A 10 legjobb nem világháborús háborús film

Mindkét világháború jelentős esemény volt az emberiség történetében. Általuk keletkeztek történetek a rendíthetetlen bátorságról, a szívfájdalomról és az emberiség általános szellemiségéről, aminek eredményeképpen számos film született a fent említett hőstettekről. Azonban számos olyan háború van, amelyet az emberek ugyanolyan kitartással vívtak meg, de amelyek mégsem kapják meg a világháborúk gigantikus hírneve miatt járó elismerést vagy figyelmet, pedig ugyanolyan szívmelengető történetekkel és anekdotákkal gazdagítják a történelmet. Íme, néhány a legjobb háborús filmek közül, amelyek nem a két világháborún alapulnak!

#10

90 Ran - Káosz  (1985)

(5) (3)

akció | dráma

Hidetora fejedelem birodalma élére fiát, Tarót állítja. Legkisebb fia, Szaburu azonban nem ért egyet apja döntésével, mivel úgy gondolja, hogy testvérei túlságosan... több»

A Ran egy japán háborús film, amely Shakespeare Lear királyának adaptációjaként szolgál, a XVI. századi feudális Japán függönye előtt. A film fenséges terjedelmű és léptékű, és kiemeli Akira Kurosawa nagyságát, sikeresen vizsgálva a háború őrültségét, valamint a kapzsiság és az árulás erejét. Sokan a Ran-t Kurosawa egyik legnagyobb filmjeként tartják számon, és minden Kurosawa-rajongó listáján rajta kellene lennie a filmek.
#9

93 Apokalipszis most  (1979)

(28) (25)

dráma | háborús | road movie

A Vietnam újraegyesítéséért folyó háború során a saigoni CIA utasítja Willard kapitányt (Martin Sheen), hogy iktassa ki a megtébolyodott Kurtz ezredest (Marlon Brando), akire a... több»

Francis Ford Coppola 1979-es háborús eposza, az Apokalipszis most rávilágít az ember lassú megőrülésébe, ahogy egyre mélyebbre süllyed a háborúban. A cselekmény Willard kapitányt (Martin Sheen) és legénységét követi, akiket egy olyan küldetésre küldenek, amely papíron nem létezik, de arról szól, hogy meggyilkoljanak egy renegát ezredest (Marlon Brando), aki mélyen a vietnami dzsungelben rejtőzik, ahol gerillalázadók serege szigeteli el.
#8

68 Lincoln  (2012)

(12) (6)

dráma | életrajzi | háborús | politikai | történelmi

TV-ben (M5, csütörtök 01:33)

1865-ben végéhez közeledik az amerikai polgárháború. Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis), az újraválasztott elnök elhatározza, hogy bármi áron, de rákényszeríti a kongresszust... több»

Doris Kearns Goodwin 2005-ben megjelent Team of Rivals: Abraham Lincoln politikai zsenialitása című könyv alapján készült film, Steven Spielberg rendezésében, Daniel Day Lewis főszereplésével. A film Lincoln utolsó hivatali hónapjait mutatja be, a háború és a radikalizmus által megosztott nemzet hátterében. Egy ilyen érzékeny pillanatban Lincoln igazi bátorságról és jellemről tett tanúbizonyságot azzal, hogy fáradhatatlanul dolgozott a háború befejezésén, miközben eltörölte a rabszolgaságot is, ami miatt sok befolyásos emberrel került ellentétbe.
#7

90 Rettenthetetlen  (1995)

(55) (26)

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

HBO Max | Disney+

Sir William Wallace a skót történelem egyik legemblematikusabb figurája. Hosszú távollét után hazaérkezvén szembesül azzal, hogy  országában a kegyetlen I. Edward, angol... több»

Sir William Wallace, a 13. századi skót harcos megpróbáltatásai alapján készült Mel Gibson filmje. Wallace háborút indított I. Edward angol király ellen, miután az megölte élete szerelmét házasságuk első napja után. Ez a kis lázadás végül óriásivá változott, és Skócia függetlenségi háborújának sarokköveként működött. A Mel Gibson által rendezett és főszereplésével készült film az Oscar-díjkiosztón tisztes sikert aratott, tíz jelölésből öt díjat nyert.
#6

89 A szakasz  (1986)

(24) (11)

dráma | háborús

HBO Max | TV-ben (Cinemax 2, csütörtök 01:33)

Chris Taylor (Charlie Sheen) lelkes önkéntesként jelentkezik a hadsereghez, hogy harcba szállhasson hazájáért és Vietnam felszabadításáért. Azonban rá kell döbbenie, hogy... több»

