Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
Filmadatlap
 
26
Szereplők
88
Vélemények
34
Képek
1
Videók

Érdekességek: Ryan közlegény megmentése (1998)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 481 840 909 dollár volt (imdb.com).

 

A film partjelenetei több veteránt is traumatizáltak, mivel annyira valóságosak voltak. Emiatt egy segélyvonalat is fentartottak a katonák számára, hogy tudjanak kihez fordulni.

(Képkockák)
 

Steven Spielberg azért választotta Matt Damont Ryan szerepére, mert egy ismeretlen, amerikai külsejű színészt akart. Azonban Damon Oscart nyert a Good Will Huntinggal, még a film megjelenése előtt.

(Képkockák)
 

Az Oscar-díj átadók egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy az elnyert Golden Globe után a film nem nyerte meg az Oscar-díjat. Helyette a Szerelmes Shakespeare lett a legjobb film 1999-ben.

(GedyPapa)
 

A Rotten Tomatoes oldalán 92%-os értékelést kapott 130 kritika alapján.

(Bogi87)
 

1998-ban a 2. legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)
 

Tom Hanks a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára.

(mamiéstöti2)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Omaha Beachen történő partraszállást egy írországi partszakaszon vette fel a stáb, mivel az eredeti helyszínen nem kaptak forgatási engedélyt.

(Tomi)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 71. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

A film alapja valójában egy emlekmű, amit a forgatókönyvíró látott New Hampshire-ben, amit nyolc testvérnek állítottak, akik az amerikai polgárháborúban estek el.

(mrarizona)
 

Tom Sizemore drogproblémákkal küzdött a forgatás során. Végül Steven Spielberg ultimátumot adott neki.

(kázsé)
 

A két német katona, akiket az amerikaiak lelőnek, bár megadták magukat, csehül beszélnek, és az úgynevezett Ost (Kelet) hadtest tagjai voltak, akiket Csehországban és Lengyelországban ejtettek foglyul és vezényeltek a frontra.

(kázsé)
 

Mel Gibson és Harrison Ford is esélyesek voltak Miller százados szerepére.

(kázsé)
 

Az Omaha Beach-en játszódó jelenetben két olyan partraszálló járművet is használtak, amelyek a valódi partraszállásban is részt vettek.

(kázsé)
 

A partraszállás jelentében több mint 1000 statiszta vett részt, akik közül sokan az ír hadsereg tartalékosai voltak. Köztük volt 20-30 amputált katona, akik művégtagokkal vettek részt a forgatáson, amiket azután "elveszítettek" harc közben.

(kázsé)
 

A film minden szereplője kemény katonai kiképzésen ment keresztül, kivéve Matt Damont, akire a többiek emiatt nehezteltek, és ezt át tudták adni a játékukban is.

(kázsé)