2022 rejtett gyöngyszemei: 13 remek sorozat, és Te nem is hallottál róluk

2022 a végéhez közeledik, és elmaradhatatlan, hogy mindent felülvizsgáljunk, ami a televízióban és a streaming platformokon megjelent. Sokaknak már megvan a kedvenc sorozatuk, mint például a Trónok harca - Sárkányok háza, A Gyűrűk ura - A hatalom gyűrűi vagy a Sandman: Az álmok fejedelme.

De az év során számos más sorozat is megjelent, amelyek talán észrevétlenül maradtak, és amelyek valóban a 2022-es év rejtett gyöngyszemei lettek. Éppen ezért összegyűjtöttük azokat, amelyeknek érdemes esélyt adni, mert biztos, hogy meg fogsz lepődni rajtuk.

#13

82 Minx  (2022)

(3)

vígjáték

Az 1970-es évek Los Angelesében egy komoly fiatal feminista összefog egy olcsó kiadóval, hogy létrehozzák az első női erotikus magazint. több»

Az HBO Max olyan nagyszerű vígjátékokat is "rejt", mint a Minx, az Ellen Rapoport által készített sorozat, amelyet az elejétől a végéig fel akarsz majd falni. A sorozat az 1970-es évek Los Angelesében játszódik, a nők jogaiért folytatott küzdelem második hullámának kellős közepén. Ebben az összefüggésben Joyce, egy fiatal újságírónő, aki készen áll arra, hogy a feminizmust az őt megillető helyre helyezze a kiadni kívánt magazinnak köszönhetően. A kiadványra vonatkozó eredeti ötlete megváltozik, amikor Doug, a pornográf magazinok szerkesztője keresztezi az útját, és azt javasolja, hogy indítsa el az első női erotikus magazint. Joyce ezt a javaslatot először elutasítja, de aztán örömmel elfogadja, mert úgy véli, hogy ez egy újabb lépés a nemek közötti egyenlőség felé. A történet tökéletesen működik, köszönhetően a két főszereplő közötti csodálatos kémiának, valamint annak az egyedi humornak, amellyel a történetet elbeszélik.
#12

87 Tokyo Vice  (2022)

(5)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Egy tokiói cégnek dolgozó nyugati újságíró a város egyik legbefolyásosabb gengszterével kerül szembe. több»

Bár egy ideje az HBO sorozatai egyre népszerűbbek a nézők körében - részben a Trónok harca című sorozatnak köszönhetően -, a platform katalógusa még mindig tartalmaz néhány igazi gyöngyszemet, amelyek megmagyarázhatatlan módon továbbra is észrevétlenek maradnak. Az egyik legújabb a Tokyo Vice, a Michael Mann által rendezett fikció, amely Jake Adelstein önéletrajzi könyvét adaptálja a kis képernyőre. Az Ansel Elgort és Ken Watanabe főszereplésével készült thriller az első perctől kezdve elrepít a nyolcvanas évek eleji Japánba. A forgatókönyv, amelybe a fiatal amerikai újságíró, Jake Adelstein is bekapcsolódik, készen arra, hogy közzétegye a híreket, amelyek a csúcsra repítik. Az igazság kimondására irányuló buzgalma a japán maffia célkeresztjébe állítja, amelynek tagjai fenyegetést látnak Adelsteinben, amikor rájönnek, hogy a Japánban nap mint nap tapasztalható igazságtalanságok végére akar járni. Egy pörgős cselekmény, amely magával ragadja az embert és egyben elgondolkodtatja a japán kultúráról. Minden komoly mozilátogatónak kötelező látnivaló.
#11

81 A próba  (2022)

(2)

dokumentum | vígjáték

HBO Max

Egy építőbrigád, egy sereg színész és látszólag korlátlan erőforrások segítségével Fielder az általa tervezett szimulációkon keresztül segít a hétköznapi embereknek... több»

