Hogy mitől lesz egy film provokatív, az elsősorban a befogadó félen múlik, és éppen ezért a dolog meglehetősen szubjektív. Ami egyeseknek bőven belefér, az másoknak már túlmegy a jóízlés határain, az egyes országok közti kulturális különbségek pedig jól érződnek a cenzorok döntésein is. Ajánljuk figyelmetekbe fenti galériánkat, amelyben izgalmas jelenetfotókat találtok az adott filmről.

Lehet, hogy amíg egyesek csak legyintenek A szürke ötven árnyalata szexjeleneteire, addig sokak ízlésébe egyáltalán nem férnek bele a filmben látottak.

Ha emlékszünk még a film fogadtatására, a betiltást követelő petíciókra, kisebb-nagyobb botrányokra, láthatjuk, bizony van egy igen széles tábor, akiknek elsősorban nem a filmtrilógia minőségével szemben voltak kifogásai. A produkciót Kambodzsában, Indonéziában, Kenyában, az Egyesült Arab Emirátusokban és Zimbabwében is tiltólistára tették. 

Tavaly a lengyel softcore film, a Netflixen bemutatott 365 nap verte ki a biztosítékot (a trilógia mindhárom része), és akkor még nem beszéltünk a Lars von Trier rendezésében bemutatott, Romániában betiltott A nimfomániásról, a Túl a barátságon homoszexuális jelenetéről, vagy az Elemi ösztön ikonikus képsorairól, melyet a 90-es évek elején minden idők legprovokatívabb jelenetének kiáltottak ki.

De visszább is ugorhatunk az időben, egészen 1983-ig, ekkor mutatták be ugyanis a Kockázatos üzlet című filmet, melyben a fiatal Tom Cruise egy középiskolás srácként folytat szexuális aktust egy call girllel egy chicagói vonaton. Közel negyven éve erre a jelenetre is sokan felvonták a szemöldöküket, az 1972-es Az utolsó tangó Párizsban erőszakos szexjelenetéről nem is beszélve, mely jókora botrányt váltott ki.

Listánkban ezúttal minden idők szexuálisan legprovokatívabb, legnagyobb visszhangot kiváltó filmejeiből készítettünk összeállítást a kult-klasszikusoktól egészen a napjainkig, melyeket bizony témájuk, illetve az ábárzolásmódjuk miatt több helyen is betiltottak. 

Íme, tehát a 20 filmből álló válogatásunk előzetesekkel, az alapvető információkkal, és egy-egy jelenetfotóval fenti galériánkban. Volt köztük olyan, ami nálatok is kiverte a biztosítékot? Írjátok meg nekünk kommentben idelent!

#20

68 A zongoratanárnő  (2001)

(6) (10)

dráma | zenés

A zongoratanárnő főhőse Erika Kohut (Isabelle Huppert), a negyvenéves tanárnő, aki a bécsi Zeneakadémián oktatja a leendő zongoraművészeket. Édesanyjával él közös... több»

A legendás Michael Haneke rendezése nem egy átlagos sztori, hiszen A zongoratanárnő az elfojtott szexuális vágyakat helyezi előtérbe.
#19

51 Ken Park  (2002)

(9) (4)

dráma

Négy tinédzser, négy gyerekkori barát - három fiú és egy lány - élete tárul fel elõttünk: az erõszak, a szex, a gyűlölet, a szeretet és az érzelmi zavarodottság minden... több»

A Ken Park a megjelenést követően hatalmas felháborodást keltett, hiszen a történet nem egy hétköznapi tinédzser dráma.
#18

75 Vad vágyak  (1998)

(11) (10)

dráma | erotikus | krimi | misztikus | thriller

Sam Lombardo (Matt Dillon) Dél-Florida egyik neves gimnáziumában dolgozik oktatóként. Kelly Van Ryan (Denise Richards), a csinos tinilány régóta vonzódik a férfihoz. Egy napon a... több»

