A listán olyan regényadaptációkat gyűjtöttem össze, amelyek a filmvászon is teljes mértékben megállják a helyüket. A nagy átlaggal ellentétben, akik előbb elolvassák a regényt és utána nézik meg moziban én épp ellenkezőleg működöm. Egy jó film megnézése után kezd el még jobban érdekelni a történet és többségében kedvet kapok megismerkedni az alapművel is. A válogatásomban szereplő összes történet igen erős mondanivalóval bír (így abszolút mozivászonra kívánkozott) és mindegyiket volt szerencsém elolvasni és megnézni is. S mivel a két műfaj (könyv és film) más-más elemekből táplálkozik, érdekes megfigyelni hogyan kelnek életre a történetek egy regény lapjain és a hogyan valósítják meg kedvenc színészeink azt a mozivásznon.

#10

67 A burok  (2013)

(19) (9)

akció | dráma | kaland | romantikus | sci-fi | thriller

A földet nem várt ellenség támadja meg. Idegen lények egy csoportja beköltözik az emberek elméjébe, testüket pedig burokként használja. A Lelkek névre hallgató támadók ellen... több»

Stephenie Meyernek szerintem egy klasszisokkal jobban sikerült műve az Alkonyat sorozatnál. A történet ez esetben is elég abszurd, de a mostanában oly divatos posztapokaliptikus (mi van a világ végén túl) jellegű történetek sorába teljes mértékben beleillik. Filmbéli megvalósítása is egészen rendben van, a tehetséges Saoirse Ronan-nal a főszerepben, aki előtt még nagy jövő áll.
#9

romantikus | vígjáték

Rosie és Alex gyermekkoruk óta a legjobb barátok. Amikor a fiú felvételt nyer a Harvardra, hirtelen el kell válniuk egymástól. Egy váratlan fordulat következtében Rosie élete is... több»

Cecilia Ahern-nek sok-sok romantikus regényt köszönhetünk. Ezeknek egyik kellemes darabja Az ahol a szivárvány véget ér, amelynek szerkezete egészen különleges (végig levelezős és e-mailezős formátumban íródott). Éppen ezen különlegessége miatt voltam kíváncsi rá, hogyan valósítják meg a történetet a filmvásznon és szerencsére nem kellett csalódnom. Lilly Collins és Sam Claflin pedig szerintem jó kis párost alkottak.
#8

70 Poligamy  (2009)

(10)

romantikus | vígjáték

Netflix | Filmio

András és Lilla már öt éve vannak együtt. András forgatókönyveket ír televíziós sorozatokhoz, Lilla pedig egyetemi tanársegéd. Minden rendben megy közöttük, beköltöznek... több»

Orosz Dénes különleges története igazán szórakoztató olvasmány (egy olyan igazi, vonatozás közben olvasható mű), amely Csányi Sándorral és az ő Lilláival került a filmvászonra. Szerintem egy igazán jól sikerült mai magyar film, amelyen nevetni is lehet, de el is gondolkodtat párkapcsolatokról, arról, hogy milyen komoly elhatározás kell ahhoz, ha egyetlen ember mellett kötelezzük el magunkat.
#7

82 Ha maradnék  (2014)

(47) (8)

dráma | fantasy | romantikus | zenés

Mia Hall a tinédzserek gondtalan életét éli és a legfontosabb döntés, amit meg kell hoznia, nem más, mint, hogy zenei pályára készülve felvételizzen a nívós Juilliard... több»

Gayle Forman két kötetes műve (folytatása Hová tűntél címmel jelent meg) egy igen komoly történeten alapszik, amelyben egy fiatal lány szüleivel és kisöccsével együtt autóbalesetet szenved és lélekben végig nézi ahogy az orvosok küzdenek a saját és a családja életéért. A könyvben a klasszikus és a rock zene legjobb darabjai vonulnak fel, úgyszólván illusztrálva egy-egy jelenetet. A film nézése közben leginkább arra voltam kíváncsi hogyan valósítják meg ezt a mozzanatot és nem kellett csalódnom.
#6

78 A beavatott  (2014)

(113) (11)

akció | kaland | misztikus | sci-fi

TV-ben (Film+, csütörtök 01:33)

Beatrice Prior (Shailene Woodley) életének mindennapait a nem túl távoli jövő Chicagójában éli, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik. Mindegyik csoport feladata, hogy egy-egy... több»

