Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
66
Filmadatlap
 
29
Szereplők
12
Vélemények
35
Képek
3
Videók

Filmkritika: Napszállta (2018)

A hazai sajtóban megjelent kritikák, egy helyen! Amennyiben szeretné, hogy írása megjelenjen a kritikák között, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.
 
Bár a témaválasztás könnyedebbnek hangzik, a Napszálltát mégis nehezebb feldolgozni, mint a Saul fiát. Vannak párhuzamok, amelyek mellett nem lehet elmenni, például az, hogy Nemes mindkét esetben nem szokványos módon készített történelmi filmet, hanem egy misszión keresztül tárul elénk az éra és a történet, egy személynek köszönhetően, aki katalizátorként szolgál az eseményeket tekintve. több»
 
Suttogások és sikolyok, avagy szuggesztív pokol a boldog békeidőkben. több»
 
Abszolút nem az a “leülök kicsit szórakozni már” kategóriájú. Idegtépően hosszú és szándékosan lassú, sejtelmes… az Oscardíjas magyar Nemes Jeles László rendező szavaival élve ez egy “Titok filmnek készült.” több»
 
Nemes Jeles László filmjének címe valaminek a végére, az egykor tündöklő korszak hanyatlására, vagy inkább rothadására utal. A fiatal rendező a Saul fiával túlzás nélkül berobbant a világ köztudtába. A tengernyi nosztalgiával övezett Monarchia utolsó időszakában játszódó film (a hasonlóságok ellenére) nem tud úgy működni, mint az Oscar díjjal is elismert Holokauszt-dráma. A Napszállta (két és fél órás játékideje ellenére) nézhető, sőt élvezhető film, atmoszférateremtésben nagyon erős, de a katarzis elmarad, időnként zavaros és képtelen olyan mélyen a csontjainkba hatolni, mint a Saul fia. Nehéz és fájó kimondani, de Nemes Jeles László új filmje csalódást okozott. több»
 
Nemes Jeles Lászlónak nemcsak tisztelettel, de köszönettel is adózhatunk, hiszen az előtte álló rengeteg lehetőség ellenére Európát, ráadásul Magyarországot ajándékozta meg újabb mesterművével. több»
 
Európa a startvonalhoz áll, hogy a vesztébe rohanjon, miközben egy lány hazatér Pestre, hogy szülei kalapszalonjában vállaljon munkát. A Napszállta, nem tökéletes, de erős élmény.
több»
 
A Napszállta egy profin elkészített, gyönyörű alkotás lett, amely azonban egy pillanatra sem szolgálja ki a nézőt. Sőt, láthatóan minden erejével ellenük dolgozik. több»
 
Egy kalaposlány elveszett botladozása egy szétmálló világrend öntelt zűrzavarában: a Napszállta nagy kérdése, hogy vajon ezúttal is értelmet nyer-e Nemes László mozivarázslata. GYENGE ZSOLT KRITIKÁJA. több»
 
Nemes Jeles László várva-várt második nagyfilmje nem teljesen váltja be reményeinket. Szemkápráztató hullámvasút Budapest század eleji pompájába, ami a látszat mögött sötét titkokat és csikorgó történetmesélést rejt. több»
 
Összességében a Napszállta a múltról és máról egyaránt mesélő, lebilincselő szerzői film, melynek művészi megoldásai a verbalitást és a hagyományos történetmesélői eszközöket háttérbe szorítva teremtenek feszült, titokzatos atmoszférát és gazdag, metaforikus réteget, mindvégig szüntelen figyelmet és nyitottságot követelve meg a válaszokat kereső nézőtől. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.