A szakasz egy kemény film, amely a háború borzalmas természetét és az ember kettősségét mutatja be. A cselekmény amerikai katonák egy csoportja körül forog, akik Vietnam dzsungelében küzdenek a túlélésért, miközben belülről személyes harcaikkal vannak elfoglalva. A film a kábítószer, az erőszak és az interperszonális konfliktusok témáit dolgozza fel, és nagyon közel kerül ahhoz, hogy pontos képet fessen arról, milyennek tűnt a háború.
#5

87 Acéllövedék  (1987)

(20) (11)

dráma | háborús

Stanley Kubrick filmje a brutális vérengzés és a nyers erőszak erőteljes feldolgozása. A történet a vietnámi háborúban küzdő katonák sorsát mutatja be, ahogy lassan elvesztik... több»

Stanley Kubrick háborúellenes filmje rávilágít arra, hogy a háború milyen dehumanizáló hatással van a fiatal újoncokra a beavatás szakaszától a tényleges harctérig. A Full Metal Jacket/Acéllövedék című filmben Kubrick szimbolikusan durva és feszült környezetet teremt, hogy megmutassa, milyen egyéniségvesztést szenved el az, aki részt vesz a háborúban. A film olyan különc karakterekkel is büszkélkedhet, mint Hartman kiképző őrmester, aki kezdettől fogva szadistábbnak és kegyetlenebbnek tűnik, mint maga az ellenség.
#4

73 Bőrnyakúak  (2005)

(13) (6)

akció | dráma | életrajzi | háborús

Anthony Swafford (Jake Gyllenhaal) önkéntesnek jelentkezik az Egyesült Államok Haditengerészetébe. Már az alapkiképzésen rá kell döbbennie, hogy a katonák élete nagyon más,... több»

A Bőrnyakúak Anthony Swoffordot (Jake Gyllenhaal), az amerikai hadsereg mesterlövészét követi a "Sivatagi Vihar" hadművelet kemény napjaiban, amikor 35 ország megtorolta Irak kuvaiti invázióját. A filmben Swofford a Perzsa-öbölben állomásozik, készenlétben és alig várja, hogy harcolhasson. Miközben továbbra is a partvonalon ül, Swofford egyre inkább abba a spirálba kerül, hogy sötét gondolatai támadnak arról, hogy a barátnője megcsalja őt, miközben egyre kétségbeesettebbé válik.
#3

78 A bombák földjén  (2008)

(27) (9)

dráma | háborús | thriller

HBO Max

2007-et írunk, Bagdadot bombázzák. Egy amerikai bombaszakértőkből álló alakulat a legveszélyesebb térségben dolgozik nap mint nap. Feladatuk, hogy minél gyorsabban megtalálják... több»

Kathryn Bigelow Oscar-díjas filmjében Jeremy Renner játssza William James őrmestert, a tűzszerészek vezetőjét, aki a munkájához való különc hozzáállása miatt összetűzésbe kerül csapatával. A bombák földjén a háború sújtotta Irak hátterében játszódik, ahol senki sincs biztonságban, és mindenki fenyegetést jelent.
#2

83 Hontalan fenevadak  (2015)

(4) (3)

dráma | háborús

Netflix

Egy dráma egy gyerekkatona, Agu életről, aki egy nyugat-afrikai ország polgárháborújában kénytelen harcolni, miután a harcok során elszakadt a családjától. több»

Miközben Afrikában polgárháború dúl, egy kegyetlen hadúr (Idris Elba) agymosással fiatal fiúkat vesz rá, hogy csatlakozzanak a hadseregéhez, és gonosz gerillakatonákká váljanak. A Hontalan fenevadak zsigeri film, amely nyers és realisztikus képet fest a háború erőszakos mechanizmusáról.
#1

NA Sher Shah  (2021)

akció | történelmi

A Shershaah a PVC-díjas indiai katona, Vikram Batra százados története, akinek rendíthetetlen bátorsága a pakisztáni katonák indiai területről való kiűzésében nagyban... több»

A Shershaah egy bollywoodi életrajzi film, amely Vikram Batra indiai katona életén alapul, aki megkapta India legmagasabb katonai kitüntetését, a Param Vir Chakrát. Az India és Pakisztán között vívott kargili háborúban Batra bátran feláldozta az életét egy stratégiai fontosságú hely elfoglalásáért, nagyban hozzájárulva India háborús győzelméhez.