10 film, amit a közönség tett tönkre

Miért csinálnak filmeket világszerte? Hogy történeteket meséljenek el, szórakoztassák a közönséget, felhívják a figyelmet valamely fontos témára vagy egyszerűen csak azért, hogy jó sok pénzt lehessen zsebre tenni. Bármi is legyen az oka, az adott film sikere leginkább két dologban mérhető: bevételben és kritikákban. Bár e kettő gyakran nem jár kéz a kézben, azért mindkettő elég jó indikátora annak, hogy mire érdemes beülni a mozira és mire nem. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor a filmkészítők túlságosan is meg akarnak felelni a rajongói elvárásoknak. Ilyenkor szoktak nagyon félrement filmek születni akár egy már jól bejáratott franchise-on belül is. Erre mutatunk most tíz igen ékes példát.

#10

71 Alien: Covenant  (2017)

(56) (24)

horror | sci-fi | thriller

Disney+ | Netflix

A galaxis egy távol bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen Paradicsomot. Ám az új világ igazából sötét és... több»

A Prometheus finoman szólva sem váltotta meg a világot, ennek egyik okaként a rajongók a xenomorphok lényegében teljes hiányát jelölték meg. Ridley Scott pedig hallgatott rájuk, így az eredeti folytatásötlet helyét átvette a Covenant, ami így nem lett több tucat Aliens filmnél. Oké, voltak benne xenomorphok, de különsebben még tőlük sem ment fel az ember pulzusa...
#9

74 Halloween 4  (1988)

(5) (37)

horror | thriller

Épp tíz éve a szörnyűséges haddonfieldi mészárlásnak. A városban béke honol, és mindenki Halloween ünnepére készül, mit sem sejtve arról, hogy Michael Myers visszatért,... több»

Mivel a franchise harmadik része megpróbált elszakadni Michael Myers karakterétől, nem meglepő módon orbitális bukás lett belőle. A rajongók visszakövetelték a maszkos sorozatgyilkost, aki a negyedik részben vissza is tért. De mivel épp a forgatókönyvíró-sztrájk idején jártunk, így a forgatókönyvet alig 11 nap alatt dobták össze. Olyan is lett az egész.
#8

83 Sötétségben - Star Trek  (2013)

(42) (17)

akció | kaland | sci-fi

HBO Max | SkyShowtime

James T. Kirk kapitánynak (Chris Pine) és első tisztjének, Spocknak (Zachary Quinto) ezúttal egy belülről jövő támadással kell szembenéznie. Kirk és legénysége... több»

J.J. Abrams remekül rebootot készített a népszerű franchise-hoz, de azért érte kritika, miszerint túlságosan is elrugaszkodott az alapoktól, hogy minél jobban hasonlítson az egész a Star Warshoz. Ezt a rendező is meghallotta, ezért a folytatásban nem kicsit átesett a ló túloldalára. Megpróbálta egy az egyben lemásolni a franchise legjobbjának tartott második részt, de nagyon nem sikerült neki, köszönhetően a nem túl fényes castingnak és bizonyos sztorielemek elbagatelizálásának.
#7

akció | kaland | thriller

HBO Max

Bond egy kódolt üzenet nyomába ered, melynek részletei egy titkos szervezet létezését sejtetik. Amíg M a MI6 fennmaradásáért vívja politikai harcait, a 007-es ügynök a... több»

Sok kritika érte a Skyfallt, hogy bár a franchise egyik legjobb filmje lett, tette ezt úgy, hogy épp csak James Bond filmnek nem érződött. Így a folytatásban igyekeztek minden valamire való Bond-kelléket elsütni. Van mindenféle szuperkémes kütyü, nagydarab verőember, csábítás és persze a végére kiderül, hogy minden balhé mögött Blofeld áll. Mindez szép és jó, csak épp sehogy sem illett napjaink Daniel Craig féle James Bondjához.
#6

65 Az Igazság Ligája  (2017)

(41) (21)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

HBO Max

Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot... több»

Mivel a rajongóknak nem igazán jött át a Batman Superman elleni felállás, a Warnernek gyorsan kellett kapcsolnia. Már csak azért is, mert Az igazság ligája forgatása alig néhány héttel a Batman Superman ellen premierje után kezdődött. Így menet közben kezdték kiszínezni a forgatókönyvet, menet közben pedig beszállt Joss Whedon, hogy aztán nagyjából teljesen más filmet forgasson, mint amit Zack Snyder eredetileg elképzelt.
#5