Nehéz meghatározni A próbát, de tessék. Nathan Fielder komikus sorozatának célja, hogy elborítsa az agyunkat, és hitetlenkedve mosolyogjunk, mert semmi sem kiszámítható, ami történik. Egy hamis valóságshow-nak indul, amelyben a főszereplő segít más embereknek elpróbálni az őket aggasztó valós élethelyzeteket. Ezzel az ürüggyel egy irreális otthont teremt, amelyben egy nő elképzeli, milyen lenne az élete anyaként, ő maga pedig apaként viselkedik. Ami egy egyszerű vígjáték is lehetett volna, az végül egy nagyon éles elmélkedés olyan kérdésekről, mint a vallás, a szülői lét és a család.
#10

85 Öt nap a kórházban  (2022)

(2) (1)

dráma

Apple TV+

Egy New Orleans-i kórház intenzív osztályának orvosai és ápolói küzdenek a betegekért a Katrina hurrikán idején, amikor a létesítmény 5 napig áram nélkül marad. több»

Nem sokat beszéltek róla, de az Apple TV+ minisorozata, kiérdemelte a helyét a 2022-es legjobb sorozatok között. A John Ridley és Carlton Cuse által írt és rendezett minisorozat Sheri Fink 2017-ben megjelent azonos című könyvén alapul, és a Katrina hurrikán által 2005 nyarán okozott katasztrófa hatásait dolgozza fel egy New Orleans-i kórházban, a szörnyű katasztrófa epicentrumában. A szívszorító, megrázó és nagyon emberi minisorozat valódi archív felvételeket tartalmaz, és többek között Vera Farmiga és Cherry Jones főszereplésével közelről mutatja be a poklot, amelyet néhány áldozat átélt, és azt, hogy a létesítmény dolgozói hogyan szembesültek életük legrosszabb élményével. Ellátás nélkül és a hurrikán által is súlyosan érintett egészségügyi dolgozóknak olyan szörnyű döntéseket kellett hozniuk, amelyek örökre rányomták bélyegüket életükre, és amelyeknek később következményei lettek.
#9

65 Micsoda csapat  (2022)

(2)

családi | dráma | vígjáték

Amazon Prime Video

Vígjátéksorozat a második világháborús amerikai profi női baseball-ligáról. több»

A Penny Marshall által rendezett azonos című film alapján készült Micsoda csapat a Prime Video 2022-es kötelező sorozata. 1943-ban nők egy csoportja megalakítja az Egyesült Államok első női baseballcsapatát. Igaz, ez talán nem olyan figyelemfelkeltő téma, mint a sárkányok vagy a semmiből eltűnő titokzatos hajó. Egyedi története és vígjátéki elemei azonban nem véletlenül érdemelték ki, hogy helyet kapjon ezen a listán. Ha a GLOW vagy a The Marvelous Mrs. Maisel rajongója vagy, akkor ez a te sorozatod, mert tökéletes keveréke előbbi kettőnek!
#8

70 Valaki valahol  (2022)

(2)

dráma | vígjáték

HBO Max

Sam a felszínen Kansas szülötte, és vérbeli helyiként is viselkedik, azonban legbelül képtelen ráhangolódni otthonára. több»

Az elmúlt években nem emlékszem, hogy láttam volna olyan sorozatot, amelyben annyi gyengédség és ugyanakkor annyi nyersesség volt, mint a Valaki valaholban. A sorozat a különlegesség kiemelését szolgálja. Minden, ami nem szokványos, itt csodálatosan elfér. És maradhatott volna egyszerű termék, hogy teljesítse a befogadási/pc kvótát, de nem így lett. Hogy jól működik, az a különleges hitelességnek köszönhető, és persze Jeff Hiller és Bridget Everett furcsa főszereplőpárosának. Fektess be egy délutánt a 7 epizód megtekintésébe, hogy ez a történet még hónapokkal később is mosolyt csaljon az arcodra!
#7

