Történelmi pillanat: Félelmetesen nagyon nyert a Netflix-film

A Nyugaton a helyzet változatlan tarolt a vasárnap esti londoni BAFTA-díjátadón a rekordot jelentő hét győzelemmel, köztük a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában.

Edward Berger rendezése tehát új rekordot állított fel a BAFTA történelmében a nem angol nyelvű film kategóriában, amelyet mostanáig az 1988-ban megjelent Cinema Paradiso tartott. Az idei gála második legtöbb díját A sziget szellemei kapta. Martin McDonagh filmje köztük a legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb férfi mellékszereplő (Barry Keoghan), legjobb női mellékszereplő (Kerry Condon) és kiemelkedő brit film kategóriában.

A legjobb rövidfilm kategóriában Tom Berkeley és Ross White An Irish Goodbye című rendezése nyert. 

Cate Blanchett a TÁRban nyújtott alakításával elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat, míg a legjobb férfi főszereplőt kategóriában Austin Butler vehette át az elismerést az Elvisért. Baz Luhrmann fimlje mindemellett nyert a legjobb smink, legjobb jelmeztervezés és a legjobb casting kategóriákban.

Az est házigazdája, Richard E. Grant egyébként meglehetősen hatásos belépőt tett a gálaesten, a színész egy Batmobillal érkezett, majd Will Smith tavalyi Oscar-gálán történt botrányán is viccelődött. “Az én felügyeletem alatt ma este senki sem kap pofont” - jegyezte meg Grant.

A BAFTA elnöke, Krishnendu Majumdar a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő előtt tisztelegve nyitotta meg a ceremóniát, a gálán egyébként Vilmos herceg és Kate Middleton is jelen voltak.

A Minden. Mindenhol. Mindenkor a kilenc jelöléséből viszont ezúttal csupán egyet tudott díjra váltani a legjobb vágás kategóriában. James Cameron sikerfilmje, az Avatar: A víz útja nyerte a legjobb vizuális effekteknek, a Babylon a legjobb díszletnek járó díjat, míg Mark Gustafson és Guillermo del Toro rendezése, a Pinokkió a legjobb animáció film kategóriában nyert. Végezetül pedig A kisfiú, a vakond, a róka és a ló kapta a legjobb brit rövid animációs filmnek járó elismerést.