76 Kaptár 2. - Apokalipszis  (2004)

(16) (13)

akció | horror | sci-fi | thriller

Netflix | TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Raccoon City számára úgy tűnik, minden elveszett. A zombivírus majdnem mindenkit megfertőzött, ráadásul egy új mutáció révén egy gyorsabb, ügyesebb faj is létrejött. A... több»

Ebben a filmben aztán tényleg mindent megpróbáltak, hogy kiszolgálják a rajongókat. Éppen ezért több videojátékos karaktert is behoztak a képbe, de sajnos ők inkább hasonlítottak ComicConról szalajtott cosplayerekre mintsem színészekre. Az meg már csak hab volt a tortán, hogy Alice puszta kézzel lenyomta a Nemesist...
#4

horror | misztikus

A Fűrész-franchise hetedik részében Jigsaw 'játékszereit' egyedülálló és páratlanul brutális módon használják fel. A Fűrész 3D veszélyes küzdelmet mutat be Jigsaw... több»

Már a második Fűrész moziban is az a kérdés foglalkoztatott mindenkit, hogy mi történt dr. Gordon. Bár már a harmadik résszel elég valószínűvé vált, hogy ő is Jigsaw csatlósává vált, ez csak erre a filmre vált hivatalossá. Csakhogy mire tényleg visszatért, addigra az egész franchise önmaga árnyékává vált, unalmas lett és öncélú. És persze minden rész végére megpróbálták elsütni a titkos csatlós csavart, ami nagyjából kétszer még működött is. De mire jött szerencsétlen Gordon doki, már rá is csak unottan legyintett a néző.
#3

61 Mindörökké Batman  (1995)

(14) (33)

akció | fantasy | kaland

Gotham City újabb gonosztevők játszóterévé válik, amikor megjelenik a városban Kétarcú és Rébusz. Batman azonban minden eddiginél komolyabb felszereléssel veszi fel a harcot... több»

A Warner úgy érezte, hogy a rajongók nincsenek kibékülve az első két Batman mozi hangulatával és stílusával. Ezért kukázták Tim Burtont és Michael Keatont, hogy a helyükre Joel Schumachert és Val Kilmert ültessék. A végeredmény sokkal meseszerűbb lett, de cserébe megágyazott a két évvel későbbi Batman és Robinnak, ami minden idők talán legbárgyúbb szuperhősmozija volt.  
#2

60 Star Wars: Skywalker kora  (2019)

(36) (27)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Az utolsó felvonásához érkezett a legendás Skywalker-saga. Nem sokkal a crait-i ütközet után egy félelmetes és ismerős hang csendül fel az éterben. Az évtizedek óta halottnak... több»

Mivel Az ébredő erő sokak szerint túlságosan is Az új remény koppintása volt, Az utolsó Jedikben igyekeztek nagyon egyedit alkotni. Csakhogy ezt annyira túltolták, hogy J.J. Abrams a The Rise of Skywalkerben inkább minden korábbi kreatív döntést kukázott és az egész filmet amolyan fan service-nek készítette el. Palpatine feltámadt, Reyről kiderült, hogy az unokája, és hasonló "fordulatok" tarkították. Nehéz volt érdemben komolyan venni.
#1

75 Jurassic Park III  (2001)

(39) (24)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime | TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Dr. Alan Grant tovább kutatja a raptorok intelligenciáját, azonban egy nap felkeresi a gazdag kalandor, Paul Kirby, aki hatalmas összeggel támogatná a professzort, amennyiben... több»

Az első film mozitörténeti klasszikus, a második egy könnyen felejthető akciófilm. Na és a harmadik? Visszahozták benne Dr. Alan Grantet, hogy újra ellátogasson a szigetre, ahol aztán persze minden a lehető legrosszabbul sül el. A film csurig volt klisékarakterekkel és logikátlan eseményekkel. Arról nem is beszélve, hogy Dr. Ellie Sattler csak pár percet kapott az egész filmben, azt is csak azért, hogy elmondhassák a készítők: visszahozták az első rész két közönségkedvenc karakterét...