A filmet a neo-noir műfajába is sorolják időnként, az azonban kétségtelen, hogy rendkívül szókimondó és érzéki krimi.
#17

dráma | krimi | romantikus | vígjáték

A Kötözz meg és ölelj! című vígjátékban Ricky-t kiengedték az elmegyógyintézetből. A még mindig nem teljesen ép elméjű férfi üldözni kezdi Marinát, a... több»

A legendás Pedro Almodóvarnak mindent sikerült beletenni ebbe a filmbe. A történet ugyanis nem csak humorban, hanem erotikában is bővelkedik
#16

54 365 nap  (2020)

(33) (5)

dráma

Netflix

Massimo Torricellinek, a szicíliai maffia fiatal és jóképű vezérének nincs más választása, mint átvenni a szervezet vezetését az apja meggyilkolása után. Laura egy varsói... több»

Blanka Lipinskának még A szürke ötven árnyalatát is sikerült túlszárnyalni. A 365 nap ugyanis nem egy átlagos “túszdráma” története.
#15

59 A szürke ötven árnyalata  (2015)

(176) (27)

dráma | romantikus | thriller

Netflix

Anastasia Steele (Dakota Johnson) egy átlagos külsejű irodalom szakos egyetemista, aki barátnője helyett vállalja, hogy meginterjúvolja a ifjú milliárdost, Christian Greyt (Jamie... több»

A közönség határozottan kíváncsi volt arra, hogy a népszerű könyvet miként is sikerült adaptálni. A Fandango jelentése szerint A szürke ötven árnyalatára több elővételes jegyet adtak el, mint bármely más korább korhatáros besorolású filmre.
#14

88 Holtodiglan  (2014)

(252) (20)

dráma | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) látszólag boldog házasságban élnek, gazdagok és sikeresek. Épp az ötödik házassági évfordulójukra készülnek, amikor Amynek nyoma... több»

Alig néhány hónappal jelent meg A szürke ötven árnyalata, a Holtodiglan egy brutális és véres szexjelenettel sokkolta a közönséget.
#13

dráma | romantikus

Adèle középiskolás diák, aki kezdi felfedezni önnön nőiességét. Azonban hiába randizik, szexuális vágyai beteljesületlenek maradnak. Valami többről álmodik. Találkozik... több»

A film a cannes-i filmfesztiválon, majd a mozikban nagy port kavart a szexjelenetei miatt, amelyekben két tinédzser lány látható.
#12

dráma

Egy napon Seligman (Stellan Skarsgård) egy összevert nőre talál az egyik sikátorban. Joe (Charlotte Gainsbourg) szemmel láthatóan gondoskodásra szorul. Seligman megszánja a lányt,... több»

Lars von Trier két felvonásból álló filmje két változatban jelent meg: egy “szofisztikáltabb” és egy merészebb kiadásban. Azonban még ez is kevés volt ahhoz, hogy a filmet pornográfnak minősítsék.
#11

85 Fekete hattyú  (2010)

(83) (22)

dráma | thriller

Disney+

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú... több»

Natalie Portman Oscar-díjat nyert a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért, nem kis port kavart azonban a közte és Mila Kunis között játszódó jelenet.
#10

78 Túl a barátságon  (2005)

(44) (12)

dráma | romantikus

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

Ennis Del Mar és Jack Twist először Joe Aguirre birtokán találkoznak, amikor mindkettőjük munkát keres. Először barátság, majd egy sokkal mélyebb kötődés is kialakul... több»

A 2005-ben megjelent produkció volt az egyik első olyan mozifilm, amelyben két híres színész, történetesen Heath Ledger és Jake Gyllenhaal által játszott meleg karakterek szerelmi története került megjelenítésre.
#9

60 A titkárnő  (2002)

(8) (1)

dráma | romantikus | vígjáték

A huszonéves Lee elmegyógyintézeti kezelését követően szülővárosában próbál új életet kezdeni. Hamarosan sikerül elhelyezkednie egy helyi ügyvédi irodában mint titkárnő.... több»

A film gyakorlatilag testi gyönyör és a fájdalom közti határvonalakat vizsgálja. Egy titkárnő és főnöke kapcsolatát ismerhetjük meg, akik között szadomazochista kapcsolat alakul ki.
#8

