Cinema Paradiso (1988)

Philippe Noiret
Philippe Noiret

De Matt   2020. 08. 11.

A legszebb film

Giuseppe Tornatore minden filmje kiváló, mert a szépség, a lélek, a tudás, a szenvedély és az élet egyszerre van együtt benne. A Cinema Paradisóról azt mondanám, hogy a legszebb film, amit valaha láttam. Lehet, hogy léteznek ennél jobb filmek (esetleg Bergman vagy Tarkovszkij rendezésében), de a Cinema Paradisóban van valami, ami teljesen egyedi, és a befejezés pedig olyan elemi erővel bír, hogy örökre megmarad emlékezetünkben!

sipiarpi   2016. 09. 22.

Megható, szentimentális film a barátságról és a mozi szeretetéről. Nekem kedvencem lett. Toto megformálói közül egyértelműen a kisfiú volt a legjobb. A ravaszság, a csibészség a szemében a sajátja volt, nem megjátszott. Mivel a teljes verziót láttam,... több»

Berto49   2018. 07. 13.

A mozi szerelmeseinek KÖTELEZŐ film! Tornatorén kívül senki más nem tudta így megragadni a filmek csodálatos varázsát, azt, hogy mit is jelenthet egy-egy végignézett movie az emberek életében. Alfredo és Toto kapcsolata a vérségi kötelék nélkül is az... több»

Queenakasha   2018. 03. 24.

Tornatore filmjei annyira csodálatosam egytől egyig, kár hogy sokat kell várni míg kijön egy új. Egy egész másvilág a többi filmhez képest. Ez mind közül a kedvencem, ahogy az ember nézi kicsit újra gyermeknek érzi magát.

NorbiP   2017. 03. 12.

Giuseppe Tornatore az az olasz rendező, akinek a nevére érdemes odafigyelni. Engem ez a film valamiért hihetetlenül szórakoztatott, nem tudtam nem imádni.

Joky Matus   2020. 06. 05.

Most kicsit elfogult leszek,de nem alaptalanul.. Ez a film az egyik nagy kedvencem. Kb 20 evvel ez elott lattam eloszor a filmet es mar akkor is nagyon megerintett.Szerintem zsenialis alkotas.! Parades szerep osztas, nem lehet nem imadni! Aki teheti mindenkepp nezze meg es igerem a hatas nem marad el..

Deku   2017. 07. 23.

Valahogy a francia filmek nem tudnak úgy igazán megfogni. Ez olyan untató, semmitmondó egyszerű történet. Amivel nem is lenne gond de a színészi játék is felejthető.

Guiseppe Tornatore eleinte a mozi sírfeliratának szánta a filmet, de akkora sikere lett, hogy éppen az ellenkezőjét érte el vele, s alkotása fellendítette az olasz filmipart.

(ArpiHajdu és Réci)

Steven Jay Schneider beválasztotta ezt a filmet a 2004-es 1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz könyvébe

(Norbi)

2-féle DVD-n került forgalomba a film. Míg az egyik 2 órás, a másik 2 óra 45 perces. Utóbbi legelején olaszul felsorolják 1 percben az elnyert díjakat és jelöléseket.

(Bogi87)

A filmből több változat is készült. 1988 novemberében egy 153 perces, 1989 májusában pedig egy 124 perces változatot is kiadtak. Később a rendező elkészített egy 173 perces verziót is.

(ps)

Olaszországban a mozi rendkívül népszerű volt, 1956 végére több mint 17 000 mozi volt az országban. Ezzel Olaszország akkoriban világelsőnek számított.

(ps)