Veronica Roth regény trilógiáját már-már együtt kezelem Az éhezők viadala sorozattal. Míg a regény szerintem egyenrangú Suzanne Collins művével, addig a filmbéli megvalósítást tekintve nálam Katniss története a nyerő. Ennek ellenére azonban a Beavatott sorozat is egy egészen különleges, új elgondolását veti fel a posztapokaliptikus világfelfogásnak, amelyeknek karaktereivel azért is tud a néző annyira azonosulni, mert bármikor megtörténhetne velünk is, hogy belecsöppenünk akár egy viadalba, akár egy génkísérletbe. Lassan már semmin nem lepődünk meg!
#5

85 A farm, ahol élünk  (1974)

(8) (21)

családi | dráma | romantikus | western

TV-ben (Sony Max, csütörtök 01:33)

A Minnesota állambeli Walnut Grove település lakóinak és egy farmon élő család életét mutatja be a sorozat, az 1870-es, 1880-as években. A televíziós feldolgozás Laura Ingalls... több»

Laura Ingalls Wilder saját gyermekkorának történetét írta meg regény sorozatában, amelynek második része A farm, ahol élünk című könyv (előzménye az Erdei kunyhó). Michael Landon tévésorozata ugyan csak kis részben alapul a művekre, ám az esszenciáját mégis csak onnan nyeri. Gyermekkorom egyik kedvenc könyve és a mai napig is az egyik kedvenc filmsorozatom.
#4

83 Marley meg én  (2008)

(33) (7)

családi | dráma | vígjáték

Netflix | HBO Max

A fiatal házasok nem akarnak fejest ugrani az ismeretlenbe, így úgy döntenek, hogy mielőtt gyereket vállalnak, örökbe fogadnak egy kutyát, akinek a segítségével megtanulhatják,... több»

John Grogan saját családi történetét írta meg Marley és mi címmel, amelynek középpontjában egy szeleburdi, ám annál szeretnivalóbb kutyus áll, aki olykor felforgatja, olykor bearanyozza az egyre bővülő család életét. Egy elképesztően aranyos történet mind a regény lapjain, mind a filmvásznon.
#3

89 A segítség  (2011)

(38) (11)

dráma

Disney+

Szívszorító és szívderítő történet a hatvanas évek Amerikájából, ahol négy, egymástól nagyon különböző életet élő nőt sodor össze a sors, hogy titokban megalkossák... több»

Kathryn Stockett vaskos regénye a fekete szolgálóasszonyok szemszögéből mutatja be a '60-as évek Amerikáját, amikor még a feketék nem használhatták a fehérek wc-jét és csak a busz végében utazhattak, amikor a kisvárosokban néger asszonyok nevelték fel a fehér gyerekeket. Ekkor megszületik egy könyv, ami mindenről és mindenkiről lerántja a leplet. A mai értelemben már-már botrány könyvnek is tekinthetjük. A filmvásznon fantasztikus színészek alakítják a karaktereket, így egy abszolút kötelező darab.
#2

90 Abigél  (1978)

(10) (4)

dráma

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja... több»

Szabó Magda klasszikusa, amelyet gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen olvasnak teljes mértékben a filmvászonra kívánkozott. A négy részes filmet számtalanszor ismételték már a tévében, de még mindig a képernyő elé szögezi a nézőt és azóta is számos alkotót megihlet a történet (lsd. Operettszínház musical). A magyar színész társadalom színe java felvonul a filmben, középpontjában a néhai Szerencsi Évával, akit egyértelműen Gina szerepével azonosítanak be a legtöbben.
#1

90 Elfújta a szél  (1939)

(38) (52)

dráma | háborús | romantikus | történelmi

Az amerikai polgárháború idején egy georgiai ültetvényes lánya,  Scarlett O'Hara beleszeret a szomszéd birtokos fiába, Ashley azonban unokatestvérét választja helyette.... több»

Margaret Mitchell klasszikus regénye, amelyből egy ugyancsak klasszikus film született egy feledhetetlen párossal Vivien Leigh-el és Clark Gable-lel. A könyvet (annak ellenére, hogy 1000 oldal feletti terjedelemmel bír) pár nap alatt elolvastam. A történet a mai napig is a régi dél, a gazdag földbirtokos családok, a rabszolgaság és a polgárháború alapműve. Scarlett O'Hara pedig a női főhősök kiindulópontja és ehhez nem kellett sem bőr ruhába bújnia, sem megmentenie a földet. Kihagyhatatlan!