74 Túlélőjátszma  (2021)

(3)

dráma | horror | misztikus

SkyShowtime | Netflix

Egy középiskola női focicsapatának repülőgépe lezuhan Ontario erdőségeiben. A túlélők megpróbálnak továbbra is életben maradni, illetve hazatalálni. több»

Egy női focicsapat repülőgép-szerencsétlenséget szenved, és a semmi közepén zuhan le. A túlélőknek, akiknek közül mindenkinek megvan a maga személyes problémája és titka, meg kell tanulniuk egy bonyolult környezetben életben maradni. A Yellowjackets előzményei nem állnak meg itt, az Ashley Lyle és Bart Nickerson által megalkotott fikció a múlt és a jelen között utazik, hogy elmesélje, mi történt a főszereplők eltűnése során, és milyen életet élnek felnőttként a civilizációban. Rejtélyek, kannibalizmus, furcsa rituálék, tini- és felnőttdrámák teszik ezt a Melanie Lynskey, Christina Ricci és Juliette Lewis főszereplésével készült sorozatot az év egyik legaddiktívabb címévé.
#6

68 Baymax!  (2022)

(1)

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

A Hős6os karaktereivel találkozhatunk újra egyedi városukban, tele kalandokkal. több»

A Disney+ katalógus egyik meglepetése, amelyről könnyen lemaradhattál volna. Rövid epizódok sorozata különböző történetekkel, amelyek egyetlen kapcsolata a Big Hero 6 imádnivaló Baymaxja, a Disney-filmek egyik legjobb karaktere. A cselekmény nem bonyolult, megismerkedünk Baymax-szal, aki elkötelezetten segít másokon, hiszen elsősorban erre teremtették. És semmi sem fogja megállítani. Nem is tudtad, mennyire hiányozott Baymax, amíg nem találkoztál a sorozatával. És hidd el, érdemes megnézni.
#5

88 Különválás  (2022)

(6)

dráma | misztikus | thriller

Apple TV+

Mark egy olyan irodai csapatot vezet, akiknek emlékeit sebészeti úton különválasztották magánéletük és munkahelyük között. Viszont amikor egy titokzatos kolléga megjelenik az... több»

A Black Mirrorhoz és a The Office-hoz hasonlították, és a közönség és a kritikusok körében egyaránt igazi revelációnak bizonyult. A Dan Erickson által készített Különválás egy sci-fi thriller dráma, amely a Lumen Industries nevű cégnél játszódik. A cég a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére törekszik. Ehhez olyan eljárást dolgoztak ki, amely képes szétválasztani az ezekről szóló gondolatokat a mindennapokban. A legjobb, ha vakon, a fikcióról nem túl sokat tudva élvezed a Különválást. Azért tegyük hozzá, hogy a filmben olyan kiváló színészek is szerepelnek, mint Adam Scott, John Turturro, Christopher Walken és Patricia Arquette.
#4

83 Love, Death & Robots  (2019)

(8) (2)

animáció | fantasy | horror | rövidfilm | sci-fi | vígjáték

Netflix

Az antológiasorozat egymástól teljesen különálló epizódjai kivétel nélkül a halál, a szeretet, meg persze a robotok témájával foglalkoznak, és mindezt sci-fi, fantasy és... több»

Nem éppen rejtett gyöngyszem, hiszen számos díjat nyert, és készítői közt van a spanyol animátor, Alberto Mielgo is, aki a legjobb fikciós epizódokat készítette: A tanút és a nemrég megjelent Jibarot. Ez utóbbi az egész sorozat egyik legtöbbet kommentált és legjobban értékelt darabja. Esztétikája annyira hipnotikus, hogy újra és újra meg kell nézzük, hogy minden egyes részletét elemezzük, és elméleteket alkossunk a jelentéséről. Mielgo kifejtette, hogy ez a mérgező kapcsolatok metaforája. Az viszont egyértelmű, hogy a Netflix animációs antológiasorozata a katalógus egyik olyan gyöngyszeme, amelyet mindenképpen látni kell.
#3

dráma | vígjáték

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

A sorozatban megismerhetjük a sötét tanítvány-mester kapcsolatot, ami Deborah Vance, egy legendás Las Vegas-i humorista és egy ismeretlen 25 éves fiatal között szövődik. több»

