak, amire rámontírozták a színészt.
Kihagytak egy jelenetet, amikor Tom pingpongozik a fiatal George H. W. Bush-sal, aki később amerikai elnök lett.
A főszerepet Bill Murray-nek is felajánlották.
A főszerepet John Travoltának is felajánlották.
Gary Sinise (ő játszotta Dan hadnagyot) egy Dan hadnagy nevű zenekart alapított 2004-ben, amivel háborús veteránok előtt szokott fellépni.