72 Anyádat is!  (2001)

(7) (9)

dráma | road movie

Tenoch Iturbide (Diego Luna) és Julio Zapata (Gael García Bernal) két tini, aki Mexikóvárosban él. Barátnőik nemrég dobták őket, úgyhogy facéron néznek szembe a nyárral. Egy... több»

Két fiatal története, akik egy spontán utazásra indulnak, ez az út azonban egy igazi szexuális kalanddá válik.
#7

86 Tágra zárt szemek  (1999)

(19) (19)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

HBO Max

William (Tom Cruise) és Alice (Nicole Kidman) Hartford minden szempontból tökéletes házaspár, sikeresek a szakmájukban, szépek és gazdagok, minden ajtó nyitva előttük. Egyetlen... több»

Stanley Kubrick utolsó filmje, amelynek főszereplői Nicole Kidman és Tom Cruise. A film orgiajelenete pedig elegendő is volt ahhoz, hogy azonnal korhatáros besorolást kapjon.
#6

75 Boogie Nights  (1997)

(10) (14)

dráma

A hetvenes évek Amerikája: szex, drog, diszkó. A pornófilmproducer, Jack Horner (Burt Reynolds) karrierje leáldozóban van, nem tudja, hogyan szerezze vissza a közönség és a... több»

Paul Thomas Anderson rendezése meglehetősen “tárgyilagos” igyekszik maradni, témáját tekintve azonban nagyon hamar a padlóra küld mindenkit, hiszen a pornó világába teszünk egy utazást.
#5

81 Elemi ösztön  (1992)

(35) (32)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

San Franciscóban egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, mindegyikük férfi. A gyanú Catherine Tramellre (Sharon Stone) terelődik, ugyanis az írónő az egyik regényében nagyon hasonló... több»

Valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni a filmet. Sharon Stone ikonikus jelenete pedig ma már gyakorlatilag filmtörténeti pillanatnak számít.
#4

65 Henry és June  (1990)

(2) (7)

dráma | életrajzi

A történet 1931 bohém Párizsában játszódik, ahol Henry Miller, író és felesége, a titokzatos és kísértetiesen érzéki June éli a mûvészek excentrikus, öntörvényû... több»

A film nagyon hamar korhatáros besorolást kapott, egy szerelmi háromszög története, amely nem csupán érzéki, hanem zavarba ejtő is egyben.
#3

69 9 és fél hét  (1986)

(6) (3)

dráma | romantikus

Liz gyönyörű, okos, kedves. Mégis, szinte kerüli a férfiakat. A múltban már annyiszor megégette magát, hogy fél egy bensőségesebb kapcsolattól. A csibészes mosolyú John... több»

Mickey Rourke és Kim Basinger egy erotikával túlfűtött utazásra kalauzolják a nézőt, ez a film minden szexuális tabut felrúg.
#2

77 Kockázatos üzlet  (1983)

(2) (26)

dráma | krimi | romantikus | vígjáték

A jómódú családból származó 17 éves Joel úgy érzi, végre eljött az õ ideje, amikor szülei egy hétre elutaznak nyaralni, õt pedig egyedül hagyják elõkelõ Chicago-i... több»

Tom Cruise gyakorlatilag azzal robbant be a filmvilágba, hogy ebben a filmben középiskolásként egy vonaton szexelt egy call girl-lel.
#1

dráma | romantikus

HBO Max | TV-ben (Cinemax 2, csütörtök 01:33)

Bertolucci legendás alkotásában, Az utolsó tangó Párizsban című filmdrámában megismerhetjük Paul és Jeanne találkozásának történetét. Miután a férfi felesége öngyilkos... több»

A film középpontjában egy pár áll, akik egy bútorozatlan párizsi lakásban szenvedélyes kapcsolatot alakít ki. A film a szexuális erőszak ábrázolása miatt igencsak vitatottá vált az elmúlt évek folyamán, főként bizonyos jelenet miatt, amelyben Marlon Brando vajat használ sikosítóként.