A 10+1 legsokkolóbb horrorfilmes halál, amit Te sem akarsz újranézni 

Kétféle horrorfilmes rendező létezik: aki a sejtelmes jelenetekkel akar borzongatni, és aki a brutalitás kendőzetlen képsoraival akar sokkolni. Listánkban ezúttal 10+1 olyan horrort gyűjtöttünk össze, melynek alkotói inkább ez utóbbi kategóriába tartoznak, és hátborzongató, felkavaró, megdöbbentő vagy egyenesen gyomorforgató képeik valószínűleg örökre beleégtek azok agyába, akik látták az alábbi filmjeiket. A listában éppúgy megtalálhatók a kult-klasszikusok mint az utóbbi évek horrorjai, és az egyes filmeknél egy-egy mondatban azt is elmondjuk, mely jelenetek azok, melyek miatt kiérdemelték a helyüket a rangsorban. Vigyázat, lehet, hogy kissé spoileresek is leszünk. Számotokra melyik volt a legemlékezetesebb horrorfilmes jelenet? Írjátok meg nekünk kommentben idelent.   

#11

dráma | horror | sci-fi | thriller

Paul egy fiatal zseni, aki új városba költözik, hogy új robotját Bee Bee-t tesztelje. Összebarátkozik a szomszédlánnyal, akit apja lelök a lépcsőn és kómába esik. A fiú... több»

Wes Craven talán kevésbé ismert filmjében a főszereplő szőkeség egy kosárlabdát vág hozzá egy nő fejéhez és gyakorlatilag szétrobbantja azt. Brutalitása leginkább a váratlanságában rejlik.
#10

62 Motel 2.  (2007)

(10) (11)

horror

HBO Max

Három lány az Egyesült Államokból Európába utazik, hogy a vakációjuk alatt művészettörténetet tanuljanak és felfedezzék a kontinenst. Beth, Lorna és Whitney jól érezik... több»

A film "csúcsjelenetében" a rendező gyakorlatilag a nézhetetlenség határát súroló vérfürdőt rendezett, melyet éppen elég volt egyszer látni, hogy sose felejthessük el. 
#9

75 Csontok és skalpok  (2015)

(30) (8)

dráma | horror | western

Miután egy törvényenkívüli véletlenül a békés vadnyugati városkába vezet egy csapat kannibál barlanglakót, a szörnyek elrabolnak több telepest és egy helyi farmer... több»

A Csontok és skalpok az utóbbi évek mozifilmjei közül talán a legbrutálisabb. A sokkolóan naturalisztikus halálesetek közül képtelenség egyet kiemelni.
#8

87 Fűrész  (2004)

(95) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

A Fűrész franchise bővelkedik keményebbnél keményebb jelenetekben, de a 2004-es első rész arccsapdás-késes jelenete valószínűleg mindenki agyába kitörölhetetlenül beleégett.
#7

85 Rémálom az Elm utcában  (1984)

(58) (19)

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

 Egy újabb klasszikus horror. Freddy az ágyon keresztül lehúzza Johnny Depp karakterét több liter vér fröcskölése mellett, mely a plafont is beborítja. 
#6

80 Sinister  (2012)

(31) (6)

horror | misztikus | thriller

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) valós bűntényeket alapul véve írja regényeit. Családjával most egy olyan házba költöznek, ahol korábban szörnyű bűncselekmények történtek, de... több»

Vizuálisan talán nem a legfelkavaróbb, ugyanis az utolsó pillanatban képet vált a rendező, de a fűnyírós gyilkosság képsorait nem lehet nem átérezni.
#5

87 A dolog  (1982)

(42) (34)

horror | misztikus | sci-fi

Miután az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai összetűzésbe keverednek két norvég kutatóval, befogadnak egy szánhúzó kutyát. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy az... több»

Aki látta a filmet, valószínűleg pontosan tudja, melyik jelenetre gondolunk. Leharapott kéz és fej, lángszóró, marcangolás. Nem könnyű képsorok, az már biztos.
#4

79 Halálhajó  (1997)

(21) (9)

horror | sci-fi | thriller

TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

2047-ben egy csapat űrhajóst indítanak útnak, hogy járjanak utána, mi történt az eltűntnek hitt Event Horizon nevű űrhajóval. Az Event Horizonnek hét éve egyszer csak minden... több»

A Halálhajó esetében nem is egy konkrét halálesetről, hanem egy sor brutális képsorról beszélhetünk. Csonkolás és vér minden mennyiségben Paul W.S. Anderson legendásan erőszakos kultfilmjében.
#3

91 A nyolcadik utas: a Halál  (1979)

(150) (93)

horror | sci-fi

Disney+

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

Egy ilyen listáról természetesen nem hiányozhat egy kultikus scifi-horror sem. Bár az azóta készült horrorok miatt talán kevésbé sokkoló, azért 1979-ben a szereplő gyomorfalát átszakító idegen látványa elég kemény volt.
#2

68 Halállista  (2011)

(5) (4)

dráma | horror | krimi | thriller

Nyolc hónappal utolsó megbízása után egy bérgyilkos ismét elvállal egy munkát két társával. De az egyszerűnek induló feladat egyre bizarrabbá és nyugtalanítóbbá válik,... több»

Nem fér hozzá kétség, hogy minden idők egyik legbrutálisabb jelenete látható a filmben. A kalapácsos gyilkosság egyszerre gyomorforgató és a végletekig naturalisztikus.
#1

83 Frankenstein  (1931)

(5) (11)

dráma | horror | sci-fi

Az orvosként dolgozó Henry Frankenstein veszélyes kísérletben vesz részt, amikor egy halott férfi testét 'megjavítja' egyéb testrészekkel és életre kelti szörnyét.... több»

Bár brutalitásában nem ér fel a listán szereplő filmekhez, a jelenet, melyben Frankenstein akaratlanul megöli a kislányt, akivel a vízparton játszik, több mint felkavaró.