Miért nem beszéltünk többet erről a csodáról? Az utóbbi évek egyik legtöbbet dicsért vígjátéka, még ha nem is tűnik annak, valamint több Emmy-díjat is nyert. A Hacks alapvetően Deborah Vance, a Jean Smart által remekül alakított komikus életét mutatja be. Egy legendás Las Vegas-i díva. A humor legfőbb királynője, akit nem lehet elfelejteni. De a Hacks azért működik, mert ez egy duó. A másik fele Ava, a fiatal írónő, akit Hannah Einbinder alakít - micsoda felfedezés. Ava feladata, hogy megmentse Deborah karrierjét, de egyben saját magát is megmenti egy Twitter-botlás után. A Hacks nézése jó érzéssel tölt el. Egyformán vicces és megható, de hát nem erről szól az élet? Éppen ezért ennek az elragadó HBO Max-sorozatnak rajta kell lennie ezen a listán, és el kell kezdened nézni, ha még nem tetted volna.
#2

fantasy | horror | szatíra | vígjáték

HBO Max | Disney+

Taika Waititi 2014-es horror vígjátéka, A hétköznapi vámpírok azonnal a kult klasszikusok sorába lépett elő, megnyitva Hollywood kapuit a rendhagyó humorú direktor előtt. Az... több»

A Hétköznapi vámpírok nem hiányozhatott erről a listáról. Habár a sorozat 4. évada a sok újdonság között háttérbe szorult, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne még mindig az elmúlt évek egyik legjobb tévés vígjátéka. A mockumentary stílusa és a nagyszerű szereposztás azt jelenti, hogy minden epizód mosolyt csal az arcodra, és vannak olyan epizódok, amelyek keretbe foglalják ezeket a különös vámpírokat, akik évezredek óta osztoznak egy otthonon. Szóval tegyél magadnak egy szívességet, és ha még nem láttad a Taika Waititi (Thor: Szerelem és mennydörgés) és Jemaine Clemente azonos című filmje alapján készült sorozatot, nézd meg!
#1

72 Irma Vep  (2022)

(1)

vígjáték

HBO Max

Mira egy amerikai filmsztár, aki kiábrándult a karrierjéből és lesújtotta a szakítása. Franciaországba utazik, hogy Irma Vep szerepét játssza a "Les Vampires" című francia... több»

Olivier Assayas, a nagyszerű rendező először lép be a sorozatok világába ezzel az HBO Max produkcióval, amely egyben saját 1996-os, azonos című filmjének, az Irma Vepnek a televíziós remake-je. A cselekmény hasonló, de a főszereplő aktualizált: Mira, a nagy produkciókban jártas hollywoodi sztár (egyértelműen a Marvel és a Star Wars franchise-ra utalva), aki Franciaországba utazik, hogy leforgassa a Les Vampires című kultikus francia némafilm új változatát. A színésznő, aki Irma Vepet alakítja a gall klasszikus újragondolt változatában, magánéleti (barátnője elhagyta őt egy híres filmrendezőért) és szakmai (ez az európai kaland egy ugrás a stagnáló karrierjében) szempontból is rossz pillanatban van. A különc rendező és néhány szeszélyes szereplőjének sajátosságai egy olyan színésznő mindennapjait színesítik, aki még mindig keresi a helyét a világban. Mozi a moziban - ebben az esetben inkább sorozat - sajátos transzgresszív humorral a legigényesebb ízlésűeknek a streaming platformok hatalmas kínálatában.